Jak mogli zastąpić Dark Angel tym czymś???:( Co prawda obejrzałam tylko po to żeby się
przekonać co kierowało FOXem że podjął decyzje zdjęcia z ramówki DA i zastąpienia
świetnego serialu tym czymś:( No i żałuje że to zrobiłam bo nie dość że zmarnowałam czas
to jeszcze bardziej się zdołowałam:/
Że... co? Obejrzałaś całość czy pierwsze 5 minut? Nie oglądałam co prawda Dark Angela i nie znam szablonowo fabuły tego serialu, ale oglądałam Firefly i uważam go za najlepszy współczesny serial jaki widziałam, oczywiście to moja SUBIEKTYWNA ocena. Poza tym, mogę prosić link do jakiegoś artykułu, który mówi o tym, iż DA zdjęto, żeby mogli puszczać Firefly? Jak już to przypuszczam, że zdjęto ten Twój serial z powodu małej oglądalności, albo zachorowania psa kogoś z władz FOXa przy oglądaniu tego serialu... (FOX lubi zdejmować z anteny seriale bez przyczyny, według własnego widzimisię nawet w środku pierwszego sezonu czego właśnie jednym z najbardziej kontrowersyjnych przykładów jest Firefly).
Jeśli nie obejrzałaś Firefly od początku do końca, to polecam zrobienie tego przed wystawieniem oceny, jako zachętę mogę dodać, że choć od emisji ostatniego odcinka minęło już prawie 10 lat, to serial wciąż ma aktywnie działającą rzeszę fanów na całym świecie i praktycznie co roku wciąż organizowane są panele serialu na eventach takich jak np. ComicCon.
PS. Ja sama nie byłam przekonana do serialu bodajże do 5 odcinka, jednak później już go pokochałam.
Obejrzałam 15 odcinków a przynajmniej bardzo się starałam. Pod koniec było to już tylko przewijanie...No fakt może nie potrzebie użyłam sformułowania " to coś" ale było to pod wpływem rozgoryczenia:D Bo w mojej SUBIEKTYWNEJ:) ocenie te 2 seriale dzieli PRZEPAŚĆ na korzyść DA. Pomimo mojej wielkiej sympatii do Summer Glau Firefly zupełnie nie przypadł mi do gustu...
PS: Co do zastąpienia DA Firefly to nie chodziło o małą oglądalność(bo ona była duża) ale prawdopodobnie o wysokie koszty produkcji. Więc kiedy Joss Whedon przerobił pilota Firefly, to zdecydowano się zdjąć DA właśnie na jego rzecz:)
Prosiłam o artykuł, a nie Twój komentarz. Poza tym sama sobie przeczysz stwierdzając, że prawdopodobną przyczyną były za duże koszty...
Obejrzałam kilka pierwszych odcinków DA, no i niestety widocznie nasze gusty znacznie się różnią po prostu, bo mi jakoś nie przypadł do gustu. Fabuła niby ciekawa, ale odnoszę wrażenie jakby serial kierowany był do nastolatków lub też do fanów samej akcji bez głębszego sensu. (Nie chodzi mi o to, że akcja jest bezsensowna, ale nie widzę w tym serialu CZEGOŚ WIĘCEJ, niż tylko owej akcji...). No ale jak już mówiłam, to już kwestia gustu. W mojej subiektywnej ocenie również uważam, iż seriale dzieli przepaść, no ale wiesz w którą stronę ^^.
PS. Znalazłam sama artykuł na wikipedii, wynika z niego wyraźnie, że serial został zdjęty z powodu małej oglądalności (spadek z 10mln (pierwszy sezon) do 6mln (drugi sezon). A Firefly zadziałał po prostu jako "przyspieszacz decyzji", ale najprawdopodobniej FOX nawet bez firefly zdjął by DA przed III sezonem.
Proponuję więc wspólnie zjednoczyć siły w nienawiści do stacji, która anulowała oba te seriale i na tym poprzestać ^^. Wrogowie naszych wrogów są naszymi przyjaciółmi...
PS2. Jeśli sądzisz, że po obejrzeniu jakiegoś ważnego odcinka DA mogłabym zmienić zdanie na jego temat to powiedz mi jaki to odcinek, a spróbuję dobrnąć do niego.
