Firefly

2002 - 2003
8,1 16 tys. ocen
8,1 10 1 16127
8,6 8 krytyków
Firefly
powrót do forum serialu Firefly

Serial Firefly jest dla mnie swoistym novum w dziedzinie seriali s.f.
Dotychczas nie spotkałem się jeszcze z czymś podobnym a oglądam praktycznie wszystko z s.f. co wleci mi w ręce. Uważam, że jest to jeden z najlepszych seriali s.f. jakie widziałem. Nie ma w nim może specjalnie akcji oraz napięcia czy choćby typowej space opery. Jest jednak w tym serialu coś intrygującego. Sam pomysł przeniesienia s.f. do konwencji westernu jest świetny. Szkoda tylko, że producenci nie postanowili pomimo świetnej oglądalności i recenzji pójść za ciosem i nakręcić kolejnej serii. W końcu Firefly jest tak jakby urwany. Brakuje zakończenia. Mimo tego w/w serial powinien obejrzeć każdy fan s.f. Chociaż zdaję sobie sprawę, że nie wszystkim będzie się on podobał. Jak dla mnie jednak Firefly znalazłby się z pewnością w TOP 10 wszystkich seriali s.f. jekie kiedykolwiek nakręcono.

bandy

Dzisiaj skończyłem do oglądać drugi raz (pierwszy raz - rok temu) i powiem jedno - best series ever! Aż zmieniłem ocenę z 9 na 10 ;)

bandy

Serial sie urwal gdyż już po 8 odcinku starcja Fox zdecydowala sie przerwać produkcję z powodu negatywnych komantarzy krytyków filmowych (Whedon uparł sie żeby dokonczyć serie) :(
ogladalność też nie byla wyjatkowa ... serial zarabiał mało do czasu wydania go na dvd z sprzedaży których zarobil 40 mln dolarów ;](co bylo m.in. powodem postarania filmu "Serenity")

ocenił(a) serial na 10
bandy

Powalające! Genialne! Jedyne w swoim rodzaju! "Firefly" jest dla mnie osobiście najlepszym serialem wszechczasów. Trafiłem na niego przypadkiem, oglądać też zacząłem raczej z nudów i w tym momencie mój w miarę ustabilizowany ranking filmów i seriali przeżył małe trzęsienie ziemi. Urzekł mnie nie tyle jakiś jeden aspekt tej serii (typu: scenariusz, efekty, postacie) ale całość. Idealne proporcje akcji, komedii, dramatu, SF i tego czegoś co sprawia, że "Firefly" po prostu ma duszę. Gdybym nie widział nie uwierzyłbym, że to jest możliwe.

ocenił(a) serial na 9
bandy

mi sie tez szczegolnie dlatego podoba, ze poraz pierwszy widze, zeby dzwiekowcy trzymali sie realiow, czyli tego ze dzwiek nie rozchodzi sie w przestrzeni kosmicznej, pierwszy raz nie slysze zadnego dzwieku, wielki plus za to dla tego serialu, eh no i ta Morena Baccarin, co za bogini...

ocenił(a) serial na 8
Cadd

Zanim zaczalem ogladac ten serial , minelo troche czasu. Glownie z mojego braku przekonania do niego. Jakos nie chcialo mi sie wierzyc ze wciagnie mnie serial sf w klimatach westernu. Jednak po pierwszym obejrzanym odcinku wciagnalem sie do ostatniej sekundy sezonu, a potem filmu. Kazda z postaci byla wyrazista, miala swoja orginalna historie i charakterystyczny sposob bycia. Jak dla mnie 10/10.