PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=688850}

Fargo

2014 -
8,2 76 tys. ocen
8,2 10 1 75926
8,4 47 krytyków
Fargo
powrót do forum serialu Fargo

W tym odcinku jest wszystko tak dobre, zaczynając od otwarcia, otwarcia księgi, przez narrację, która w tym odcinku jest wyjątkowa, i śmierć dwóch kluczowych postaci, po UFO. Tego nie da się opisać, choć scenarzystom się udało :D

Dionizos13

Gdyby ktoś się zastanawiał skąd pomysł z UFO...https://en.wikipedia.org/wiki/Val_Johnson_incident

ocenił(a) serial na 8
Maggort

Cały dowcip polega na tym, że UFO nie do końca jest jakąś dekoracją, ciekawostką w tej historii czy wątkiem pobocznym, bo w obu przypadkach (pojawiło się dwukrotnie) miało znaczący wpływ na przebieg wydarzeń. Może nawet kluczowy.
Za pierwszym razem pośrednio doprowadziło do śmierci niemieckiego pokurcza, w drugim przypadku uratowało życie pierwszoplanowego bohatera. Narracyjnie i - jakby to rzec - stylistycznie moim zdaniem UFO jest zgrzytem, ale nie można powiedzieć, że jest tylko niegroźnym żarcikiem, bo jednak ingeruje w fabułę, staje się jej częścią.

ocenił(a) serial na 7
per333

W którym momencie pojawiło się ufo jeszcze w serialu, bo nie kojarzę o co Ci chodzi?
Ogólnie z tego co rozumiem pojawienie się go w tym odcinku ma być odwołaniem do zdarzenia, które rzekomo miało miejsce w rzeczywistości mniej więcej w tym samym czasie i miejscu?

ocenił(a) serial na 9
tomashes

Jak Ty to oglądasz, że już nie pamiętasz pierwszego docinka?

"Niemiecki pokurcz" wlepił wzrok w UFO i jakby nie było, poprzez zawieszenie się został potrącony przez upośledzoną blondynę...

ocenił(a) serial na 7
nagyatsu

dobra dobra, rzeczywiście :) to było pare tygodni temu i mi wyleciało z glowy

ocenił(a) serial na 8
tomashes

Dlaczego Niemiec został potrącony przez samochód? Bo na środku jezdni zagapił się na UFO. Nie pamiętasz tego?
I czy było to ważne dla fabuły tej opowieści czy nie? Uruchomiło to pewną sekwencję zdarzeń?

ocenił(a) serial na 8
per333

UFO to Deus ex-machina, standard choćby i w czasach Shakespeare'a. Nothing's ever new...

ocenił(a) serial na 8
caleena_ex_0ut

Trzeba to jeszcze umieć odpowiednio wkomponować pod względem artystycznym. Tu, w opinii wielu ludzi, raczej się to nie udało i odczytywane jest jako -mówiąc po rumuńsku - zgrzyt.

per333

zgrzyt to nie słowo rumuńskie ośle

ocenił(a) serial na 1
Dionizos13

Przez te UFO w 9 odcinku zmieniłem ocenę z 9 na 1. Naprawdę przydało by się rozdzielić sezony bo w trzecim pewnie będą cofać się w czasie i eksplorować kosmos.

ocenił(a) serial na 10
Marcin_CHC

No nie wierzę. Czyli kompletnie nie zrozumiałeś żartu. To przecież nadal zabawa konwencją przypadku.
Tego ufo mogłoby nawet nie być i nic by się nie zmieniło. W tym cały żart i styl barci Coen.

Poza tym jest to nawiązanie do pewnego incydentu z Minnesoty z roku 1979 roku - który był najszerzej opisywanym przypadkiem z UFO w tamtej dekadzie.
To miało być tylko mrugnięcie do widza - a ty to wziąłeś na poważnie. No gratuluje.

ocenił(a) serial na 1
Coyotman

W pierwszym odcinku to był udany żart, ale w 9 to przesada. Jeśli raz przekroczy się granicę logiki to serial staję się bez sensu. Dla mnie ta granica została przekroczona. Powodzenia w oglądaniu tego sci-fiction-nie-wiadomo-co.

ocenił(a) serial na 10
Marcin_CHC

Nie musisz mi niczego życzyć. Obejrzę za tydzień ostatni odcinek i na pewno będę się świetnie bawił. Jestem pewien, że Ufo więcej już się nie pojawi.

