Odcinek taki sobie.
Caitlin jest tak wnerwiająca, że już nie mogę na nią patrzeć. W każdej scenie zachowuje się tak, jakby miała się za chwilę rozpłakać.
Te ciągłe płacze za biednym Jay'em też już są nudne, wręcz żałosne, ale sądząc po końcówce nareszcie się skończą.
Jesse, która ma pretensje do ojca, że ten posunąłby się do wszystkiego, żeby ją ochronić i jeszcze na koniec ucieka i zostawia mu wiadomość, żeby jej nie szukał. Co za niewdzięczna s*ka.Tak sobie myślę, że to V-9, które dostała od Trajectory mimo transfuzji jakoś pozostanie w niej i w ten sposób stanie się speedsterką, choć sądząc po tym co zrobili z Trajectory wcale nie musi nią w ogóle zostać.
Sama gra tej aktorki, która wciela się w postać Jesse też była sztuczna i drętwa do bólu.
Z Trajectory zrobili połączenie Trajectory i... The Rivala. Uzależniona od V-9, od którego dostała schizów, a na koniec biegła tak szybko, że utknęła w Speedforce - brzmi znajomo?
Wątek jak zwykle zrobiony naprędce jak z każdym villainem w tym sezonie. To już się robi irytujące, że oni nie potrafią rozwinąć żadnego wątku porządnie tylko taka Trajectory wpada sobie znikąd, żeby za moment zniknąć na stałe.
I tak jak myślałem - Team Flash dowiaduje się o tożsamości Zooma dzięki wizjom Vibe'a. Ale nie do końca rozumiem - że niby Jay i Zoom to ta sama osoba? Ładnie robił ich w balona.
Zolomon w parku, Jay, Zoom - ci wszyscy goście to jedna i ta sama osoba.
odcinek słaby ale ostatnie 3 były na bardzo wysokim poziomie . nie rozumiem też was o tą czołówkę , to prawda Barry nie jest najszybszy ale Zoom czy Trajectory używali V - 9 więc nie dziwcie się że są szybsi to tak jakby dobry sportowiec a trochę gorszy a na dopingu to choćby tamten bardzo się starał to i tak ten drugi wygra kosztem swojego zdrowia tak jak Zoom . więc przynajmniej po tym odcinku to się wyraźnie wyjaśniło . i jedno pytanie czemu uczą Barrego skakać jak może biegać po wodzie . i te skoki są trochę dziwne tak jakby mógł latać w linii prostej . ale i tak Flash o połowę lepiej radzi sobie niż Arrow :)
Z tym klonem to strasznie zagmatwali, bo niby ekipa stwierdza, że klon to Zoom, co wyjaśnia jego chorobę i że ciągle znika na parę dni, albo po sprincie idzie się zdrzemnąć i znowu znika, kiedy wszyscy go potrzebują. Ale z drugiej czemu smuga Zooma jest niebieska a klona żółta? Nie słyszałem o tym żeby speedsterzy mogli dowolnie zmieniać smugę ;) Nie czytałem komiksu więc poprawcie jak coś.
Dla mnie w zasadzie jest już wszystko w 90% pewne, a może i nawet w 95%. Wskazówkami są dwa odcinki: 1) ten, w którym Jay widzi na E1 Zolomona, a nie znajduje samego siebie na E1, 2) to ostatni z Trajectory, gdzie widzimy rozszczepienie jej osobowości, być może nawet z czasem to się pogłębia i mamy do czynienia ze skrajnie złym i dobrym klonem.
Moim zdaniem historia jest, więc taka: zarówno na E1 jak na E2 mamy do czynienia z jednym jedynym oryginalnym "Jay'em" czyli Hunterem Zolomonem. Na E1 tenże Hunter jest normalnym człowiekiem. Z kolei na E2 Hunter Zolomon został "Zoom'em" (podobieństwo w nazwie i być może wskazówka: Zolomon -> Zoom). Stał się speedsterem dawkując sobie V9 i co za tym idzie ma ten sam problem jak Trajectory (niebieskie błyskawice!) - czyli rozszczepienie osobowości. Uważam, że to rozszczepienie powoduje rozdwojenie nie tylko jaźni, ale również i ciała. Idąc tym tokiem Hunter Zolomon rozdwoił się na skrajnie złego Zooma oraz faceta, który jest zamknięty w klatce, który jest dobrą stroną pierwotnego Zolomona . Z kolei Jay, który został zabity przez Zooma i był przez jakiś czas na E1 to kolejne rozszczepienia Zooma - skutek stosowania V9 oraz być może wybuch akceleratora cząstek. Stawiam na to, gdyż facet w klatce był wyraźnie przerażony zabiciem Jaya przez Zooma - pewnie obawia się, że on może podobnie skończyć, gdy nie będzie Zoomowi potrzebny, bo może aktualnie jest, gdyż np. zabicie pierwowzoru skuktuje śmiercią klona....Komiksów nie czytałem, więc nie wiem czy były tam takie motywy.
