PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=688850}

Fargo

2014 -
8,2 76 tys. ocen
8,2 10 1 75996
8,4 51 krytyków
Fargo
powrót do forum serialu Fargo
ocenił(a) serial na 8
ellleone

dokładnie, powolny...wyważony...w oparach mrozu i białego puchu - czekam!

ocenił(a) serial na 8
ellleone

Też czekam z niecierpliwością :D

ocenił(a) serial na 8
ellleone

FX to nie hbo więc na cuda się nie nastawiam, ot co najwyżej dobry serial

ocenił(a) serial na 9
danteusz

Może i nie HBO, ale jak dla mnie FX to obecnie druga w kolejności stacja. Mają w swoim katalogu kilka naprawdę dobrych seriali i liczę, że Fargo dołączy do tego grona. Poza tym nie wiem czy porównania do TD są trafne, jeśli serial będzie mocno inspirowany filmem Coenów to powinien mieć sporo czarnego humoru.

bozon

przed FX jest jeszcze AMC

ocenił(a) serial na 8
drBat

straciłem do amc szacunek po tym co zrobili z walking dead

ocenił(a) serial na 10
danteusz

Walking dead był jak dla mnie średni już od początku, podobne odczucia miałem próbując się zabrać za Hell on Whells. Ale nie umniejsza to pozostałym serialom z AMC (mi znanym) - jak dla mnie poziom zbliżony do HBO co najmniej :P.

rychu666

Hell on Wheels niewiele odstaje od pamiętnego Deadwood

ocenił(a) serial na 10
drBat

Mnie jakoś początek odstraszył, ale skoro tak mówisz. Może trzeba dać mu jeszcze jedną szansę :p.

ocenił(a) serial na 8
drBat

Aktorstem, dialogi, scenografią deadwood niszczy i masakruje HoW, nie ta liga.

danteusz

diaboliczny Szwed częściowo rekompensował braki budżetowe

ocenił(a) serial na 10
bozon

A ja nie znam żadnego dobrego serialu z FX obecnie emitowanego. Kiedyś oglądałem SoA, ale po 3 sezonie zrobiła się z tego serialu papka nie do zniesienia... Polecisz coś?

rychu666

Louie, najlepszy serial FX.

ocenił(a) serial na 8
rychu666

justified jest niezly

danteusz

Raylan Givens " niszczy i masakruje " wszystkich innych szeryfów, jest jak Clint mówiący Chandlerem

ocenił(a) serial na 9
rychu666

Jasne. Przede wszystkim Justified, świetny serial jeśli lubisz westernowe klimaty, bo to właściwie western osadzony w czasach współczesnych. The Americans, serial szpiegowski osadzony w czasach zimnej wojny, pierwszy sezon całkiem zacny, drugiego jeszcze nie widziałem. Wiele osób lubi też American Horror Story, choć dla mnie to akurat średni serial, ale może tobie się spodoba. Sons of Anarchy według mnie też ciągle trzyma poziom. Owszem, w dwóch ostatnich sezonach można zauważyć spadek formy, ale finałowy sezon zapowiada się wyśmienicie zwłaszcza, że nie ma już w serialu dwóch postaci, których wątki były ostatnio dla niego balastem i ciągnęły go w dół.

ocenił(a) serial na 10
bozon

Gemmy i Claya? :P
Edit. Albo dobra nie zdradzaj to może też wrócę do niego ;)

ocenił(a) serial na 5
ellleone

Do True Detective to sie ma jak polonez do audi. Fargo mocno sie stara byc czyms lepszym ale niestety tworca brakuje talentu. Jesli True Detective ma 9/10 to Fargo zasluguje na 5/10 max. Pilot jest tak nudny ze go ogladalem na 3 razy. Byly ciekawe momenty z Billem Throntonem ale juz sie to znudzilo w polowie bo ilez mozna to samo powtarzac? Reszta calkowicie obojetna a nawet irytujaca swoja sztucznoscia.

ocenił(a) serial na 8
MakoR

Zawsze scepycznie podchodzę do zarzutów o rzekomą ,,nude,, jeśli serial jest inteligentnie napisany, ma fajny klimat i dobrze zagrane role to dla mnie przez caly odcinek nie musi sie nic dziać, wystarczą dobre dialogi.

