Brakuje w mediach właśnie takich zdroworozsądkowych głosów. Bardzo dobry pomysł na program. Bardzo dobra walka z mitami
o wolnym rynku. Jakość obrazu może trochę odstraszać ale to w końcu 1980 rok. Film został udostępniony za darmo przez
autorów. Można go znaleźć na You Tube jak i pobierać na innych stronach. W latach 90 zostało dokręcone 5 odcinków które aktualizują stan wiedzy a także pokazują przemiany w Polsce, Węgrzech i Czechach. Z ciekawostek można wskazać że w odcinku
3 Milton Friedman wraz z żoną jeżdżą polonezem.
Dzięki wolnemu rynkowi dzieci w azji zaczynają żyć w godnych warunkach, śmiertelność noworodków spada. Chętnie podyskutuje.
sorry pereszczak nie chce mi się gawożyć z wielbicielem miltona który stwożył proces transwormacji jaki był w polsce i wielu innych krajach
spoko masz prawo myśleć że to jest coś wspaniałego ale sprobuj policzyc ofiary tego systemu
http://www.filmweb.pl/film/Doktryna+szoku-2009-497741
standar, Naomi Klein wszystko świetnie wyjaśnia;) widziałem ten film straszna nędza intelektualna i bajeczka .
lekko tobie to przychodzi widze...
skoro nie możesz pojąć przyczyny to popatrz na skutek, nasz kraj otwarł się całkowicie co doprowadziło do tego że staliśmy się tanią siłą roboczą europy całkowicie od niej uzależnioną!
nie posiadamy własnego przemysłu bo został wykupiony po zaniżnonych cenach tylko po to aby go zlikwidować, wzamian zachód otworzył u nas wiele montowni gdzie ludzie pracują ciężko na taśmach i gówno z tego mają.
większośc zachodnich korporacji sprzedaje swoje produkty na naszym rynku korzystając z efektu skali łatwo dobijając resztki przedsiębiorczości .
po za kilkoma przypadkami jesteśmy importerem technologi, całkowicie zaniedbując badania nad własną co moim zdniem gwarantuje nam że nigdy nie będziemy w stanie dogonić zachodnich państw.
najbardziej produktywna część naszego społeczeństwa wyjechała, część przedsiębiorców zamkneła swoją firme i otworzyła taką samą w UK dalej operując w polsce ale płacąć tam podatki.
gus szacuje że do 2050 będzie nas 34mln, tylko nie wie ile jeszcze nas wyjedzie...
ok, możemy przyjąć że trzeba przez to przebrnąć itp. itd. ale wystarczy spojżeć na historie państw zamożnych, wszystkie w okresie rozwoju odcieły się od swiata cłem rozwijając swój własny przemysł i dopiero w momencie uzyskania konkurencyjności otwierali się na świat. Chiny do tej pory mają cła na towary zalewając cały świat swoimi, wątpliwej jakości.
polska może by nie była tak tania jak chiny ale napewno miała by lepszą jakość, nawet nie wspomne tu o przemuśle ciężkim...
wiesz u nas nie robi się już polonezów wiec mozna sobie oglądnąć go w trzecim odcinku jak by co... u nas robi się opla oj sorry tylko montuje...
ps. do dziś mam kolumny tonsila i pomimo swoich 30lat wciąż zachwycają