Dokładnie. Film kręcony przez twórców z państwa będącego stroną współcześnie toczącego się brutalnego konfliktu.
Jest w tym coś bardzo.... słabego.
Bzdura, nic się nie dzieje bez przyczyny, te ataki czy inne działania, zawsze są odpowiedzią na coś. Moim zdaniem serial jest wyjątkowo bezstronny. Szczególnie 3 sezon, w którym sami sobie tworzą wroga. Ja przez żaden moment serialu nie czułem sympatii do żadnej ze stron.
dokładnie. Niedobrze mi sie robi jak czytam o tym strasznym terrorze żydowskim w Palestynie. Ciekawe jakby Polacy zachowywali się na ich miejscu gdyby polskie państwo z kazdej strony było otoczone przez morze Arabów życzących Polakom śmierci a państwu polskiemu unicestwienia
Zdarzenia z 3 sezonu-zburzenie domu rodzinnego Bashara było w porządku? Za co jego matka trafiła do więzienia? Kiedy Bashar z ojcem włamali się na osiedle i próbowali zaatakować nożem osadnika to tego osiedla w ogóle nie powinno tam być.
Przed wojną trochę mówiło się o planach wysłania Żydów na Madagaskar, żeby tam sobie założyli swoje państwo. Gdyby te plany się ziściły, dzisiejszy świat byłby zdecydowanie lepszym miejscem.
Izrael to jedyny przyczółek normalności na Bliskim Wschodzie. Zresztą gdyby Izraela nie było cala islamistyczna furia skierowana była by na Europę. A tak bomby, które mogły wybuchać u nas wybuchają tam. Dobrze, że mamy taki bufor bezpieczeństwa.
Sojusze i przywileje Izraela mogą się kiedyś skończyć. A wtedy ten sztuczny bufor pęknie jak sparciała uszczelka.
Szin Betowcy ukazani w serialu to profesjonaliści, ale nie mogę patrzeć na nich jak bohaterów, bo odnoszę wrażenie, że nie wybrali tej ścieżki kariery w zdrowym kraju. Pranie mózgu od najmłodszych lat i życie w stanie ciągłego zagrożenia zrobiły swoje. Nigdy nie chciałbym żyć w kraju, gdzie zapomniany plecak w miejscu publicznym włącza paniczny strach przed bombą. To musi mieć niewyobrażalny wpływ na ludzką psychikę.
Przypominam, że Polacy palili cerkwie na Białorusi, niszczyli szkoły, w których uczono białoruskiego, a na Ukrainie mieszkańców tamtej ziemi traktowali jak ludzi drugiej kategorii, niektórych wysiedlano z ich domów i osiedlano w tym miejscu polskich oficerów i ich rodziny. To wcale nie było tak dawno temu.
Człowieku wróć do gimnazjum, jeśli uważasz, że 3 sezon był bezstronny. Przecież to było totalne przegięcie i gwałt na logice. Super ekipa z Izraela w stylu Rambo i nieudolni jak dzieci Palestynczycy, którzy nagle zachowują się z bronią w walce jak emeryci z Ciechocinka. Ilość sytuacji rodem z sf porażająca. A szkoda, bo ogólnie dobry serial i ciekawy, ale z sezonu na sezon coraz bardziej tendencyjny.
Ignorancie, bo nie wiem jak cię nazwać, czytaj ze zrozumieniem, nie chodzi mi o sposób działania tej grupy Dorona, ale o ukazaniu samego konfliktu, działania Hamasu to jest zawsze odwet za coś, w 3s chłopak chciał żyć, być bokserem, miał plany, dziewczynę, Izrael sam sobie stworzył wroga. Ukazanie samej strefy Gazy, przecież to sku.... yństwo, ulokować tyłu palestyńczyk ów na tym skrawku ziemi.
Oceniłeś np. Red Sparrow na 7. Amerykański film o sowietach. Warto też sprawdzić w słowniku co oznacza słowo "semita"