w Ale Kino, jak wrażenia w porównaniu z wersją usa, ja niestety ze względu na pracę, chyba nie będę mógł oglądać regularnie, może za jakiś czas będzie w sieci.
Pewnie gdybym wcześniej oglądała wersje duńską to podobałaby mi się bardziej niż amerykańska.
W duńskim pierwowzorze wyjaśnia się zagadka śmierci dziewczyny, w wersji USA nie wiemy kto zabił ( wyjaśnią to w drugiej transzy albo i nie ). Ja mam tak, że najbardziej podoba mi się ta wersja, którą oglądam pierwszą.
A ja przeciwnie obejrzałem "Dochodzenie" i zaczynam oglądać Duński oryginał " Forbrydelsen" uważam go za lepszy. Jest mroczniejszy dużo bardziej klimatyczny i stawia na psychologię a to lubię. Może to, dlatego że charakteryzuje się wielkim zamiłowaniem do Europejskich produkcji czy to filmowych czy telewizyjnych. Jeśli miałbym porównać kryminał z USA i ten sam kryminał z Danii zawsze wybiorę Danię. Cóż jestem europejczykiem nie Amerykaninem i nie próbuje nim być na siłę W wersji ze stanów może jest i taka sama nawet niezła fabuła, ale jest zmiękczona na tę amerykańską purytańską modłę. Zabrakło mi smaczku Noire, który z Duńskiej wersji aż biję. Poza tym Skandynawowie są lepsi w kryminałach, ale to tylko moje zdanie.
Podpisuję się pod postem Zbyszka_2!!
Po przewidywalnych serialach amerykańskich,kino skandynawskie ma sie coraz lepiej!! jest klimatycznie,ciekawie,i kolejnych odcinków doczekać się nie mogę!!
polecam!