Mam nadzieję, jednak że nie mam racji, bo to nie byłoby zbyt oryginalne i zaskakujące zakończenie S02 ;)
Nie martwiłbym się specjalnie Trajectory, gdyż na pewno wróci. Na pewno zostanie uwięziona w Speedforce i możemy wtedy tworzy się klon....to już moje dywagacje ;)
Jednej rzeczy brakuje, gdzie jest e2 Flash, jesli Jay Garrikckm był normalnym człowiekiem na e2 i jesli Flash nie jest więziony w masce.
Sami twórcy serialu mówią Jay Garrick aka Hunter Zolomon, więc raczej nie ma żadnych bliżniaków, a jest to jedna osoba, po prostu róźnie nazywana.
Dokładnie właśnie moim zdaniem też nie ma żadnych bliźniaków, ewentualnie klony, bo małe naprowadzenie na to było w wątku z Trajectory, że może być rozdwojenie jaźni, a może i dalej ciał....
Być może na E2 Flashem jest ojciec Barrego ;) Tylko wtedy moja teoria byłaby błędna, bo siedzi on wtedy w klatce :) Barry z E1 dzwonił do matki i rozmawiał w sumie z nią na E2, a nie z ojcem....
Należy zwrócić uwagę, że twórcy starają się robić jakieś nawiązania komiksowe, więc wg mnie najlepszym tropem na Flasha i gościa w masce jest Wally West. Kto wie czy w odcinku finałowym nie zobaczymy walki dwóch Flashów kontra właśnie Zoom.
I would liken Wally coming in to the way we brought on Colton Haynes on to Arrow. Just like with Colton Haynes, who eventually one day put on the Arsenal costume, I wouldn’t be surprised if one day Wally West becomes Kid Flash.
Wypowiedź twórców.
Racja, to też może być Willy....no ciekawe jak to rozegrają, żeby było fajne :)
Tym bardziej, że Wally West zyskał moce w ten sam sposób co Barry, jak na Earth2 został Flashem po wybuchu akceleratora, to będzie się to wszystko dobrze zazębiać.
Jay z Earth 1 nie musiał wcale się nazywać Jay tylko na przykład Hunter Zolomon. A co do tej teorii to sądzę, że był tylko jeden Jay, na każdej z ziem, na E-1 Hunter Zolomon, a na E-2 Jay Garrick. Na skutek wybuchu akceleratora Jay Garrick został speedsterem, ale to mu nie wystarczało i chciał być jeszcze szybszy.Stworzył Velocity 9 i rozszczepił się na dwie osoby dobrego Jaya i złego Zoom. Co do człowieka w masce to nie jestem do końca przekonany, ale nie sądzę by był to kolejny Jay Garrick. Jedyne co mi w tej (i innych) teoriach nie pasuje to smuga Jaya, który był w Team Flash, moim zdaniem powinna być niebieska tak jak Zooma.
No fakt były to czerwone smugi, ale może to efekt tego, że on był speedsterem sam w sobie, a nie wskutek brania V9, więc jak raz wziął to smug to nie zmieniało ;) Może to nie ma też żadnego znaczenia, bo wcześniej Flash miał żółte, a Reverse Flash miał czerwoną ;)
w historii komiksu jest wyraźnie napisane, że przeciwnikiem Jay'a jest Hunter Zolomon ;) więc jest Zoom'em
Żeby twórcy szli w stronę komiksów to strój Zooma byłby żółty, tak jak Reverse Flasha (Eobarda Thawna), gdyż Zoom wzorował się na swoim poprzedniku Thawnu.
Niedosyceni odcinkiem po miesięcznej przerwie? 18 odcinek dopiero za kolejne 2 tygodnie :)
Plusem będzie fakt że 3 sezon będzie po 5 miesiącach po finale drugiego.