PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=688850}

Fargo

2014 -
8,2 76 tys. ocen
8,2 10 1 75924
8,4 47 krytyków
Fargo
powrót do forum serialu Fargo

Czy zostało gdzieś wyjaśnione skąd się wzięła rana na dłoni Lestera? Nie jestem pewien czy coś
przeoczyłem, czy to jedna z "zagadek" serialu.

ocenił(a) serial na 10
spo

Po pierwsze Nygaarda a nie Nigarta. Po drugie rana powstała wtedy, gdy Lorne Malvo strzelał do policjanta w domu Lestera ( w pierwszym odcinku).

Zly_cholesterol

Że niby odłamek trafił Najgartha? Nie zauważyłem, żeby po krwawej łaźni jaką urządził pastor Peterson Lester krwawił...

[edit] przejrzałem tą scene jeszcze raz, faktycznie Niguard się zadrasnął

spo

Żaden odłamek. Strzał było oddany ze śrutówki i jeden śrut utkwił w dłoni Nygaarda. Nie ma w tym żadnej tajemnicy, choć ta rana zapewne odegra jeszcze jakąś rolę w serialu, skoro często jest pokazywana.

blue_voyager

Czyli poszlaka wskazująca na Niggarda tkwi w jego dłoni, a on zamiast ją wyjąć to stęka z bólu.

ocenił(a) serial na 10
spo

Za każdym razem nazwisko napisane inaczej :D Dobre, dobre.

yossarian84

A na ciebie czeka paragraf Yossarian ! Nie wymigasz się!

ocenił(a) serial na 10
spo

tak jest! majorze Majorze Majorze Majorze!

ocenił(a) serial na 9
spo

Przecież Nygaard wyjął pocisk? Bodajże w trzecim odcinku.

HungerGamer

Jeżeli tak, to jestem bardzo nieuważnym widzem ;> (A zwłaszcza jeżeli chodzi o wątek Niugardła)

ocenił(a) serial na 9
spo

Wydaje mi się, że wyciągał - była scena (chyba jak był u siebie w pracy zanim przyszli gość i jego przyjaciel głuchoniemy) w łazience jak naciskał na ranę i coś z niej wyleciało. Raczej pocisk ;)
Ja lubię Nygaarda ;)

HungerGamer

No to wygląda, że lubisz czarne charaktery :D Ja lubię Grimliego, oby żył jak najdłużej.

Nyguard za bardzo mi przypomina inne role w które wcielał się Martin Freeman. Ogólnie to mam wrażenie, że aktorstwo Freemana jest ostatnio mało zróżnicowane.

ocenił(a) serial na 10
spo

Czemu uważasz, że jest mało zróżnicowane? Według mnie genialnie wcielił się w postać, która przez całe życie bała się własnego cienia, a teraz została wciągnięta w taki a nie inny wir wydarzeń. Uważam, że wreszcie dostaje ambitne role, gdzie może się wykazać aktorsko, bo większość filmów, w których do tej pory grał nie dawała mu możliwości na rozwinięcie skrzydeł.

ocenił(a) serial na 9
Zly_cholesterol

Nie no, w roli Watsona w Sherlocku się popisał, szczególnie w trzeci sezonie ;)

ocenił(a) serial na 9
spo

Wydaje mi się, że Lester jest zbyt trójwymiarową postacią w trakcie rozłamu, żeby uznawać ją za "czarny charakter" ;)
Martin Freeman jest świetnym aktorem - dlatego, że potrafi postać takiego "everymana" pokazać w świetle niezwykłym i wielowarstwowym, których trudno się spodziewać. Naprawdę nietrudno jest pokazać "everymana" jako nieciekawego, nudnego osobnika, który ma jakiś tam problem, sztuką jest odnaleźć głębię i indywidualizm w takich postaciach, które pozornie nie są ciekawe. Freeman to potrafi i to jak ;)

HungerGamer

Coś w tym jest, ale mimo cała ta niezdarność, niezdecydowanie i nieśmiałość Lestera to zupełnie jakbym patrzył na Bilbo Bagginsa, a gdy widzę Lestera w bagażniku z paralizatorem w ręku, to mam wrażenie, że to Watson się znowu wpakował w tarapaty. Nie potrafię tego nazwać, ale te 3 ostatnio najpopularniejsze role Freemana zlewają mi się aktorsko w jedną całość.

A dla porównania B.Cumberbatch - jako Sherlock rewelacja, a jak ostatnio przeczytałem, że grał Motion Capture jako Smaug to mi szczęka opadła gdy to zobaczyłem (są filmiki na YT). Koleś w każdej roli jest kimś innym. Dla mnie takie zróżnicowanie to jest właśnie top półka aktorstwa.

Freeman - Everyman daje radę, ale w kontekście jego ostatnich ról, to Lester niczym nie zaskakuje ;)

ocenił(a) serial na 9
spo

Ja mam pana Benedicta obcykanego w tę i wew tę ;)
To prawda, Martin niestety dostaje podobne role... ale jestem przekonana, że gdyby dostał jakąś całkowicie inną to poradziłby sobie śpiewająco.

