PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=467127}
7,7 27 tys. ocen
7,7 10 1 27123
6,7 3 krytyków
Fringe: Na granicy światów
powrót do forum serialu Fringe: Na granicy światów

Mamy sporo szczątkowych zapowiedzi, prowokujących teaserów, suchą notkę prasową i odcinek 19 czwartego sezonu ;) Jakieś teorie? Jak myślicie, czym mogą zaskoczyć nas twórcy? W jakich okolicznościach zostanie na nowo wprowadzona do fabuły Olivia? Co robił Belly w bursztynie? :)

ocenił(a) serial na 10
cyrtad7

Olivia jest też w bursztynie --> http://tnij. com/lfL5z

kamil665544

Ja coś czuję, że będzie to najlepszy sezon.. Zwłaszcza, że odcinek 19 sezonu 4 mi się bardzo podobał.

ocenił(a) serial na 10
elenkaa

Mi właśnie nie bardzo...Wolałem jak pojawił się raz na parę odcinków tajemniczo obserwator i powiedział jakieś miażdżące zdanie ;P co za dużo to niezdrowo

I nie będzie statku z mutantami ani nikogo z cortexiphan'em :(

kamil665544

A kto wie, czy nie będzie nikogo z cortexiphanem ;) Wszystko się może zdarzyć we Fringe :D No i to, że będzie dużo Obserwatorów nie oznacza, że nie będę tajemniczy, 19 odcinek pokazał, że wciąż jest wiele tajemnic do odkrycia, a po 4 sezonach są nam winni przynajmniej parę odpowiedzi ;)

kamil665544

Ale to ostatni sezon, więc nie może nadal jakiś Obserwator pojawiać się raz na kilka odcinków... Jest to jeden z głównych wątków w serialu, więc logiczne, że musi się rozwinąć.

ocenił(a) serial na 10
elenkaa

no niby masz racje ;D mam nadzieję że wątek z runami rozwiną

kamil665544

Po pierwsze, kamil665544 - zdjęcie nie działa :P Po drugie - musi być w bursztynie, bo inaczej by nie przeżyła tylu lat, z tym, że nie była amberowana z innymi, więc zagadką pozostaje, gdzie jest, poza tym w notce prasowej jest wzmianka o tym, że drużyna będzie jej szukała :D

ocenił(a) serial na 10
cyrtad7

dziwne ,rano działał ;P http://h atak.pl/aktualnosci/seriale/25016/Premiera_ostatniego_sezonu_Fringe_na_zdjeciach /

kamil665544

A tak w ogóle.. to cały sezon ma się dziać w przyszłości?

elenkaa

Yep, z tego co czytałem to caluśki ;) Będę flashbacki, widać na zapowiedzi, ale akcja osadzona w przyszłości :D Mnie się to na przykład podoba, bo daje twórcom spore pole do popisu :)

cyrtad7

Mi też się podoba, ale jednak będę tęknić za starymi czasami, kiedy to w każdym odcinku był nowy przypadek. który ekopa rozwiązywała... Teraz raczej tego nie będzie ;)

elenkaa

No niestety, mają tylko 13 odcinków na zamknięcie wszystkich wątków (czego pewnie i tak nie zrobią :P), więc będzie więcej akcji jak w odcinku 19, który - nawiasem mówiąc - muszę jeszcze raz obejrzeć ;) Z drugiej strony, nie oszukujmy się, w 4 sezonie sprawy nie były aż tak ciekawe jak wcześniej, za wyjątkiem kilku chwalebnych wyjątków jak miasto z 12 (chyba) odcinka ^^

cyrtad7

Ale w pierwszym sezonie było wiele ciekawych spraw ;p Ja przed premiera 5 sezonu wrócę do odcinka 19 ;)

elenkaa

3 sezon pokazał, że ten serial ewoluuje (przynajmniej moim zdaniem) w serial o strukturze mniej proceduralnej, a bardziej zwartej, mniej spraw, więcej fabuły ;) Czy to lepiej, to już kwestia dyskusyjna. Ech, już tylko 13 dni, a Fox nadal nie wypuścił porządnego proma, tylko katuje teaserami :P

