PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=365605}

Forbrydelsen

2007 - 2012
8,1 7,6 tys. ocen
8,1 10 1 7597
6,6 5 krytyków
Forbrydelsen
powrót do forum serialu Forbrydelsen

Zacząłem oglądać od amerykańskiej wersji, pomimo, że bardziej mi pasuje kino skandynawskie jeśli chodzi o kryminały.

Powiedzcie, czy Forbrydelsen ma identyczną fabułę jak The Killing ? Kropka w kropkę amerykanie skopiowali cały serial ? W Killing mamy 4 sezony, tu są 3.

Nie będę się nudził oglądając tą samą historię w innej "lepszej" wersji, ale znając finał poszczególnych sezonów ?

ocenił(a) serial na 10
perun_6

w amerykańskiej wersji wierna kopia jest tylko kilka pierwszych odcinków pierwszego sezonu. jest inny finał, a 2 i 3 sezon są odrębnymi historiami. Nie będziesz się nudził ;)

suomen_aurinko

Dzięki. Akurat amerykańska wersja zapisana do obejrzenia w święta. Wesołych życzę :)

ocenił(a) serial na 10
suomen_aurinko

Dokładnie tak

ocenił(a) serial na 9
suomen_aurinko

mam pytanie czy warto oglądać amerykańską wersję po obejrzeniu duńskiej? Obejrzałem pierwszy odcinek pierwszego sezonu i kawałek drugiego i zasnąłem z nudów. Jak dla mnie to miernota , ale może to tylko pierwsze wrażenie. Proszę o radę czy warto siadać do amerykańskiej wersji czy lepiej odpuścić . Czy to nie będzie tak jakbym oglądał w muzeum obraz wybitnego artysty ,a potem oglądał zdjęcie tego obrazu wielkości paczki papierosów w codziennej gazecie

ocenił(a) serial na 7
maciejacek

Zdecydowanie warto! :)

ocenił(a) serial na 8
Katarzyna_Ciucios

Amerykańska wersja jest naprawdę niezła, powiedziałabym wręcz, że bardzo "nieamerykańska", ma nietypowy dla ich produkcji klimat, a główni bohaterowie są świetni, naprawdę warto dać serialowi szansę :)

ocenił(a) serial na 7
perun_6

Wersje różnią się od siebie, zarówno pierwszy sezon, jak i kolejne. Polecam :)

mershmellownat

ale super, że ktoś założył taki wątek, Wasze odpowiedzi strasznie mnie zachęciły, myślałam, że fabuła się pokrywa :D wyczuwam nowy serial na czerwiec :D

ocenił(a) serial na 8
Merrry92

Jeśli ktoś ogarnia angielski i nie potrzebuje polskiego tłumaczenia, to wersja amerykańska jest po prostu świetna. Duńska wersja, pomimo angielskich napisów, nie oddaje kompletnie żartów Mayera czy jego osobowości. Duński ogarniam, bo w Danii siedzę i widziałam, że tłumaczenie jest po prostu na zasadzie "użyjmy 300 słów".
Seriale zaczynają się różnić mniej więcej po 10 odcinku i idą swoim torem. Kompletnie ktoś inny ginie, zakończenie i wyjaśnienie jest również inne. Osobiście wolę zakończenie amerykańskie, bo wbija w fotel i zaskakuje do ostatniej minuty. W duńskiej 3 odcinki przed finałem wiedziałam kto jest winny.

Ale, kino skandynawskie nadal jest świetne i warte uwagi. Trochę filmweb daje dupy z filmami europejskimi i już np. nie wie o istnieniu 2 i 3 sezonu.

ocenił(a) serial na 8
himym

Wiedzieć, wiedzą - ale, nie wiadomo dlaczego, opisali je osobno jako Forbrydelsen II i Forbrydelsen III...

himym

tak, w the killing zakonczenie wbija w fotel, HAHAHAHAHAH, zajady mi sie porobily.