PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108606}

Firefly

2002 - 2003
8,1 16 tys. ocen
8,1 10 1 16063
8,6 10 krytyków
Firefly
powrót do forum serialu Firefly

Jestem bardzo zdziwiony TAK wysoka ocena tego BARDZO przecietnego serialu , nie dziwi ze nie bylo dalszego ciagu ...
Wszystko jest kiepskie w tym serialu : scenariusz ktory stara sie na sile wzorowac na westernach , bardzo drewnianego glownego bohatera , scenariusz poszczegolnych odcinkow przewidywalny i nudny ... Tylko do najbardziej zagorzalych fanow S-F ....

użytkownik usunięty
jacek2

Jak wolisz. Dla mnie to najlepszy serial S-F jaki w życiu- ba, najlepszy serial jaki w życiu widziałem.

ocenił(a) serial na 8

Potwierdzam. Genialne dialogi i humor na poziomie.

ocenił(a) serial na 9
Jumper19831

Potwierdzam, świetny serial. Swoją drogą, jak można stawiać "wzorowanie scenariusza na westernach" jako zarzut serialowi, który ma być właśnie westernem w kosmosie?
To jakby zarzucać "Rambo" za dużą ilość akcji.

Z resztą zarzutów również nie mogę się zgodzić. No, ale ja przecież jestem zagorzałą fanką SF.

ocenił(a) serial na 4
jacek2

Zgadzam się i podaję ci rękę, bo zaraz poleją sie na nas kubły pomyj, a w kupie raźniej.

zatracony

hmmm liczysz czas chyba w latach świetlnych, bo jakoś przez miesiąc nikt pomyj nie wylewał, a ty jednak twierdzisz, że zaraz ktoś to zrobi ;)

A co do postu jacka to nie zgodzę się, że serial jest dla najbardziej zagorzałych fanów S-F, bo ja za S-F wręcz nie przepadam.

ocenił(a) serial na 8
jacek2

Bardzo dużo różnych filmów S-F i jeśli obejrzałam go w ciągu jednego tygodnia to uważam, że jest bardzo dobry... Serial nie jest ani za długi ani za krótki, ma wartką akcję i każdy odcinek jest o czymś innym. Zdziwiona jestem tylko czemu nie było kontynuacji, ale czasem to może lepiej niż miałoby popsuć go.

ocenił(a) serial na 10
jacek2

Kiepskie to są gwiezdne wrota albo BSG. A ten serial jest świetny.

ocenił(a) serial na 4
jacek2

dopiero zaczynam oglądać, jestem po 2gim odcinku i jest.... no bieda. NICZYM mnie ten serial nie absorbuje, zdecydowanie zawyżona ocena - 30 miejsce w rankingu? zupełne nieporozumienie.

Nancy_5

po 2gim odcinku miałam podobne odczucia, w sensie - nic szczególnego, ale gdzieś ok. 4-5 odcinka wkręciłam się na dobre ;) Więc obejrzyj dalej najlepiej do końca, a jak nie to chociaż jeszcze parę odcinków. Wtedy możesz zweryfikować swój osąd (co nie oznacza, że musisz zmienić zdanie).

Malcaria

To też zależy od tego kto jakie ma zainteresowania, upodobania, charakter - ja np. kocham fechtunek więc przepadam za odcinkiem Shindig.

3 najlepsze odcinki wdłg. mnie to:

1. Out of the Gas
2. Shindig
3. War Stories

Zaraz po nich jest Our Mrs Reynolds

Swoją drogą numeracja i tytuły odcinków na filmwebie jest strasznie pomieszana i nie warto się sugerować rankingiem odcinków, bo ja np. nie wiedziałabym jak zagłosować na moje ulubione, czy zgodnie z tytułem, czy z numeracją..

Miłego dnia!

ocenił(a) serial na 4
Malcaria

Postaram się do końca obejrzeć, skoro już zaczęłam to skończę. Na razie zakończyłam na 5 odcinku, a zaraz chyba włączę 6. Powiem że no powooooli powoli się rozkręca, jednak jak dla mnie ocena wciąż nie wykracza poza 4/10. Numeracja odcinków faktycznie jest jakaś nie halo hehe, ale ja i tak przeważnie się nie sugeruję tym ani nie głosuję na ulubione odcinki tutaj.

użytkownik usunięty
Nancy_5

Masz rację, 30 miejsce to jakieś nieporozumienie. Powinien być znacznie wyżej ;)

ocenił(a) serial na 4

Haha, no niezupełnie to miałam na myśli xD

jacek2

Zgadzam się z jacek2, początkowo też dałem 3, potem zauważyłem, że to western, a westernów nie lubię. Dwa to też dobrze, jeden za to że komuś się chciało to kręcić, grać i oglądać, drugi za znajome twarze, i co by nie mówić każda taka produkcja posuwa s-f na wyższy poziom techniczny. Co z minusów- tam mnie nic nie porywa, żadnych emocji, prawda obejrzałem 20 minut pierwszego odcinka, nie mogę się jednak pozbyć wrażenia, że nigdy bardziej nie zmarnowałem 20 minut, nie wytrzymałem do końca.

