PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=735271}
6,8 23 tys. ocen
6,8 10 1 22762
5,0 5 krytyków
Fear the Walking Dead
powrót do forum serialu Fear the Walking Dead

Szeptacze

ocenił(a) serial na 7

Od miesiąca krąży plotka, jakoby FTWD było swego rodzaju origin story Alphy (Madison) i Szeptaczy. Ciekawa teoria, która mogłaby nieźle zamieszać.

ocenił(a) serial na 6
SzalonyGoblin

To by było zbyt piękne żeby było prawdziwe :> Ale bardzo chciałbym aby tak się stało.

ocenił(a) serial na 7
SzalonyGoblin

Czyli co, Koral + Alicia w takim razie? :D

SzalonyGoblin

Już o dawna wiadomo, że FTWD i TWD nie będą się ze sobą krzyżować na żadnej możliwej płaszczyźnie. Spin-off wypracował swoją własną autonomię, będąc w pełni niezależnym od podstawki produktem; szczególnie mówiąc o chwili obecnej gdzie serial zbiera świetne recenzje. Zresztą nawet obsada stwierdza, że nie ma szans na mieszanie czegokolwiek, ponieważ stylistyka Fear i TWD różni się od siebie diametralnie.

PS. Alphę w TWD zagra najprawdopodobniej Maria Bello. To tak a propos nadchodzącego sezonu TWD.

ocenił(a) serial na 9
kamil10025

a co to za jedni ci szeptacze?

ocenił(a) serial na 5
mitrus80

Nowa zła grupa. Kolejny poziom diabolizowania przedstawionego świata. Nie czytałem komiksu , wiem tylko tyle ile można było wyciągnąć z forum TWD. Więcej nie pisze bo nie chcę spojlerować.

ocenił(a) serial na 9
Mikael82

dzięki za info

mitrus80

Od siebie dodam tyle, że nie ma co oczekiwać fajerwerków po tym wątku.

ocenił(a) serial na 6
kamil10025

Jak dla mnie wątek Szeptaczy zaczyna się fantastycznie, a kończy się tragicznie. Ponadto zgadzam się, że nie ma najmniejszej szansy, żeby TWD i FTWD się kiedykolwiek przecięło.

Charlie_TSW

A jednak się "przecięło" :)

ocenił(a) serial na 6
Sandra__

Spoko, po prostu twórcy wielokrotnie to wykluczali, aż parę miesięcy temu zmienili jednak zdanie :)

ocenił(a) serial na 8
kamil10025

a co powiesz teraz po najnowszym odcinku? :D chyba Twoja teoria upadła

Grzechoslavv

Ale mi to crossover xD Przerzucili Morgana z jednego serialu do drugiego i na tym się skończyło.

kamil10025

Może nie crossover, ale jednak przez postać Morgana oba seriale się skrzyżowały.

ocenił(a) serial na 7
SzalonyGoblin

W S02E07 jedna z kobiet z wioski nie jest czasem tą przywódczynią Szeptaczy? Podobna do niej.
http://imgur.com/f0EvsGV

ocenił(a) serial na 9
ORZECHgda

no ale chodzi o tych złomiarzy z TWD? bo oni tacy cichutcy ;-)

SzalonyGoblin

Wydaje mi się, że Althea to Alpha.

Ajfel93

To ciekawe ale ja bym osobiście nie chciał D: pokochałem jej postać najbardziej w serialu obecnie i nie chciałbym jej za chwilę stracić żeby została zabita przez Negana i żeby stała się opętaną swoimi chorymi przekonaniami kobietą która pozwala gwałcić własną córkę swoim ludziom. Plus w ostatnim odcinku TWD - nowego sezonu, było widać większą, sporą grupę zombie z oddali i bohaterowie zwrócili na to uwagę i uznali że to coś nowego i że "świat się zmienia", no i mam wrażenie że to była już zapowiedź szeptaczy, tego się trzymam bo to by oznaczało że Alpha już gdzieś tam musi być.

Ajfel93

Jak Althea może być Alphą....???? Jeżeli Negan zabił Alphę....I zginął przed odejściem Morgana, który trafił do FTWD.... A tu Althea żyje....Jak to ma się trzymać kupy....?????

arras1982

Ale.... jeżeli teoretycznie, w filmie Negan nie zginął....
Cóż, niechaj wybiją prawie wszystkie stare postacie z FTWD a dadzą wolną drogę nowym.......i serial będzie płynął dalej...

arras1982

Serial różni się od komiksu w kluczowych sprawach :)

SzalonyGoblin

(OGROMNE SPOILERY, JEŚLI NIE JESTEŚCIE NA BIEŻĄCO Z SERIALEM NIE POLECAM CZYTANIA XD)