cyrtad7

Tak, zgadzam się, serial przez te cztery sezony bardzo się zmienił. Na początku był typowy procedural, ale później zaczęła się fabuła. Dla mnie każdy z sezonów ma swój własny klimat i uwielbiam wszystkie jednakowo ;)

elenkaa

Dokładnie, jak dla mnie chyba najlepszy serial J.J. (mimo mojego wielkiego sentymentu do Lost) ;) Generalnie trochę żałuję, że nie zostanie pociągnięty wątek Belly'ego z finału 4 sezonu, ale to chyba kwestia wieku Leonarda, nie może już za bardzo grać ;/

cyrtad7

Oto i on - pierwszy porządny zwiastun Fringe :D http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qC9mdKS44ZM

ocenił(a) serial na 10
cyrtad7

ooo tak!! The Bishops are back! :) nie wiem, nie wiem jak wytrzymam te ostatnie kilkanaście godzin :P :P

ocenił(a) serial na 9
cyrtad7

mocne, oj mocne

ocenił(a) serial na 9
cyrtad7

Bardzo mi się podobało, BARDZO, do tego stopnia, że kiedy się skończyło, myślałam, że coś mi się popsuło i przestało odbierać w połowie.

ocenił(a) serial na 10
cyrtad7

Koszmarny odcinek i niestety taki będzie cały sezon ;/ Najlepszy w odcinku był opening (zmieniany co sezon).Już bym wolał 1 sprawa=1 odcinek
1.Nuda...
2.Czemu obserwatorzy zamiast się teleportować to biegną za samochodem ? Czemu nie zatrzymują kul jak wcześniej ? Skąd teraz potrafią czytać w myślach a wcześniej nie ?
3.Co z alt rzeczywistością ? Olivia by się mogła tam przenieść...
4.Nie można już się bawić w "gdzie był ukryty obserwator ?" Przynajmniej słówka zostały (dziś "doubt" czyli "wątpić")
5.Walter-czemu debil został na górze zamiast zająć się Liv i uciekać ? I jeszcze ta jego pamięć...really ?

ocenił(a) serial na 10
kamil665544

Ad.2 : częściowa odpowiedź na Twoje pytanie czy to przypadkiem nie ze względu na te "specjalne" pistolety już nie łapią kul? było w którymś odcinku 4ego sezonu chyba coś o tym, nie wiem czy to William Bell takiego nie wymyślił i nie z takiego właśnie strzelono do Września, ale może coś źle pamiętam, bo przed premierą 5-ego sezonu dla przypomnienia obejrzałam tylko odcinek 19 z poprzedniego.

seal0201

Ja sobie dodatkowo przypomniałem odcinki 19, 21 i 22, więc udzielę może kilku wyjaśnień xD Zacznę od tego, że nudno nie było :P To nie obserwatorzy biegli za samochodem, ale Lojaliści, Obserwatorzy dalej łapią kule, ale na nic im się to zdaje, bo wszyscy członkowie Ruchu Oporu - w tym Etta - mają specjalne pistolety, zaprojektowane przez Williama Bella :) Olivia nie mogła się przenieść, bo wraz ze swoją śmiercią straciła większość cortexiphanowych mocy, a poza tym - po klęsce planu Bella - "nasz" świat na zawsze oddzielił się od "alternatywnego" ;) Jeśli chodzi o Waltera, to zejdź z niego, bo biedak zawsze był zagubiony i nie mógł odnaleźć właściwej drogi, a jeśli chodzi o pamięć... jestem ciekaw, co by się stało z Twoim mózgiem, gdyby bawił się nim Obserwator (byłbym zapomniał - oni zawsze umieli czytać w myślach, już w pierwszym odcinku, w którym pojawił się Wrzesień "The Arrival" dokańczał zdania Petera, który go spotkał ba! nawet wiedział, co ten powie, nim słowa wychodziły z jego ust) :P Jeśli o sam odcinek chodzi - jak dla mnie znakomite wprowadzenie, czuć, że to finał, no i nikt nie powiedział, że będzie tak łatwo, w końcu to 13 odcinków, nie mogli tak po prostu pokonać Obserwatorów xD Mam jedną uwagę: odnalezienie Olivii, super, że antykwariusz ją kupił, ale - na litość Boską - nie przekonał mnie powód, dla którego to zrobił, strasznie naiwne rozwiązanie ;)

