PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=467127}
7,7 27 tys. ocen
7,7 10 1 27124
6,7 3 krytyków
Fringe: Na granicy światów
powrót do forum serialu Fringe: Na granicy światów

[SPOJLER] [SPOJLER] [SPOJLER] [SPOJLER] [SPOJLER] [SPOJLER] [SPOJLER] [SPOJLER] [SPOJLER] [SPOJLER] [SPOJLER] [SPOJLER] [SPOJLER] [SPOJLER]

świetny odcinek ;p

+klimat jak z horroru
+coś się rusza w sprawie Jones'a i maszyny
+powrót olive(?)

-już trzeci odcinek z rzędu zapomnieli o Lincolnie...

ps ukryte słowo to "olive" :)
ps2 chyba będzie świetny finał
ps3 na mapie już nie będzie Westfield ;p
ps4 ktos widział obserwatora ?
ps5 o co chodziło z tą sceną na początku ? to był sen ?

ocenił(a) serial na 10
kamil665544

ps4: już znalazłem ;) http://fringepedia.net/w/images/0/03/Observer412.jpg

kamil665544

Zgadzam się z tobą, ,,klimat jak z horroru", byli oni jakby w sferze, trochę to przypominało Stephen King Pod kopułą.

ocenił(a) serial na 10
Wojtek_Jerzy

czytałem :D zapomniałem dodać ,że bardzo przypominał mi "Johari Window" :) 2x11

ocenił(a) serial na 10
kamil665544

Forma wzrostowa utrzymana. Z odcinka na odcinek jest coraz lepiej :)

Ciekaw jestem jak wyjaśnią różne linie czasowe skoro teraz Olivia pamięta wydarzenia z 'niebieskiej' 0_0

W czołówce były przebłyski niebieskiego, czy już mam zwidy ? :P

ocenił(a) serial na 7
LukC

Dlatego, że pomarańczowa to niebieska linia, z tym że nadpisana.

ocenił(a) serial na 8
kamil665544

Jeden z najlepszych odcinkow fringe.
A co do finalu, to bedzie prawdopodobnie tak jak sie spodziewalem od poczatku sezonu ... ;]

"Ciekaw jestem jak wyjaśnią różne linie czasowe skoro teraz Olivia pamięta wydarzenia z 'niebieskiej' 0_0"
A no wlasnie
UWAGA prawdopodobne zakonczenie sezonu/co sie stalo z Peterem:
Peter jest caly czas w swojej linii czasowej, zostal wymazany ale jakims cudem powrocil - Olivia ze tak powiem byla mu chyba najblizsza w jego wspomnieniach [mocno akcentowane przez caly sezon] wiec ona zaczyna sobie nie jako "przypominac" pewno nastepny bedzie Walter.
Wiem ameryki nie odkrylem ale nie czytam nalogofo forum i nie mam pojecia czy ktos przedemna to pisal.
a z ta czolowka - sprawdzilem poprzednie - sa identyczne.

ocenił(a) serial na 10
rascal0pl

Ciekawe czy eksperymenty Niny tak wpływają na Olivie ??!

ocenił(a) serial na 9
rascal0pl

Pisałem to conajmniej w 4 wątkach xD zgiń przepadnij

ocenił(a) serial na 8
SethfromCerber

No i po co ten durny post? Napisalem ze nie czytam forum bo zwyczajnie nie mam na to czasu.

ocenił(a) serial na 9
kamil665544

o co chodzi z ukrytym słowem?
Ten obserwator mnie rozwalil xdddd

ocenił(a) serial na 10
aleera89

Przed każdą przerwą reklamową ukazywany jest jeden z symboli, co na pewno zostało przez Was zauważone. Symbole ukazują się w różnych pozycjach (obrócone, lustrzane odbicia). Oprócz tego przy symbolach znajduje się żółta kropka, której położenie również ma znaczenie w szyfrowaniu. Każdej kombinacji symbolu i kropki przypisana jest inna litera alfabetu.

