Zaskakująco częsty w filmie i literaturze s-f wykorzystywany jest motyw "Obserwatorów". Powtarzającym się motywem są kapelusze, "lodowate spojrzenie", kontrola czasoprzestrzeni i zawsze jeden z obserwatorów wyłamuje się i pomaga ludziom.
- Fringe - niniejszy serial oczywiście
- Mroczne miasto - film z 1998r.
- Władcy Umysłów - film z 2011r.
Dopiszę, jak przypomni mi się reszta.
Też to zauważyłem - szczególne podobieństwo między tym serialem a Dark City . Z drugiej strony scenarzysta tego serialu - Akiva Goldsman na pewno widział Dark City , więc to takie zapożyczenie może być . Naciągając - można dodać Freddiego Krugera tutaj - też nosił kapelusz i w którejś części , miał moc wciągać umysły śpiących ludzi do jego snu , albo przejmować kontrolę nad ich snami i tym samym nad ich fizycznymi ciałami. Natomiast mnie ciekawi , czy taki motyw - dziwnych ludzi w kapeluszach , pojawiających się znikąd - nie był obecny już w jakiś podaniach ludowych ?? Np pod to mogą być podciągnięci słynni Man in Black , często widziani przez świadków UFO . W średniowieczu też np wg legend krasnoludki zawsze nosiły kapelusze . A kto teraz lubi nosić kapelusze i czarne ubrania ? Chasydzi