Jak myślicie kim jest ta osobistość, która pojawiła się w ostanich minutach S02E13? Pewnie dowiemy się za tydzień, ale warto przez ten czas pogdybać. Osobiście mam dwa warianty:
1) Dopplerganger Zooma. Wszak o to chodziło w pierwowzorze. Po co? Żeby przejąć jego tożsamość albo jego obecność na wolności byłaby z jakiegoś powodu niewygodna.
2) Ronnie E-1. Cóż... to byłoby w stylu tego serialu.
Na zdjęciach z 14 odcinka wygląda jakby to był ktoś o ciemnej karnacji skóry.
https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xlf1/v/t1.0-9/12729339_959281820817 431_2540244457901072269_n.jpg?oh=932cf60bb55814da894b3b2c25b87338&oe=5770484A
Na reddicie są 3 teorie:
- Henry z E-1,
- Wally West z E-2,
- Eddie.
Co do Eddiego to są dwie wersje - albo to ten "nasz" z E-1, którego ciało wpadło do wyłomu i na E-2 jakoś przywrócili go do życia, albo to Eddie z E-2.
Widziałem w tych serialach już wiele - wskrzeszenia, cudowne ozdrowienia, więc nie zdziwiłby mnie wcale powrót Eddiego z E-1 do żywych, a i sam aktor podobno był niedawno widziany na planie. Ale ta teoria z Eddiem raczej jest niemożliwa. Eobard został wymazany, więc Eddie musiał zginąć, nie ma chyba innej opcji.
Wally West też został wprowadzony nagle i w sumie może być jakiś cel pokazania tej postaci, a Henry spełnia również twój wariant nr 1, bo według mnie Zoomem jest Henry i Zoom mógł porwać ojca Barry'ego z E-1.
Może trzyma go w więzieniu już od dawna i przez ten cały czas podszywał się pod ojca Barry'ego na E-1? Według mnie trochę dziwnie się zachowywał, a i sam Zoom w E06 podczas konfrontacji na dachu użył zwrotu do Flasha - "Łowisz na przynętę? Ja też". Może chciał mieć zabezpieczenie w postaci ojca Barry'ego, chciał w ten sposób złowić go, ale on sam mu się wystawił jak na tacy.
Henry poznał tożsamość Zooma i gdy zobaczył syna chciał mu przekazać alfabetem morsa kim jest Zoom.
Strasznie mało jest Henry'ego w tym sezonie, więc może być coś na rzeczy.
Ta teoria z Henrym ma jeden minus - na zdjęciach z E14 widać, że ten więzień może być czarnoskóry, ale ja tam dokładnie nie widzę, czy on rzeczywiście ma inny kolor skóry czy to po prostu są brudne ręce. Jakość zdjęcia nie powala, więc ciężko jest mi to ocenić na 100%.
Jeżeli jest czarnoskóry to na 100% jest to Wally, a co do Zooma to stawiam na Henry'ego.
2 moje inne typy to John Diggle albo Oliver Queen.
Wiemy, że na E-2 Green Arrowem jest ojciec Olivera, a on sam zginął. Ale w Arrow Sara też miała zginąć, a jakimś cudem przeżyła. Może na E-2 Oliver też przeżył katastrofę i stał się Zoomem. To byłoby ciekawe rozwiązanie i nie widziałem, żeby ktoś wcześniej wysnuł taką teorię. Wszyscy są pewni, że Zoomem jest ktoś z obsady Flasha, a wcale nie musi tak być.
Jak dla mnie gość w masce jest na 100% czarny. Teoria, że Zoomem jest, ktoś z obsady Arrow.... Pisałem to już jakiś czasy temu, że jest to możliwe i, że to by był dopiero niezły zaskok. A wg słów Gustina Granta taki zaskok mamy przeżyć, dowiedziawszy się, kto jest Zoomem. Sam osobiście na początku stawiałem na Eddiego, ale teraz.... W tym serialu wszystko jest możliwe. Niektórzy pisali i upierali się, że to Joe z Ziemi - 2 ale jak widać ta teoria już upadła.