Wydaję mi się, że to Ty od początku źle interpretujesz moja słowa:) Napisałam że Firefly "zastąpił" DA i jak sama stwierdziłaś był ostatecznym "przyśpieszaczem":)
http://www.mania.com/dark-angel-canceled-firefly-now-back-to-fall-premiere_artic le_34558.html
Znalazło by się tego dużo więcej, ale już nie chce mi się szukać 2 raz:D
PS: A jeśli już dyskutujemy o oglądalności to Firefly miało znacznie mniejszą bo średnio 4,7 mln widzów:) I tak zgadzam się z Tobą w tym zjednoczeniu sił w nienawiści:D Fajnie by było jakby nakręcili filmy na motywach obydwu seriali:) Każda z nas byłaby szczęśliwa:D
Co do najlepszego odc DA to sama nie wiem co napisać, bo ja każdy po prostu uwielbiam (zwłaszcza 2 sezon) w którym pojawia się Alec (Jensen Ackles). Wydaje mi się że jeżeli nie spodobały Ci się pierwsze odcinki to raczej ten serial to nie Twoja bajka:) A spróbuj może jeszcze zobaczyć 2 sezon ma on zupełnie inny klimat:)
"Co prawda obejrzałam tylko po to żeby się
przekonać co kierowało FOXem że podjął decyzje zdjęcia z ramówki DA i zastąpienia
świetnego serialu tym czymś:("
NO cóż z tego kawałka można zrozumieć, że uważasz Firefly za główną przyczynę ;)
Co do oglądalności Firefly, tak, mała oglądalność była przyczyną zdjęcia serialu, aczkolwiek była ona spowodowana po pierwsze: brakiem reklamy, po drugie: nieregularnymi emisjami odcinków, po trzecie: puszczaniem odcinków niechronologicznie (żeby to robić to już trzeba być niezdrowym ^^). Poza tym, około 80% fanów Firefly dowiedziało się o serialu już po jego anulowaniu, duża część np. po obejrzeniu filmu "Serenity" (który jest kontynuacją FF swoją drogą ;)), a ja na przykład obejrzałam go pierwszy raz 2 lata temu.
Poza tym podejmowane były liczne próby "oswobodzenia" praw do FF spod jarzma Foxa w celu nakręcenia kontynuacji, ponieważ jest to marzeniem zarówno reżysera jak i aktorów, jednakże FOX upartym osłem jest i ani sam nie chce się zgodzić na kontynuację pod swoim patronatem, ani nie chce odsprzedać praw innym.
Ostatnio nawet (jakieś pół roku temu) fani pod wpływem impulsu jakim była jedna z wypowiedzi N. Filliona (Mal) zaczęli sami zbierać pieniądze by odkupić prawa od FOXa, jednakże akcja została wstrzymana, również pod wpływem wypowiedzi NF, jakby co więcej tutaj: http://unstoppablesignals.com/hnbf/
PS. Poza tym krążą też teorie spiskowe, na temat "niepoprawności politycznej" jako powodu zdjęcia Firefly'a... w końcu serial puszczano niedługo po WTC i niektórzy dopatrywali się pewnych związków między browncoatsami i załogą Serenity a terorystami...
terrorystami* to po pierwsze, a po drugie zapomniałam dodać, że dopatrywano się też analogii do wojny secesyjnej.
Dobra nie ma sensu się o to kłócić. Mimo wszystko nie zmieniłam zdania...2 sezon DA też był emitowany w beznadziejnym czasie antenowym i też zdjęcie go mogło być spowodowane WTC. Chodzą na ten temat różne plotki i jest kilka wersji. Nie zmienia to jednak faktu że Firefly zastąpiło DA i okazało się że była to jedna z większych pomyłek FOXa. Świadczy o tym nakręcenie tylko 15 odc nie wnikając jaka była tego przyczyna:) Pozdrawiam:)
... Chyba żartujesz? Dobra widzę, że to jak grochem o ścianę... Zrozumiałabym jakbyś napisała proste wyrażenie "MOIM ZDANIEM", no ale w dzisiejszych czasach, każdy uważa się za eksperta i "jego" musi być na wierzchu.
A z resztą jak przychodzisz na forum serialu, który chcesz koniecznie skrytykować, to chociaż przedstaw jakieś argumenty poza określeniem "to coś", bo takie stwierdzenie tylko sprawia, że ma się odczucie, że wypowiadasz się JEDNAK po obejrzeniu może góra 1 odcinka, o ile w ogóle widziałaś chociaż minutę.
PS. Dziwię się, że DA po pierwszym sezonie nie zdjęto, to dla mnie jest największą pomyłką FOXa... i co, jak się teraz czujesz? Rozumiesz o co chodzi?
Ach tak poza tym, jak już to POMYŁKĄ FOXA było właśnie ZDJĘCIE Firefly'a, co zrozumiałabyś gdybyś ze zrozumieniem przeczytała mój post.
Bratis ....cicho niech się kłócą dalej,fajnie się czyta wymianę poglądów...a tak na poważnie to popatrzcie na miejsce 3 a później poszukajcie w rankingu Dark Angel
http://io9.com/5347048/the-top-100-science-fictionfantasy-shows-of-all-time
I tu się zgadzam. Ze sci-fi obejrzałem chyba wszystko co się dało. I to jest jedna z lepszych produkcji.
Serial bez wielkiej filozofii, za to pełen humoru.
Aż żal, że skończyli na 1 sezonie (nie licząc całkiem udanego filmu).
Spoiler:
Odcinek, w którym postawiono pomnik złodziejowi, który wyrzucił pieniądze podczas ucieczki, mnie rozłożył.
Kocham Cię :*:*:* Tak po prostu:) Kocham wszystkie miłośniczki tego arcydzieła sztuki filmowej !!!
też mnie boli brak zakończenie DA. Ale na razie Firefly mi się podoba (jestem na pilocie) i rozumiem co mogło kierować właścicielami stacji. 2002 rok to czas gdy królowało Stargate - nic dziwnego, że woleli mieć serial "sci-fi pełną gebą". Ale zostawienie DA bez zakończenia było złą decyzją i tak :/