ZOMBIE W WIKTORIAŃSKIM LONDYNIE? ZOMBIE POJAWIŁY SIĘ DOPIERO W LATACH OSIEMDZIESIĄTYCH W AMERYCE!!!!! CZY NAPRAWDĘ NETFLIX MUSI ZAKŁAMYWAĆ HISTORIĘ W CELU SZERZENIA POLITYCZNEJ POPRAWNOŚCI? DO TEGO CZARY I GUSŁA, CO JEST CHARAKTERYSTYCZNE DLA ZIEM POLSKICH, A NIE JAKIEGOŚ LONDYNU!!! GDYBY SERIAL ODDAWAŁ WIERNIE REALIA HISTORYCZNE NP LOCH NESS TO BY TO MIAŁO RĘCE I NOGI A TAK TO JA NIE WIEM PO JAKIEMU TO ZROBIONE ZOSTAŁO
po lewej stronie klawiaturki mamy przycisk caps :) jesli po prawej pali sie swiateko to warto go wcisniac :) Nie wychodzi sie wtedy na prostaka :) ChOCIAZ ... Mozliwe ze juz za pozno ... Niestety.
Wg faktòw historycznych zombie pojawiły się w latach 80 w Ameryce rozumiem że to fakt historyczny i tacy ludzie oceniają tu filmy
Z tego, co wiem, pierwszym Zombie był Frankenstein, który powstał w Anglii w XIX w.
Co do czarów i guseł... Nie tylko ziemie polskie bawiły się w takie rzeczy :) Magia towarzyszyła również innym Słowianom, plemionom germańskim również. Warto zauważyć, że Anglia została "stworzona" przez Anglosasów, czyli przez plemiona germańskie - Anglów, Sasów i Jutów (głównie tych trzech), które, owszem, dosyć wcześnie zaczęły chrześcijanizację chrześcijaństwo (ok. VIw, więc po jakichś 100-150 latach od zasiedlenia Brytanii), myślę, że dzięki kontaktom z Rzymianami, którzy chrześcijaństwo jako religię oficjalną przyjęli na przełomie III i IVw. Podczas kontaktów z Anglosasami w Rzymie pogaństwo było już zdelegalizowane.
Jakby Ci to powiedzieć, drogi autorze komentarza... Jak już się czepiasz dokładności historycznej, to się czepiaj z sensem.
(Historykiem nie jestem, mam nadzieję, że nic nie pomieszałam, ale o ile mnie pamięć nie myli to tak jakoś było :P)