ocenił(a) serial na 5
danteusz

Ano, jesli tworcy maja talent to potrafia w ciekawy sposob stworzyc scene 30 minutowej jazdy pusta droga przez pustynie. Niestety ci od Fargo do nich nie naleza. 2ga liga i to tylko w porywach.

ocenił(a) serial na 6
danteusz

Ja tak samo jak MakoR. Serial mimo jakiegoś tam klimatu, dość dobrego aktorstwa jest jakiś miałki. Brakuje mu najważniejszego w dobrych serialach, nie wciąga. Do tego mimo, iż dialogi są niezłe to tłumaczenie woła o pomste. Te niepotrzebne zdrobnienia, wymyślanie słów, slang tam, gdzie być nie powienien. Chyba jakiś młody tłumacz.

ocenił(a) serial na 8
jest_jak_jest

oglądaj z angielskimi?

ocenił(a) serial na 6
danteusz

Nie znam na tyle. Poza tym, pozostają inne minusy, które wymieniłem. Tłumaczenie to tylko jeden z nielicznych. Nic nie zmienia w ngatywnym podejściu do tego serialu.

MakoR

FARGO o 1000 razy lepszy od tego nudnego i sztucznego serialu prawdziwy detektyw z hbo!!!

ocenił(a) serial na 8
cameronpoe

true detective 1/10 żar tropików 10/10, mam nadzieje, że jesteś prowokacją.

ocenił(a) serial na 10
danteusz

ee tam, żar tropików to klasyk, sama oglądałam :D i jak na "swoje" czasy był na prawdę świetną rozrywką telewizyjną :)

ocenił(a) serial na 9
danteusz

Widzę, że z impetem śledzisz prowokatorów wszelkich ;)

ocenił(a) serial na 9
cameronpoe

Nudnego i sztucznego? A masz wszystkich w domu?

MakoR

co za idiotyczny wpis!! True Detective obiektywnie rzecz ujmując miał 1 dobrą scenę i zaledwie zadatki na coś więcej pogrzebane w ostatnim epizodzie.

Tutaj po 1 odcinku szykuje się forma idealna. Trzeba dysponować skrajnym brakiem wiedzy aby uznać pierwszy epizod Fargo nudnym. Najbardziej przeraża mnie to że ktoś postanowił podzielić się taką myślą w dodatku skonstruował jakąś bzdurną analogię z polonezem i audi..

aviator48

Pięknie to skomentowałeś aviator48 ...masz świętą rację! "Prawdziwy detektyw" powinno się nazywać "Nudny detektyw", a tutaj w "Fargo" nie ma mowy o nudzie. Twórcy tego serialu przez całą ponad godzinę trzymają widza w napięciu, czego brakowało mi w "Prawdziwym detektywie".

cameronpoe

Nuda mimo wszystko jest pojęciem nieskończenie względnym, więc uważałbym ze stosowaniem tego w zdaniu oceniającym jakąkolwiek treść. Żyją na ziemi tacy ludzie dla których nudnym będzie film Nad jeziorem Tahoe - crazy as %uck.
To dość groźne w kontekście prawdy absolutnej, prześcigiwać się w ocenie który serial był nudniejszy. Nie nazwał bym Detektywa nudnym, pierwszy sezon wpadł w pewnym momencie w samozachwyt nad samym sobą i skończył definicję kultu na ściganiu opóźnionego grubaska z zielonymi uszkami od farby Dulux. Napięcie tam również było, ale kreowane dość sztucznie - vide ostatni odcinek i ten pościg po katakumbach.
W przypadku pierwszego epizodu Fargo - czekam na racjonalne wady konstrukcji fabularnej tegoż, od człowieka zdrowego mentalnie. Może mnie czymś zaskoczy.

aviator48

"racjonalne wady konstrukcji fabularnej tegoż" epizodu to jego przewidywalnosc..

ocenił(a) serial na 10
ellleone

Fargo bardziej mi przypomina Breaking Bad. Po pilocie widać że będzie to nie będzie kolejny poważny serial, lecz mieszanka kryminału z komedią, czyli tak samo jak w Breaking Bad.

ocenił(a) serial na 9
ellleone

Zgadzam się, te same odczucia mam.