Jest też taka teoria, że ten więzień jest nawiązaniem do Człowieka w żelaznej masce, który był więźniem jak i bratem bliźniakiem Ludwika XIV. Możliwym jest, że więźniem Zooma jest jego sobowtór z Earth-1.
Na potwierdzenie twojego 1 typu podałem teorię, którą przeczytałem. Dobrze wiem co napisałeś, po prostu się pod to podpisałem, bo uważam, że twój pierwszy typ ma rację.
Ja obstawiam, że człowiekiem w masce jest Wally West z E-2. Wskazywały by na to kolor skóry no i postura. Dodatkowo, w E13 pokazali sobowtóry większości postaci które dość często kręcą się w pobliżu, za wyjątkiem Wally'ego. Zoom mógł go schwytać bo może na E2 Wally został speedsterem. Jeśli chodzi o Zooma to myślę, ze albo to będzie Eddi z E1. W komiksach o ile dobrze kojarzę był chyba Cobalt Blue. Więc dlaczego nie zrobić z niego Zooma. Wybuch akceleratora mógł na niego wpłynąć a dopiero bliskość śmierci sprawiłaby, że uzyskał moce (jak Cisco). Wyłom jakimś sposobem mógł go przenieść nie tylko na E2 ale także do czasu wybuchu na E2. Jakby nie było przez speedstera musiał się zabić, więc powody do nienawiści też ma. Drugim kandydatem na Zooma jest któraś z wersji Jay'a Garricka. Ta jego opowieść o tym jak to pragnął być coraz szybszy i szybszy może naprowadzać na to że przecież i Zoom dąży do tego żeby takim się stać. Może to właśnie on stał się tym nieoczekiwanym skutkiem ubocznym uzależnienia od Velocity-6 -> Zoom będący złym alter-ego Garricka z E2 (coś jak w spidermanie 3).
Ciekawa teoria o alter ego. Raczej nie wydaje mi się bo Zoom pojawił się w tym samym czasie co Garrick ale teoria ciekawa.Patrząc na Zooma i na jego strój to szczególnie rzuca się w oczy to gdzie powinny być usta to napewno nie wygląda ludzko a do tego oczy(efekt komputerowy) ale on nie robi jak Reverse (świecące) one wyglądają jakby miał takie naturalne.
Szczerze zaczynam wątpić we wszystkie kandydatury na to kim jest Zoom
Waly West earth 2 3 speedsterow pokona zooma tzn waly west jay i barry
Zoom to hunter zolomon/ja garick earh 1 dlaczego?
-Postac zooma jest podobnej budowy co jay
-W komiksie zoom nazywa sie hunter zolomon
-jay w serialu sam przedstawia siebie z earth 1 jakos hunter zolomon osierocony chlopak ktory tulal sie od rodziny do rodziny az w koncu jakas go przygarnela
-z w/w punktu mozna wywnioskowac dlaczego zoom jest zly trauma z dziecinstwa brak rodziny itp itd
- hunter zolomon z earth 1 po wybuchu tego czegos od welsa dostaje speedforce
-trauma z dziecinstwa brak rodizcow wiele rodzin zastepczych powoduje ze chcebyc najszybszy najlepszy najpotezniejszy
-jakims sposobem mozliwe ze pod wplywem czegos - mozliwe ze przy pokonywaniu swoich limitow badz staraniu sie byc jak najszybszym - biegnie i po polaczeniu sie ze speedforce przenosi sie na earth2 - mozliwe ze ma z tym cos wspolnego revers flash badz anomalia z konca 1 sezonu-
- na earth 2 widzi siebie o innym imieniu niby tegoi samego czlowieka ale innego sledzi jaya garicka widzi ze tak jak on ma obsesje na punkcie stania sie szybszym ale jay ponosi porazke przez jego eksperymenty zoom dowiaduje sie czym jest speedforce dominuje nad miastem zmusza vilianow badz sam znajduje kolejnego speedstera wallego westa i zamyka go itp itd
- chociaz raczej anomalia nie mogla meic nic wspolnego z sila zooma ani z jego przejsciem na e2 gdyz byl tam przed anomalia
wiec prawdopodobnie przybyl tam dzieki samej speedforce ale nei mogl wrocic gdyz na earth 2 ze speedforce krozystal juz jay garick i w jakis sposob waly west wiec
Mniej wiecej taka poskleiana plastrami i slina teoria
Wątpię, że to Hunter. Widzieliśmy przecież zarówno Jaya z E-2, jak i jego sobowtóra z E-1 w tym samym momencie, a Zoom nie jest chyba typem kolesia, który przeskakuje na E-1, żeby sobie posiedzieć w parku.
