PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=365605}

Forbrydelsen

2007 - 2012
8,1 7,6 tys. ocen
8,1 10 1 7597
6,6 5 krytyków
Forbrydelsen
powrót do forum serialu Forbrydelsen

Rzadko oceniam film na 10 , ale I sezon znakomitego serialu prod. duńskiej jest po prostu The Best . Wspaniały klimat jakiego na próżno szukać w hollywoodzkich produkcjach , świetne aktorstwo , scenariusz a także niepowtarzalna muzyka . Kino europejskie , a w szczególności skandynawskie górą . Polecam gorąco .

ocenił(a) serial na 7
jacekxp1

Subiektywnie nie mogę się zgodzić. Jest dobry (nawet dość dobry), ale nie zasługuje na rangę arcydzieła. Zresztą taka ocena (jako pojęcie) bardziej chyba odpowiada filmom niż serialom, które wiadomo, mają swoje lepsze i gorsze momenty. Po prostu nie mogę powiedzieć żeby był "The Best". Na jego niekorzyść działa moim zdaniem chociażby fakt, że jest zbyt rozwlekły i zbyt dużo w nim bezsensownych, niepotrzebnych pobocznych wątków, które tylko gmatwają scenariusz.

ocenił(a) serial na 7
srick.pl

p.s. co ważniejsze jest kilka niejasnych, nielogicznych wątków, łącznie z bardzo naciąganym finałem (całym rozwiązaniem), i za to również nie mógłbym dać mu więcej niż to co dałem.

ocenił(a) serial na 8
srick.pl

Twin Peaks > True Detective > The Killing

ocenił(a) serial na 7
returner

a Fargo?

ocenił(a) serial na 8
bocian_bocianek

Nie oglądałem tego :)

ocenił(a) serial na 7
returner

zobacz i napisz jak wrażenia http://www.filmweb.pl/serial/Fargo-2014-688850 :)

ocenił(a) serial na 8
bocian_bocianek

Obejrzałem już Fargo :)
Mniej więcej podobnie oceniam jak True Detective.
Aktorstwo i klimat na wysokim poziomie. Rzeczywiście klimat miasteczka niczym w Twin Peaks :)
Natomiast w "The Killing" podobało się mi najbardziej dochodzenie kto zabił Rosie Larsen w
tej pierwszej sprawie ciągnącej się przez całe dwa sezony, dosyć skomplikowany scenariusz.

jacekxp1

Ty tak serio? Jestem świeżo po pierwszym sezonie i dosłownie nic tu się kupy nie trzyma.
Dawno nie byłam tak bardzo rozczarowana finałem...
Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że twórcy na poczekaniu sobie wymyślili kto będzie mordercą, że nie mieli tego ustalonego od początku...
Inaczej trudno by było wyjaśnić aż takie nieścisłości, które od razu bardzo rzucają się w oczy.

Aż się zastanawiam, czy w ogóle jest sens oglądać kolejne sezony ;/