ocenił(a) serial na 10
kamil665544

tych symboli nie ma tv tylko w pobieranych odcinkach (i to nie wszystkich bo czasem ucinają te momenty)

ocenił(a) serial na 10
kamil665544

Odcinek niesamowity, jeden z najlepszych dotychczas. Klimat rzeczywiście jak z horroru, ten moment kiedy wychodzi mężczyzna z zakrwawioną lalką (chociaż szczerze, miałam nadzieję, że to małe dziecko), aż mam ciarki na plecach.
Co do wszechświatów, możliwe, że te ,,eksperymenty" Niny zadziałały tak na Olivię i przez to zaczyna sobie wszytko przypominać. To chyba jedyne rozwiązanie.
Mnie odcinek zawiódł tylko ze sprawą Obserwatora. Miałam nadzieję, że okaże się co stało się z ,,Wrześniem". Czekam na to już od kilku odcinków. Mam nadzieję, że scenarzyści o tym nie zapomnieli.
Nie ma Lincolna, bo o ile dobrze pamięta, gdzieś wyjechał (chyba na urodziny chrześniaczki?), najprawdopodobniej zaczął zawadzać w relacjach Peter-Olivia.
Scena na początku może być snem i wszystko na to wskazuje, jednak mogą to być także wspomnienia. Przecież Olivia przypomniała sobie Petera, jak wskazuje ostatnia scena.
Wydaje mi się, że rozwiązanie przyjdzie 14 odcinkiem, tytuł na to wskazuje. Mam nadzieję i już nie mogę się doczekać.

ocenił(a) serial na 7
kamil665544

Odcinek możne i fajny ale ma trochę błędów np:
-nie było elektryki wiec dlaczego przewody ze słupów iskrzyły jak wysiedli z autobusu ?
-w telefonach nie powinno być żadnego sygnału
-super wypasiony nissan nie chciał odpalić a stary autobus jechał? (może go na pycha odpalili :) ale w to wątpię)

ocenił(a) serial na 10
cin230

stsoowne cytaciki ;p

-tego nie wiem ,prawdopodobnie dla podkręślenia klimatu grozy haha
-To całe miasto jest jakieś dziwne.To znaczy?- Jest opuszczone.Nie mam zasięgu w komórce.Linie telefoniczne padły.
-Wiemy, że zjawisko wpływa na elektronikę,więc silniki z wtryskiem paliwa są na nic.Potrzebujemy starszych samochodów,sprawnych modeli z lat 70.

ocenił(a) serial na 9
cin230

Z tego co zrozumiałam, to magnetyzm spowodował zakłócenia. Prąd był, ale sprzęty nie działały, bo się spaliły... Nowe samochody są obsługiwane zazwyczaj przez komputery pokladowe, jak się spalą to dupa, a autobusy widocznie nie :P Telefon jak nie ma zasięgu ma sygnał "ze nie ma zasięgu". To sygnał, linia była spieprzona, przez zakłócenia a nie same aparaty, nie komórki, ale te ścienne już bedą działać :P

aleera89

Ale to nie pole magnetyczne pali układy elektroniczne, a impuls elektromagnetyczny... tylko jak się ma do niego namagnesowanie przemiotów?;) Aha, no i telefony stacjonarne też posiadają układy elektroniczne, ba, nawet zwykłe świetlówki :).
No i skoro miasteczko było odcięte, to jak docierał to niego prąd? Linie napowietrzne nie zostały odcięte? :)
Odpowiedzi są proste, czyli:
a)niedopatrzenia twórców
b)to jest Fringe, gdzie ciężko jest coś wytłumaczyć istniejącymi prawami fizycznymi;)

ocenił(a) serial na 9
serious667

Ej no jak to nie? Przyłóż spory magnes do monitora lcd, zobaczysz co się stanie (nie przykładaj :P) A przyłóż do zwykłego. Efekt przy lcd będzie powalający, szybko go zauważysz, a zwykły aż tak nie zareaguje. Kiedyś bawiłam się kulkami magnetycznymi przy laptopie. W ktoryms momencie zbyt zblizylam je do procesora i lapek sie zresetowal...