Ja myślę że Madison mogłaby być Alphą. Widać że jej postać się z czasem deprawuje, potrafi mieć mniej odczuć jakichś przy zabijaniu kogoś niż Rick, jest świetną manipulantką, uważam że specjalnie odbyła rozmowę z Nickiem w 2 sezonem przez zabójstwem Otta bo nie chciała być tą która go zabije, nie zgadzała się z jego przekonaniami i widać było że mają spór i to by było oczywiste gdyby go zabiła że to nie był wypadek, najpierw powiedziała Nickowi co "trzeba zrobić" i co planuje a później udała się do Otta i Nick go później zabił, nawet się tym za zbytnio aż tak nie przejęła, to samo się tyczy zostawienia tej jednej babki nie pamiętam imienia, w 2 sezonie i zamknięcie za nią drzwi za tymi kratami? Pamiętam że tam gdzie było pełno zombie i później pożar - jak byli w tym meksyku cholernym, to było nawet wcześniej przed Ottem. No i zmiażdżenie czaszki Troya bez jakiegoś większego wachania młotkiem i bez rozmyśleń nad tym, po tym przeskoku czasowym chwilę widać w retrospekcjach że starała się taka nie być, sama to mówi ale po tym jak się okazało że ta mała bachorzyca (której sama zaufała i ją przyjęła) okazała się należeć do grupy tej podróbki Negana w 4 sezonie, tego lidera Sępów, to, coraz bardziej wraca idea że nie należy ufać, plus nie wiemy jak dalej się to potoczyło, widzimy urywki z retrospekcji z Madison, nie wiemy co obecnie się z nią dzieje i czy żyje, plus znowu patrząc z innej perspektywy - gdyby się jednak odnalazła i dowiedziała się o śmierci Nicka i to jeszcze z rąk właśnie tej małej diablicy (której Carol powinna pokazać kwiatki), to to mogło by ją totalnie już złamać i zmienić jej poglądy. Dodatkowo, znamy doskonale technikę szeptaczy - łażenie z założonymi twarzami i upodabnianie się do nich, kto pierwszy to robił? NICK! To mogłaby być kolejna rzecz znacząca, może Madison dodatkowo by takie coś robiła jako taki "hołd/ku pamięci syna". Jeszcze co do Bety - bo Qaletaqa (ten indianin z 3 sezonu) jest całkiem podobny nawet z wyglądu do Bety (zresztą z przekonań również). Co jeśli Madison by jednak gdzieś żyła i odnalazła go (z nim też nie wiadomo co się obecnie dzieje) i byli by jedynie sami, może w świecie takim brutalnym i po tylu wydarzeniach uznali by takie coś za jedyne rozsądne rozwiązanie i stworzyli by taką grupę. Madison miała z nim dobrą relację, polubili się i sam Qualetaqa ją podziwiał i szanował. Co do Qualetaqi - cóż...wiemy z 3 sezonu że ma brutalne metody radzenia sobie z wrogami i nie ma z tym problemu - skalpowanie żywcem i zostawianie tak ludzi dla pożywki ptaków. Oczywiście to tylko jedna teoria z mnóstwa ;D i z góry mówię, sam na początku uważałem tę teorię za głupotę i aburd i wyśmiewałem ale z czasem zaczynam się do niej coraz bardziej przekonywać i nie wydaje się już taka absurdalna.

ocenił(a) serial na 9
Rrouge

ale kiedy już wiadomo kto zagra Alphe w WD, jest to Maria Bello

sarna109

Jeszcze oficjalnie z oficjalnego źródła to nie ma potwierdzenia, wiadomo jest że aktorka ma rolę, ale nie wiadomo kogo zagra, ba nawet w to do końca nie wierze aktorka mówiła że chciałaby zagrać i że niby jej znajomy jest producentem i dostała rolę - a do samej roli już całkowicie nie ma prawdziwego oficjalnego źródła że zagra Alphę, nadal nie wiadomo kto zagra Alphę ani Betę, lepiej sprawdzaj dokładnie informacje, dopóki z oficjalnego źródła tej informacji nie będzie to takie coś nie jest dla mnie wiarygodne.

ocenił(a) serial na 7
SzalonyGoblin

Co to takiego te szeptacze?

diavolo0801

Grupa skórująca zombiaki, ze skór robią sobie wdzianka maskując się między zombiakami i żyjąc wśród nich.
Nazwa szeptacze stąd że szepczą poruszając się wśród zombi, bohaterów z TWD napotkali przypadkowo.
Żyją według praw natury np. zezwalając na gwałty w imię zasady "prawo silniejszego", nawet gdy chodzi o córkę przywódczyni grupy.
Grupą kieruje najsilniejsza bezwzględna "Alpha".
Ich skuteczność polega na zaskoczeniu (nie da się ich rozpoznać pośród grupy zombie, atakują nożami), a dzięki odpowiedniej liczebności i wtopieniu się w grupę zombie mogą sobie sterować milionową hordą zombiaków nasyłając je na Alexandrie.
W przeciwieństwie do poprzednich wrogów Ricka oni nie łupią innych grup, konflikt powstanie przez naruszenie przez Ricki ich terytorium a następnie wzięcie za "jeńca" córki Alphy.
Dość oryginalny pomysł na przedstawienie kolejnego rodzaju upadku cywilizacji w postaci ludzi żyjących bez zasad społecznych, w komiksie wątek wojny wyszedł jednak marnie i w sumie szybko się skończył.

ocenił(a) serial na 7
Grajcz

Dziękuję za wytłumaczenie