PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=688850}

Fargo

2014 -
8,2 76 tys. ocen
8,2 10 1 76011
8,4 51 krytyków
Fargo
powrót do forum serialu Fargo
ocenił(a) serial na 9
dybsi

Owszem, po. Temat nie oznaczony jako spoilerowy, więc takowych nie będę czynił.
Nie ukrywam, że miałem duże oczekiwania co do tego tytułu, kinowe Fargo to jeden z moich ulubionych filmów (nie tylko Coenów, ale w ogóle). Freeman w roli życiowego nieudacznika, którym wszyscy pomiatają, bezbłędny. Myślałem, że William H. Macy jest nie do pod***ania, ale postać Lestera Nygaarda jest równie dobrze napisana i zagrana. Cieszę się bardzo, że na schwarzcharakter Coenowie wybrali Billy'ego "Człowieka, którego nie było" Boba Thorntona. Jego postać intryguje i jest po prostu ciekawa. Uśmiech na twarzy pojawia się często, wszak Fargo przepełniony jest czarnym humorem (zarówno sytuacyjnym, jak i słownym). Na plus na pewno obsada (big smile na widok Boba "Saula" Odenkirka) i gra aktorska. Historia sama w sobie potrafi zaciekawić widza. Serialowe Fargo podobne jest do kinowego- wspomniany czarny humor, dialogi oraz (dzięki, że to FX!) brutalność. Z niecierpliwością czekam na więcej. ( za pilota dałbym 9pkt. )

ocenił(a) serial na 8
pillongrill

Dużo było Hanka w pierwszym odcinku? Licze, że to będzie jakaś mało znacząca rola bo aktorem jest dość marnym.

ocenił(a) serial na 9
danteusz

Dobra wiadomość- pod sam koniec tylko :) Też za nim nie przepadam.

ocenił(a) serial na 9
danteusz

Można wiedzieć kogo macie na myśli mówiąc Hank? Bo jakoś przeleciałem przez listę obsady i nie mogę się domyślić.

ocenił(a) serial na 9
bozon

Colina Hanksa :)

ocenił(a) serial na 9
pillongrill

Aha. Brak tej jednej literki mnie zmylił, bo myślałem, że chodzi o imię jakiegoś bohatera, a nie nazwisko aktora ;-)

pillongrill

Zachęcona pozytywną opinią kolegi Pana Cogito obejrzałam pilota - i podobało mi się bardzo :)
Zazwyczaj piszę swoje recenzje odcinków, ale ponieważ twoja opinia dokładnie pokrywa się z moją, to oszczędzę sobie czasu i wysiłku składania literek w sensowną całość i bezczelnie podepnę się pod twój post ;)
Tylko coś dodam od siebie. Na co zwróciłam szczególną uwagę to to, że Freeman oddaje hołd Macy'mu grając Lestera równocześnie po swojemu, ale też w stylu poprzednika. Nie wiem jak to dokładnie wytłumaczyć, ale oglądając Freemanowego Nygaarda widziałam Macy'go. Super. Cieszę się, że Martin nie ma ego wielkości Alaski i nie próbował udowadniać swojej wyższości, tylko wziął co najlepsze z roli Williama i tylko dosłodził od siebie :)

ocenił(a) serial na 8
dybsi

Według mnie trochę za dużo wazelinowania fanom Coenów. Groteska jest zawsze ok, lubię ten absurdalny humor, ale oryginalne Fargo pozostawało przynajmniej realistyczne. Karykaturalny bully i jego przygłupi synowie są jeszcze spoko, ale maksymalnie kiczowata agencja płatnych morderców i jej szef z tuzinem telefonów na biurku to już autoparodia. Dobrze się bawiłem i fajna atmosfera, ale oby historia pozostała w miarę wiarygodna, bo właśnie to było siłą filmu z 1996 roku.

ocenił(a) serial na 10
dybsi

Właśnie jestem po i czuję, że będzie to mój nowy ulubiony serial. Mocno klimatyczny, wyraziste, wręcz karykaturalne postacie i świetny Bob Thornton.
Z mojej strony niestety minus (ale bardzo mały minus) dla Freeman'a, ponieważ wszędzie gdzie go widzę gra nieudacznika/ciamajdę/niezdarę i zaczyna to być męczące, ponieważ odnoszę wrażenie, że tylko w takich rolach potrafi się odnaleźć.

ocenił(a) serial na 9
bimberro

Bezspoilerowa recenzja :) http://rozpieprzeni.blogspot.com/2014/04/fargo-na-ma-ym-ekranie-albo-o.html#comm ent-form machnęliśmy ją zaraz po seansie, nam się podobało, Freeman gra genialnie

ocenił(a) serial na 10
bimberro

"Z mojej strony niestety minus (ale bardzo mały minus) dla Freeman'a, ponieważ wszędzie gdzie go widzę gra nieudacznika/ciamajdę/niezdarę i zaczyna to być męczące, ponieważ odnoszę wrażenie, że tylko w takich rolach potrafi się odnaleźć."
A Bilbo Baggins, przepraszam bardzo, to ciamajda, niezdara, nieudacznik?? Bo po Hobbit Desolation of Smaug śmiem wątpić. Największy kozak w całym filmie :-) Jako John Watson też jest dość odważny i jest świetnie partneruje Sherlockowi w rozwiązywaniu zagadek.

ocenił(a) serial na 9
ewej

Zgadzam się :) A poza tym w życiu codziennym jest z niego niezły bad ass.

ocenił(a) serial na 9
Kinomaniaczka_fw

Oczywiście na tyle na ile można to ocenić to po wywiadach : )

ocenił(a) serial na 9
dybsi

Gdzie można zobaczyć ten odcinek? :)