PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=735271}
6,8 23 tys. ocen
6,8 10 1 22838
5,0 5 krytyków
Fear the Walking Dead
powrót do forum serialu Fear the Walking Dead
ocenił(a) serial na 9
Guti89

W 2016, jeszcze nie sprecyzowali kiedy dokładnie :)

Piotrek15_2

Mogliby w sumie 2 sezon puścić gdzieś w Styczniu, jak jest przerwa w TWD, Tak by było Git :) przerwa jest jakoś od początku Grudnia do Lutego pewnie , to akurat w styczniu by puścili 2 sezon i zaraz po 2 sezonie FTWD byłby ciąg dalszy 6 sezonu TWD.

Guti89

to byłoby najlepsze wyjście, też tak uważam

Guti89

Zgaduję, że pomiędzy marcem a październikiem, kiedy jest przerwa między sezonami TWD. 7. sezon będzie pewnie ostatni, a też nie spodziewam się, by nakręcono 3. serię FTWD. No ale podana przez ciebie opcja z podzieleniem sezonu na dwie tury (pierwsza między grudniem a lutym, trzecia pewnie od lipca do października) nawet bardziej pasuje do AMC,

Evangarden

Wątpię, by TWD miało tylko 7 sezonów. Kiedyś planowali zakończyć wszystko w 12.
A ty wyskakujesz z 7.

returner

Kiedyś plotkowano, że 8.
Po prostu na razie wiele wskazuje na to, że pod koniec 7. sezonu będzie miała miejsce scena, która z kilku względów jest idealna na zakończenie serialu i będę rozczarowany, jeśli te przypuszczenia się potwierdzą, a tak się nie stanie. Zresztą przy liczbie sezonów większej niż 7-8 najpewniej przegoniliby komiks, a w to nie chce mi się wierzyć.

Evangarden

Jak to ? Obecnie po 5 sezonach są na niecałych 100 zeszytach.
A jest ich obecnie z tego co wiem prawie 150 i ciągle wychodzą nowe.

Wiem, że pod koniec 6 sezonu ma pojawić się Negan.
A co ma być pod koniec 7 sezonu ?

returner

Obecnie są akurat na około #77. Biorąc pod uwagę to, że ogłoszono już casting do roli Negana, a Lucille zaprezentowano już nawet na konferencji prasowej, można przewidzieć, że szósty sezon zostanie przepołowiony na #83, skończy się zaś na #100. Wątek Negana w dotychczasowej formie kończy się w #126, a za tydzień wychodzi #147. No chyba że "All Out War" mieliby rozbić na 2 sezony, ale średnio mi się to widzi. To oczywiście nic pewnego, tylko moje spekulacje, ale jak dotąd mimo dość wyraźnych różnic między oryginałem a serialem można było dość łatwo przewidzieć cliffhangery na połowę i koniec sezonu. To wszystko kwestia kluczowych wydarzeń w materiale adaptowanym, tylko ostatnio było z tym trochę gorzej, bo szpitala ani Beth nie ma w komiksie.

Nie chcę rzucać spoilerami, po prostu w #126 kończy się dość długi wątek i zostaje podjętych parę ważnych decyzji, a w #127 jest 2-letni time skip i prowadzenie fabuły wyraźnie się zmienia. Lepszego momentu na przerwanie serialu już prawdopodobnie nie będzie, a nie chciałbym, by urwano go "w połowie", bez odpowiedniego zakończenia.

Evangarden

Wiem, że brzmi to sensownie. Tym bardziej, że wiele seriali niepotrzebnie przeciągano na siłę. Idealnym przykładem Dexter co się stało z serialem po 4 sezonie. Z tym, że TWD nie można było zaliczać do najlepszych seriali nigdy. Odstaje od nich dość znacząco poziomem więc może będą ciągnąć tak długo póki będzie oglądalność.
Mam na myśli scenariusz, dialogi, aktorstwo, drastyczne spadki poziomu.

Czyli rozumiem, że wątek Negana kończy się na 126 zeszycie i w tym czasie będzie wiele się działo. Może te zeszyty od 101 do 126 zajmie cały 7 sezon, a może te wydarzenia obejmą cały 7 i 8 sezon. tego nie wiemy.

returner

Na temat poziomu mam akurat zgoła inne zdanie, ale ani nie mam ochoty prowokować kolejnego tematu-rzeki, ani nie jest to odpowiednie forum na tego typu rozmowy (w końcu to jest poświęcone FearTWD).

Jakby nie patrzeć, Negan w oryginale był najdłużej "działającym" głównym antagonistą, a Gubernator w serialu dostał właściwie półtora sezonu, więc może faktycznie Neganowi poświęci się 2 transze. Z drugiej strony, AMC znacznie rozwinęło wątek jednookiego.

Evangarden

Gdy porównamy TWD do najlepszych seriali to wypada bladziutko.
Twin Peaks, Breaking Bad, The wire, Sopranos, Sześć stóp pod ziemią,
Oz, Rzym, Gra o tron, House of cards, Detektyw, Fargo itp
są znacznie lepsze pod względem scenariusza, wielowątkowości,
realizmu lub klimatu, aktorstwa, dialogów.