HungerGamer

No i gitara!

ocenił(a) serial na 9
spo

Po części zgodzę się z Tobą, że te role Martina zlewają się w pewnym stopniu, ale też bez przesady. Odgrywa je fenomenalnie, pokazuje takimi, jakimi te postacie są. Z resztą, wszystko lepsze od komedyjek romantycznych, w których nie mógł się pokazać.
Fajny jest film "Dziki cel", w którym Martin nie przypomina ani Bilba, Johna czy Lestera, jest go mało na ekranie, ale za to jest świetny. :)

A Ben również jest genialny, w końcu to poważna brytyjska szkoła aktorska, full wypas - i filmy, teatr, śpiew, być może taniec. :)

DadaJaMajka

Obejrzę ten "Dziki cel" - już czeka w kolejce. Brytyjska szkoła aktorska rządzi, szkoda tylko że nie mają takiego budżetu jak w Ju-es-ej. Pozdro miłego dnia!

ocenił(a) serial na 8
HungerGamer

Wyleciała ropa a nie żaden pocisk... i jak już to wypadłby kilkumilimetrowy odłamek.

ocenił(a) serial na 9
redbullik

Jeżeli tak to mój błąd, sorrka.

ocenił(a) serial na 9
HungerGamer

Nie ma sprawy

ocenił(a) serial na 9
HungerGamer

Raczej ropa i krew i wszystkie inne świństwa które zbieraja się w nieopatrzonej ranie.

ocenił(a) serial na 9
Messalina

Tak. Wiem. Uświadomiły mi to już 3 osoby. Dzięki.

ocenił(a) serial na 8
HungerGamer

Wystaczy, że została jakaś mała drobina i ręka puchnie ze względu na obeność ciała obcnego w organizmie.

ocenił(a) serial na 9
blue_voyager

Oglądam scenę postrzału w kółko i w kółko i nie widzę, żeby dostał w dłoń. Jakieś wskazówki dla mnie, bym mogła w końcu to zobaczyć? :)

ocenił(a) serial na 10
DadaJaMajka

Oglądaj tę scenę chwilę dłużej, to zobaczysz, że wkłada rękę do kieszeni i krzywy się z bólu. Możliwe że jakoś zranił się nabojami, które wyciąga z tej kieszeni. No sam już nie wiem, dla mnie ta rana to też jest zagadka od poczatku :-)

ocenił(a) serial na 9
yossarian84

Faktycznie, wyciągając naboje strasznie się krzywi i zaraz potem jest widoczna rana. ale ja nie wiem, to bardzo dziwaczne miejsce do postrzału/zranienia.

ocenił(a) serial na 9
yossarian84

Słyszałam teorię, że ta rana jest wyimaginowana, że symbolizuje coś tam.

ocenił(a) serial na 9
spo

uderzył się w twarz

ocenił(a) serial na 10
camakal

Uderzył się w twarz i stąd rana na dłoni? :D

ocenił(a) serial na 9
Zly_cholesterol

Oczywiście, jak mogliśmy na to nie wpaść :D

ocenił(a) serial na 9
Zly_cholesterol

A co? w nogę?

camakal

W nogę się nie uderzył, ale wnioskując po jego niezdarności, to jest to kwestią czasu.

ocenił(a) serial na 8
spo

W końcu to taki Bilbo z mniejszą ilością rozumu.

zaja_c

No i nie ma pierścienia, gdyby miał to mógłby się z wszystkiego wywinąć :D

ocenił(a) serial na 9
spo

ile?

camakal

3 kilo

ocenił(a) serial na 9
spo

sporo

camakal

Bywało więcej, ale skończyłem już z tym.

ocenił(a) serial na 9
spo

To dobrze, trzymam kciuki i pozdrawiam!

ocenił(a) serial na 9
spo

5 odcinek rozwiewa wszelkie wątpliwości. To rzeczywiście śrut utkwił w dłoni Lestera.

ocenił(a) serial na 9
DramaticBrony

ha, nareszcie!

DramaticBrony

Proszę nie spoileruj :(

ocenił(a) serial na 9
spo

To nie spoiler. Intro wszystko wyjaśnia :)

DramaticBrony

Już nieważne, dziś widziałem odcinek, moim zdaniem bardzo dobry!

ocenił(a) serial na 9
spo

To nawet lepiej, że zrezygnowali z dużego natłoku akcji. Dzięki temu mamy lepiej wyeksponowany specyficzny klimat oraz więcej świetnych scen dialogowych.

DramaticBrony

Intryga jest rewelacyjna, akcja jest niepotrzebna chociaż pewnie jeszcze nie jeden raz poleje się krew ;)

ocenił(a) serial na 9
spo

ile?

ocenił(a) serial na 10
camakal

siedem