PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=365605}

Forbrydelsen

2007 - 2012
8,1 7,6 tys. ocen
8,1 10 1 7597
6,6 5 krytyków
Forbrydelsen
powrót do forum serialu Forbrydelsen

Jestem zachwycony tym serialem. Mam nadzieję że alekino pokaże także drugi sezon!!!

blimey83

Też mi się baardzo podoba. Najpierw obejrzałam wersje amerykańską,która też jest świetna, ale duńska wkręciłą mnie na maksa ;). A co do drugiego sezonu to słyszałam, że Ale Kino ma zamiar wyemitować 30 odcinków ( 2 sezony) jeden po drugim - już nie mogę się doczekać.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
TVmanka

TVmanka, czy serial amerykański jest o tym samym, co duński? Można je oglądać jeden po drugim, czy to będzie powtórka?

bipi42

główna sprawa taka sama, wiele wątków się powtarza, ale ja na twoim miejscu bym obejrzała też amerykańską wersję, Początek historii jest taki sam, ale później zaczynają trochę zmieniać :) Jak najbardziej polecam, chociaz pierwowzór jest jednak lepszy (nie widzialam jeszcze dwóch ostatnich odcinkow) ;).

TVmanka

Zaczynać od oryginału, czy od kopii?

Wallandera widziałam najpierw szwedzkiego i późniejsza wersja BBC mnie mało wciągnęła.

bipi42

Hmmm to zależy, jak chcesz zacząć od lepszej wersji to weź się za oryginał. Po obejrzeniu amerykańskiej wersji byłam pewna, że duńska nie będzie mi się bardziej podobała, ale okazała się świetna, lepsza niż amerykański remake.

ocenił(a) serial na 10
blimey83

oglądasz i zwyczajnie chcesz tam być! świetny:)

ocenił(a) serial na 10
blimey83

ja też jestem zachwycona, ale trzyma w napieciu ! na początku byłam sceptycznie nastawiona bo przyzwyczaiłam się do zagadek rozwiązywanych w jednym lub w dwóch odcinkach serialu a tu jedno morderstwo ciągnie się przez 20 ? Ale jak sie ciagnie: wciąga na maxa, wbija w fotel że nie mozna się oderwać, ciagłe zwroty akcji a i muza świetna ! Naprawdę genialny serial ! Podobno Amerykanie są wściekli że takiego serialu nie nakrecili pierwsi :)

ocenił(a) serial na 10
blimey83

Najlepsze ze co odcinek mam innego podejrzanego :) Swietny

ocenił(a) serial na 9
semeniuk_r

;) ja jestem ciekawa czy "mój" podejrzany okaże się winnym :)... bardzo mi się podoba :) tylko słaba godzina emisji

blimey83

Kapitalny serial , bije amerykański remake na głowę

blimey83

Amerykanska wersja jest znacznie gorsza. Jedno co mam do zarzucenia to to, ze intryga jest troche zbyt rozciagnieta. Podoba mi sie za to wielowatkowosc i sposob w jaki zazebiaja sie te zupelnie odlegle watki.

ocenił(a) serial na 10
blimey83

Aha i moj podejrzany od poczatku (z reszta jeden z wielu) nazywa sie poza filmem Mikołaj Kopernik he he

ocenił(a) serial na 9
semeniuk_r

Też na niego stawiałam od początku ale teraz już nie wiem :)

blimey83

Jestem w miarę świeżo po obejrzeniu pierwszej serii i powiem Wam, że nie wszystko jest jednoznaczne :) Mam nadzieję, że to nie spoiler... Daje dużo do myślenia!!

ocenił(a) serial na 9
blimey83

Zgadzam się w całej rozciagłosci. Amerykańska nawet w połowie nie jest tak dobra. Pominęli kilka zwrotów akcji, polecieli po łepkach. A juz watek z narkotykowym uzależnieniem pana detektywa i samotne, trudne macierzyństwo (w tym ucieczka i poszukiwanie synka) to juz melodramatyczne przegięcie z ich strony moim zdaniem.

ocenił(a) serial na 10
blimey83

I ja mam taką nadzieję. Czytałam w Necie, że obsada nie powtórzy się:( Nie będzie np Larsa Mikkelsena - wielka szkoda !

treemagnolia

No niestety, z tego co wiem drugi sezon to zupełnie inna sprawa i bohaterowie ( poza Lund oczywiście), Co do Larsa to się zgadzam - jego postać jest jedną z moich ulubionych...

ocenił(a) serial na 10
TVmanka

mmm:) na pocieszenie można obejrzeć Headhunter"a - ale to rozmowa na inny wątek
Nie znam mordercy - ciekawa jestem dwóch ostatnich odcinków. I pewnie będzie mi czegoś brakowało w następne środy:)
Kogo obstawiasz? Nie bardzo wierzę w taksówkarza. Znając zakusy scenariusza znów nas zwodzi:)

ocenił(a) serial na 9
TVmanka

drugi sezon wcale do mnie nie trafiał... :(

ocenił(a) serial na 10
blimey83

Jak dla mnie mistrzostwo świata. Z pozoru fabuła banalna, ale się zacznie oglądać to, czy dalej tym bardziej wciąga. Wspaniała odskocznia od CSI itp. Praktycznie zero efektów specj., zero porozrywanych części ciała, zero efekciarstwa, gadżetów i cudów znanych właśnie z CSI - tylko powolne dochodzenie i co jakiś czas niewiarygodny zwrot akcji. Bardzo dobry przykład że jak się chce i ma pomysł to z niewielkim budżetem i bez znanych światowych sław można zrobić film/serial taki że łeb urywa. Jak dla mnie ocena 10/10!

ocenił(a) serial na 10
zalew

zgadzam się ! wbija w fotel ! wciągnął mnie bez reszty ! czekam na te dwa odcinki z niecierpliwością !!! i kto zabił ?????????byle nie Hartman ! uwielbiam go ! wg. mnie to nie taksówkarz! ale kogo by chronił ? Jeśli nie Hartman /mam nadzieję/ a może to ............ szef policji ? - uzasadnienie: wysoki ,szczupły, w płaszczu przed kolana w rękawiczkach /to osoba która zastrzeliła Meyera w magazynie/ i mógł podrzucić paszport Nany do domu Birk Larsenów ..... tylko nie wiem jakie powiązanie ma z mieszkaniem Hartmana tym koło ratusza ?

ocenił(a) serial na 10
sylsob1

i może to też być przyjaciel Hartmana ten w okularkach ? ale wtedy taksówkarz by się go tak nie bał i nie chronił? i ci z podrzuconym paszportem ? chyba jednak to nie on! myślałam na całkiem absurdalne rozwiązanie to że mordercą jest ojciec Nany ale to jednak nie on!

ocenił(a) serial na 10
sylsob1

a może to ojciec Nany ?