aleera89

Tylko, że przykład podany przez ciebie dotyczy innych zjawisk, ale szczerze mówiąc nie czuję się kompetentny by opisać szczegółowo ich istotę - ma to jednak związek ze zmianą kierunku ruchu strumienia elektrycznego. Uszkodzenie elektroniki następuje wtedy, gdy impuls elektromagnetyczny wywołuje w obwodach nagły wzrost napięcia, które pali (poprzez powstanie w danych elementach zbyt wysokiej temp) elementy układu elektronicznego. :)

ocenił(a) serial na 10
kamil665544

w promo 4x13 Peter mówi coś w stylu "how can she have memories from my olivia live" do Waltera więc nie wróciła :(

kamil665544

Albo wróciła, tylko Peter tak trwa w przekonaniu, że to nie jego linia czasowa, że nie będzie w to wierzył. I wtedy albo przeniesie się jeszcze gdzieś indziej dzięki maszynie albo jednak okaże się, że to jednak jego miejsce... Tyle znaków zapytania, a kolejny odcinek dopiero w pt...

Little_Paw

Moim zdaniem pod wpływem pobytu w tym mieście Olivia sobie przypomniała. A to, że Peter jest w swojej linii czasu, tylko wymazany przez Obserwatorów z pamięci innych bohaterów były jasne od początku. Jakoś mi się wierzyć nie chciało, żeby mieli wymyślać 3, 33, 333 linię czasową. Właśnie chyba chodziło o pewnego rodzaju dramat żeby widz wiedział, że Peter jest w domu cały czas, a on sam (Peter) już nie.

Ps. Za cholerkę nie rozumiem o co wam z tymi symbolami chodzi :P Macie może jakiś link gdzie to wszystko ładnie i zgrabnie jest wyjaśnione?

Claudija91

Odcinek był świetny! A widzieliście promo następnego? Nieźle będzie..

ocenił(a) serial na 9
Claudija91

http://fringe.com.pl/

Tutaj generalnie masz wszystko o Fringe", o symbolach, o obserwatorze w każdym odcinku i innych ciekawostkach mocno budujących klimat serialu:)

A odcinek moim zdaniem jeden z lepszych od dawna - klimat, tajemnica (lekko naciągana, na rozwiązanie można było wpaść długo przed tym jak było to wytłumaczone) i potwierdzenie tezy, że Peter faktycznie jest we właściwiej linii czasowej, ale jako intruz, niezaplanowana anomalia. Ciekawe tylko co sprawiło, że Olivia "przypomniała" sobie (a właściwie odzyskała dane;) zdarzenia sprzed wymazania Petera...

ocenił(a) serial na 10
kamil665544

Odcinek świetny:) Obserwatora wstyd się przyznać, ale nie zauważyłam- dzięki za wrzucenie zdjęcia:)

ocenił(a) serial na 10
dorottak

zawsze się bawie w 'Gdzie jest Wally?' i go szukam w każdym odcinku :)

ocenił(a) serial na 8
kamil665544

Stary, jak na moj gust to o wiele za abrdzo sie ekscytujesz tym serialem xP znaczki motylki kropki przed przerwami... Mozesz byc bohaterem nastepnego odcinka;p

ocenił(a) serial na 10
Ra_dar

haha ;) chciałbym xD

ocenił(a) serial na 10
kamil665544

hehe:) a gdzie był w odcinku 4x13? Bo ja znowu przeoczyłam:)

ocenił(a) serial na 10
dorottak

nie moge Ci powiedzieć bo znowu mnie Ra_dar od uzależnionych od Fringe pociśnie ;D

(tak po cichutku powiem ,że ukryte słówko to HENRY a ogolony jest tutaj http://fringepedia.net/w/images/7/7b/Observer413.jpg) xDD

ocenił(a) serial na 10
kamil665544

Słówko mam:) z za obserwatora dzięki:)

ocenił(a) serial na 10
kamil665544

Słówko mam:) z za obserwatora dzięki:)

ocenił(a) serial na 10
kamil665544

wczoraj oglądałem na tvn Fringe(te reklamy to masakra -,- ) i coś mnie zdziwiło...dlaczego w tej lini czasowej nie ma Charliego ?

kamil665544

Dlaczego w tej linii czasowej w alternatywnym świecie jest Broyles?