No więc przeczytałem kilkanaście negatywnych wątków / opinii na tym forum na temat tego serialu i kompletnie się z nimi nie zgadzam. Mi osobiście serial bardzo się podobał i postaram się chociaż po części wyjaśnić dlaczego, ale wcześniej kilka łyżek dziegciu.....
Po pierwsze dziwi mnie, że niektórzy dalej czepiają się i analizują jakieś głupoty typu że latarki nie powinny działać, a jednak działają lub to jak samochody są ustawione na ulicy/autostradzie. Ludzie czy wy w ogóle się słyszycie jak to piszecie? Mam wrażenie, że większość z was chyba nie potrafi się skupić, zacznijcie oglądać seriale uważnie a nie po łebkach bo to jest żenujące a nie to co zrobili twórcy w swoim dziele. Po drugie wrzucie trochę na luz, to nie jest dramat, ani dokument w którym serial czy film ma odwzorować jak najwierniej naszą rzeczywistość, to sci-fi, post-apo, "co by było gdyby" a nie symulacja naszego świata. Oczywiście każdej osoby opinia jest własna oraz subiektywna, ale ja sam mam już trochę dość naszego polskiego narzekania na tego rzeczy. Musiałem się wyżalić, dziękuje już przestaje.
UWAGA! Mogą być spoilery! Jak nie oglądałeś to nie czytaj dalej!
Serial dla mnie osobiście to kolejne odkrycie, perełka. Produkcja jest bardzo dopracowana, fabularnie, scenariuszowo, aktorsko również niczego sobie, kadry i oświetlenie są/jest świetne, szczególnie pod koniec, no po prostu miodzio. Trzyma cały czas ten sam poziom, w każdym odcinku coś się dzieje, co chwila jest jakaś kulminacja, niesamowita atmosfera post-apo. Pod koniec serialu jak nasza 4 bohaterów grała w karty to ja siedziałem na szpilkach tylko czekając na to co się wydarzy z zapałem - dlaczego? Bo nie miałem pojęcia co się wydarzy, po prostu. Ten serial praktycznie w każdym odcinku mnie zaskakiwał. Wszystkie te sceny, kadry w domu czy na ulicach w tym "niby" śniegu były dla mnie rewelacyjne // ukazanie zachowania ludzki w takich sytuacjach również (np na początku w bloku jak chcieli gościa okraść z maski bo sami nie mieli żadnej i wiele innych) // tempo rozwoju fabuły oraz poszczególnych akcji fabularnych w odcinkach jest świetnie poprowadzone - to jak się cieszyli ci ludzie jak udało im się ciuchcią przejechać przez blokowisko na torach to ja się cieszyłem razem z nimi i oni wszyscy wtedy byli dla mnie bohaterami w tym momencie (i to większymi niż ci marvelowscy, po prostu zwykli ludzie, którzy próbują osiągnąć coś więcej i ratować ludzi).
KONIEC spoilerów.
W całym tym serialu jest jeszcze bardzo dużo rzeczy, które mnie zachwyciły - ale już nie będę się rozpisywać.
Jeżeli ktoś z was lubi sci-fi, post-apo to ten serial jest dla Ciebie.
Ten serial na imdb ma ocenę 7.5/10 przy 22k głosach, a na filmweb 6.0/10 przy 2,6k. To chyba mówi samo przez sie?
Ten serial zasługuje na absolutnie minimum 7/10 w swoich najgorszych momentach, po prostu nie schodzi poniżej tej siódemki. Dla mnie osobiście to mocne 9/10, oczywiście za 1 sezon, nie mogę się już doczekać drugiego.
Pozdrawiam i życzę miłego oglądania :)