Na prawdę się dziwię, że ci to przeszkadza. Zwłaszcza, że nie ma to wielkiego związku z samym serialem i jest wyraźnym żartem - zwłaszcza w odniesieniu do tego co powiedziała Peggy gdy uciekali z rzexnikiem. To tylko Ufo...

Ale na siłę nie będę cię do niczego przekonywał. Skoro przez dwie właściwie nic nieznaczące minuty chcesz nie poznać finału tej historii to mogę ci tylko współczuć.

Marcin_CHC

ps obniżanie oceny serialu z 9 do 1 tylko ze względu na UFO daje mi podstawy do tego aby sądzić że jesteś trolem, albo się po prostu nie znasz...

Marcin_CHC

Serial jest kręcony w USA i pod ich "klimat ". W Polsce UFO traktuje się jak bajki, a w stanach jest to całkiem spora część ich kultury i historii. Strefa 51, itp zdarzenia powodują że przeciętny widz amerykański patrzy na to zupełnie innym spojrzeniem niż przeciętny Polak. To tak jakby wstawić u nas w polskim serialu motyw Czarnej Wołgi. Część ludzi się z tego śmieje ale duża część w to wierzy, a są tacy, którzy twierdzą że byli porwani. W latach 80 tych ludzie którzy widzieli Wołgę czasami uciekali na pola bo bali się porwania, taka była siła tej legendy. Amerykanin nie mający pojęcia o polskiej legendzie też mógłby nie rozumieć dlaczego ktoś boi się czarnego samochodu. Pogadaj z ludźmi z USA co sądzą o UFO, a wtedy zmienisz zdanie... Jak mówi przysłowie Nie sądź człowieka dopóki nie pochodzisz w jego butach.

ocenił(a) serial na 8
Marcin_CHC

Te ufo, czy to ufo?

ocenił(a) serial na 10
Marcin_CHC

jesteś idiotą

Dionizos13

Blumkisty - do piachu albo pierdla tych matołów. Moje przeczucia: Hanzee zaginie i nie będzie wiadomo co się z nim stało, Milligan awansuje w mafii przypisując sobie zasługi za zabicie Gerhardów, a żonkę gliniarza od raka pewnie UFO uratuje - to obstawiam od początku.

turlogh

jak moze uratowac jak w 1 sezonie wiemy ze gliniarz wychowayl corka sam bo matka umarla? LOL

ocenił(a) serial na 8
Freddie

Bo kolega wyżej chyba nie skumał, że sezony są połączone kilkoma postaciami :)

ocenił(a) serial na 9
monczi83

Ale w pierwszej części ojciec Molly kulal. W drugim sezonie nie dostał kulki, nasuwa się pytanie kiedy go postrzelono.

ocenił(a) serial na 9
pastor_x

szkoda, że nie wyjaśniono tej sprawy - może w 3. sezonie poznamy jakieś fakty

Dionizos13

z tym ufo to ich powaliło przegieli troche

ocenił(a) serial na 9

Też tak uważam. No ok, można to potraktować żartobliwie, ale no...serial bądź co bądź jest utrzymany w realistycznej konwencji i to ufo jest totalnie z czapy.

Tortuga033

przecież na istnienie ufo jest pełno dowodów więc skąd wy się urwaliście matoły

ocenił(a) serial na 9
Dionizos13

No właśnie te UFO jakoś mi się nie chce wierzyć, że to na faktach niby ma być haha
Serial wymiata

szeryfpp18

przecież ufo isnieje

ocenił(a) serial na 8
Dionizos13

kuzwa o co chodzi z tym ufoooo???

ocenił(a) serial na 8
Dionizos13

gdzie mogę obejrzeć ten serial od 1 sezonu?

ocenił(a) serial na 10
oldzi11

Na Showmax. Trzeci sezon już wchodzi co tydzień po odcinku (dziś drugi wszedł).

ocenił(a) serial na 7
Dionizos13

Przez te gówniane UFO obniżyłem ocenę o 1 punkt. Kiła i mogiła.

ocenił(a) serial na 9
Dionizos13

A ja mam pytanie do tego odcinka - mianowicie skąd Indianin wiedział, że ma pojechać do Motor Motel?