waldus_5

Chłopie obejrzałeś 20 minut i wystawiasz ocenę? Jesteś... żałosny, mnie jakoś pierwszy odcinek (2 częściowy swoją drogą) też nie zachwycił i nawet nie miałam ochoty oglądać dalej, a jednak obejrzałam i radykalnie zmieniłam zdanie o serialu. Co do westernów, nienawidzę ich, a jednak przedstawienie wątków westernowych z tego serialu pokochałam... Może daj serialowi jeszcze jedną szansę i obejrzyj go do końca, lub przynajmniej nie wystawiaj oceny po 20 minutach oglądania... NO chyba że chcesz podnieść rating jakiegoś swojego ulubionego serialu co jest bardzo prawdopodobne.

Malcaria

Po pierwsze, nie nazywaj mnie żałosnym bo używanie takich słów jest żałosne, po drugie wycofałem ocenę, jeżeli tylko znajdę czas aby dokończyć odcinek, dokończę go i ocenię lub przemyślę i ocenię jeszcze raz po tym co widziałem. Ostatecznie chcę podkreślić, że jeżeli coś nie podoba mi się przez 5 minut, oglądam dalej, ale po 20 minutach czegoś wymagam gdyż po takim właśnie czasie w normalnej tv pojawiają się reklamy, jeśli jest coś moim daniem słabe to tego dalej nie oglądam, ten sam system obieram w produkcjach które oglądam "na życzenie". Jeżeli coś jest dobre to od deski do deski, albo co najmniej z nadziejami na przyszłość inaczej mogę takie rzeczy wytrzymać z sentymentu ( w tym przypadku ich nie mam). Jeżeli będziesz mnie chciała obrazić ponownie, zachęcam, ostateczną ocenę wystawie do końca miesiąca.

waldus_5

źle się wyraziłam, bo powinnam była napisać, raczej, że ocenianie po 20 minutach serialu jest żałosne, za co przepraszam.

Ja po pierwszym odcinku wystawiłabym może 5 albo 4, pierwszy nie przypadł mi do gustu, jakoś nie ma w nim tego fireflyowego klimatu za dużo.

waldus_5

Witam . Waldus i Zatracony oglądaliście Firefly z napisami czy z lektorem ?.Wersja Firefly z lektorem dużo traci na swojej oryginalności i humorze.Tak jak większość filmów tłumaczonych przez polskich profesjonalnych? tłumaczy.Firefly {serial} i Serenity {film} ogląda się milo i przyjemnie jako kino przygodowe w realiach SF .Każdy ma inny gust jeżeli chodzi o postrzeganie filmów i seriali, jeden ogląda drugi nie . Zatracony -z tego co czytałem oglądałes wszystkie odcinki i film, moje pytanie do Ciebie skoro ten serial i film są takie słabe to czemu nie dałeś sobie spokoju po kilku odcinkach { ja tak robie} i oglądałeś dalej?

ocenił(a) serial na 10
jacek2

Nie jestem wielkim fanem SF'u. W ogóle nie lubię wielkich walk kosmicznych, tych wszystkich dziwnych nazw i niesamowitych technologii. Ale "Firefly" ma w sobie to coś. Takie coś że człowiekowi się płakać chce że nie ma więcej. Skończyłem oglądać ostatni odcinek i.. i zostało we mnie taki uczucie pustki. "Ale... Ale... Ale jak to?". Serial jest oryginalny, nie ma innego w tym stylu. No i na moje nie można zarzucać "Firefly" że zrzyna z westernów jak to z założenia miał być western. Ale to w końcu jest FilmWeb i każdy ma prawo wyrazić swą opinię. Polecam jednak dokończyć pierwszy odcinek.

evagor

Planuje kiedyś dokończyć, gdy wejdę w posiadanie wersji z napisami @hali12- oglądałem wersje z lektorem AXN (zdaje sobie sprawę z ułomności tego rozwiązania, bo wiem jakie cuda na kiju wymyślają)

ocenił(a) serial na 8
jacek2

Serial ma wiele niedociągnięć, które mogłyby zostać poprawione np. w drugim sezonie. Szkoda, że takowy nigdy nie powstał. "Firefly" nadrabia jednak świetnymi dialogami, czarnym humorem i całkiem niezłym scenariuszem. Gra aktorska też nie jest zła. Na początku nie mogłem przywyknąć do Malcolma jako kapitana statku szmuglującego towary, ale z czasem cała załoga tworzy spójną całość, którą aż chce się oglądać.