Czytałam książki kilka lat temu, więc nie wiem czy mnie pamięć myli czy historia porwania Agaty była w "Trawersie" (3 część)? Serial został stworzony niby na motywach "Ekspozycji" i "Przewieszenia", natomiast mam wrażenie, że najwięcej wspólnego to ma z trzecią częścią... Twórcy pogubili się chyba nawet w tytułach książek i wątkach. Nie pamiętam także historii syna ministra, ale może po prostu pamięć mnie zawodzi. Scena z burdelem na szczycie góry w Słowacji o nazwie takiej jak więzienie wywołała u mnie ogromne WTF. Najciekawsze co było w książkach według mnie, czyli tło związane ze zwojami biblii czy rzezią wołyńską zostało całkowicie pominięte. Zastąpiono to scenami seksu rodem z "365 dni" i zwykłą sieczką. Nie wiem czy Mróz w ogóle czyta książki napisane przez jego ghost writerów, ale jeśli zna fabułę pozycji wydawanych pod własnym nazwiskiem to bardzo dziwi mnie, że zgodził się na taki scenariusz. Gdybym najpierw zobaczyła serial to nigdy nie sięgnęłabym po jego książki i uznała Mroza za jednego z najgorszych pisarzy tego dziesięciolecia.