jakie jest podobieństwo scenariusza z The Killing ?
http://www.filmweb.pl/serial/Forbrydelsen-2007-365605/discussion/Orygina%C5%82+a +remake+-+r%C3%B3%C5%BCnice,1940779
Podobieństwo jest spore, przynajmniej przez połowę sezonu, jednak od połowy z każdą minutą serialu zaczyna być już inaczej. Mogę jeszcze tylko dodać, iż spokojnie można oglądać skandynawską wersję, nawet jak się oglądało amerykańską, gdyż finał w skandynawskiej wersji jest z goła inny i jeszcze bardziej zaskakujący. Mnie osobiście o ile amerykańska wersja jest bardzo, bardzo dobra, o tyle skandynawska jest moim zdaniem majstersztykiem jedynym w swoim rodzaju...i ta muzyka...:-))))). Generalnie polecam. Ja całkiem nie dawno oglądałem 1 i 2 sezon the killing i jakoś po niespełna 2 tygodniach przypadkiem odkryłem, że Forbrydelsen jest jego skandynawskim pierwowzorem i tak z ciekawości zacząłem oglądać 1 odc - i jak już zacząłem to nie mogłem skończyć zanim całości nie obejrzałem...:-)...a później poszedł na ruszt 2 i 3 sezon...:-)
Nie ma problemu. Na prawdę nie będziesz zawiedziony...:-)...a raczej zdziwisz się