W tych serialach wszystko jest mozliwe wiec moze Zoom'em moze byc Hunter Zolomon z E-1 a na lawce siedzial zeby odsapnac hehe. Chociaz nie przekonuje mnie to, ze to on jest Zoom'em.
skoro widziales jaya i jego odpowiednik z earth 1 to co? przeciez odpowiedniki z e1/e2 moga stac kolo siebie i nic sie nie stanie widzielismy tez 2 vibow w 1 momencie i co?
Jak to zoom nei mzoe siedziec w parku? Zoom nie jest jakim brutalnym idiota ktory ma tylko speedforca i nic do tego nie liczac jego szybkosci jest inteligentny i planuje kazdy swoj ruch
Wiedzial ze jay garrick stracil swoja moc wiec mogl dojsc do tego ze ebdzie szukal na e1 swojego sobowtora ktorym jest on wiec musial odegrac swoja role hunter zolomona siedzacego w parku
Trochę teorii na temat człowieka w żelaznej masce:
http: //flarrow. pl/2016/02/18/spoiler-teorie-na-temat-czlowieka-w-zelaznej-masce/
No jak widać mamy wiele teorii co do człowieka w masce, Zooma itp.
Co wiadomo na pewno to fakt, iż postać w masce zdenerwowała się na wieść że Jay Garrick żyje i ma się dobrze na E-1 oraz że ma blond włosy http://imgur.com/yuomqpv co mogłoby przemawiać za osobą prawdziwego Jay'a. Jednakże biorąc pod uwagę sceny gdzie Jay i Barry są obok siebie to Jay jest dużo wyższy a postać w masce w jednej ze scen jest mniej więcej tego samego wzrostu co Barry. Chyba, że to tylko zmyłka twórców :) Możliwe, że jest to jednak osoba, która na E-2 widziała śmierć prawdziwego Garricka dlatego się tak zdenerwowała na wieść, iż ten żyje.
Co do Jay'a obecnego na E-1 to ewidentnie ma coś do ukrycia raz kręci, że Zoom odebrał mu moc ( jeśli Zoom by to potrafił to nie potrzebował by Wellsa tylko sam zabrałby moc Barryemu ), póżniej twierdzi, że to efekt uboczny zażywania Velocity 6.
Zastanawiają mnie też dwa fakty z wcześniejszych odcinków odnośnie Garricka:
- na E-1 i E-2 wszystkie postacie nazywają się tak samo tylko nie Garrick ( rzekomo spowodowane adopcją i zmianą danych na Hunter Zolomon)
- oprogramowanie do rozpoznawania twarzy w STAR Labs i baza danych Policji, nie znajdują nikogo kto wyglądałby jak Jay (a skoro Hunter Zolomon jest niby normalnym człowiekiem na E-1 to raczej musiało by go po twarzy wykryć).
Dziwną sprawą okazuję się też scena z finału 1 sezonu gdzie Eobard Thawne w momencie gdy zauważa jak przez wyłom przelatuje hełm Flasha z E-2 jakby się wystraszył i stwierdził, że to znak iż czas wracać.
Kolejna rzecz odnośnie prędkości. Skoro taki sobie Barry potrafi osiągnąć taką prędkość żeby przenieść się w czasie no to Zoom raczej na pewno też to potrafi. Czyżby kolejny podróżnik w czasie tylko że z E-2.
Jedno jest pewne ... twórcy robią Nam taką siekę z mózgu, że nie można być niczego pewnym i nie zdziwił bym się gdyby żadna z teorii krążących po sieci nie była poprawna :)