ocenił(a) serial na 10
cyrtad7

Twój post odpowiedział na wszystkie moje pytania ,gratulacje :D fakt,zapomniałem że czytali w myślach xD

cyrtad7

No to zaraz po ostatniej scenie z muzyką i kwiatkiem największa żenada serialu. I jeszcze te sztuczne potraktowanie gościa, jakby nic nie mówił, jakby byl nikim. A przecież tak jakby ocalił ją przed niepowołanymi rękoma. I wielokrotnie im wiele lat wcześniej pomógł. TO DOPIERO ŻENADA. TAK BYĆ NIE POWINNO!!!!!!!!!!!!!!!!!

mateszows

Jeśli chodzi o scenę z muzyką i kwiatkiem - to mi się podobała, była taka "walterowa" i, w moim odczuciu, zwiastowała nadzieję ^^

ocenił(a) serial na 9
cyrtad7

A czemu powód Markhama cię nie przekonał? Facet się po prostu zakochał w Olivii :) mnie trochę rozbawiło że zrobił sobie z niej stolik... najbardziej zabrakło mi tej tajemniczości która była wizytówką poprzednich serii.

pasior87

Że zrobił stolik to też mnie rozbawiło, ale jego miłość wyskoczyła nagle, jak diabeł z pudełka i jakoś to do mnie nie przemówiło ;) Jeśli chodzi o tajemniczość - wciąż ją mamy (plan, kamienie, unifikator, co się stało z Wrześniem?), ale ważniejsza jest zabaw w "co by było gdyby" i bardzo mi się ona podoba - pałki jajeczne, orzechy laskowe jako środek płatniczy ^^

ocenił(a) serial na 9
cyrtad7

orzechy włoskie nie laskowe hehe, faktycznie ciekawe gdzie Wrzesień o tym mi przypomniałeś, może go zlikwidowali? A może obserwuje i czeka gdzieś w ukryciu? Nie mogę się doczekać drugiego odcinka

pasior87

Pewnie się pojawi :) To tak jak ja ;) Pardon za orzechy, miałem je przed oczami, ale nazwy mi się pomieszały :P

kamil665544

To tylko 1/10 błędów w tym odcinku. Jest ich cała masa. Ale serial dalej trzyma poziom, te 40 minut przeleciało mi w dwie minuty.

mateszows

Z przyjemnością spróbuję rozjaśnić pozostałe 9/10 ;) Osobiście, aż tyle ich nie zauważyłem :P

cyrtad7

Ja tam żadnych błędów nie wyłapałem, może dlatego, że wciągnął mnie bardzo i nie mogłem się doczekać premiery. Osobiście bardzo mi się odcinek spodobał :)

ocenił(a) serial na 8
KomputeromaniaK

Myślałam, że poprzedni sezon był kiepski. Teraz wygląda na to, że aktualnego już nie obejrzę. Tak mnie wczoraj odcinek znużył, że zasnęłam pod koniec. Zupełnie mi się nie podobał, zupełnie.

limonka.

No to trudno, przykro mi. Płakać na pewno nie będziemy ;)

ocenił(a) serial na 8
cyrtad7

A dlaczego w ogóle obserwatorzy zaatakowali ziemie??

Polski_Charlie

Bo w przyszłości zatruli ją do tego stopnia, iż stała się niemożliwa do zamieszkiwania, z tego też powodu postanowili wykorzystać swoją wyższość i podbić ludzi z 2015 roku ;)

ocenił(a) serial na 8
cyrtad7

Ale scenarzyści mają porysane kaski:-)

Polski_Charlie

No.. scenarzyści są nieźli... Taką wyobraźnię mają, że hoho xD