PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=467127}
7,7 27 tys. ocen
7,7 10 1 27123
6,7 3 krytyków
Fringe: Na granicy światów
powrót do forum serialu Fringe: Na granicy światów

Opcje zakończenia

ocenił(a) serial na 9

Według mnie opcji jest kilka, pierwsza która przychodzi mnie do głowy to sukces planu Woltera a co za tym idzie wymazanie wszystkich wydarzeń jakie miały miejsce w serialu...
Gdy dzięki dzieciakowi naukowcy zrezygnują z wyzbycia się emocji, obserwatorów nie będzie a co za tym idzie nie będzie Września więc Wolter po drugiej stronie stworzy lek a nasz Wolter nie będzie musiał ingerować więc nie naruszy wszechświata - jego żona się nie zabije - on nie usunie fragmentu swojego mózgu - chłopak Dunham nie umrze - Dunham nie wyciągnie Woltera z psychiatryka, bo nawet tam nie trafi - wydziału Fringe po prostu nie będzie - Dunham nigdy nie pozna Pitera - Etty nie będzie

Jakie opcje widzicie wy? Być może nie tak optymistyczne jak moja...

ocenił(a) serial na 8
DRSRng

Ja bym chciała żeby zakończenie było takie...
A więc cały zespół próbuje wcielić plan Waltera w życie, chcą odbić chłopca i wysłać go w przyszłość. Nagle plan się sypie, dochodzi do starcia między Obserwatorami a Ruchem Oporu z Olivią i Peter'em na czele. Walka się toczy, ludzie przegrywają i nagle Peter wraca do maszyny z 3 sezonu, wraca do swojej linii czasu.

Wiem, że takiego zakończenia nie będzie ale byłoby to wielkie zaskoczenie :)
Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 7
skarpetka_55

powinno sie to zakonczyc jakas potezna orgią

DRSRng

ja widziałbym jakąkolwiek opcję, ale nie tą którą wybrali producenci... według mnie finał 5 sezonu był najsłabszym finałem fringe... zero zaskoczenia...

ocenił(a) serial na 8
DRSRng

spoiler:

Tak naprawdę z filmami gdzie ingerują w czas jest zbyt dużo opcji, np. skoro obserwatorzy cofnęli się w czasie przed 2167, przecież mogli wpłynąć na przyszłość tak, że naukowcy nie odkryliby tego co stworzyło obserwatorów, czyli mogli sami się wykasować.
Dlaczego żeby przesłać chłopca w przyszłość musieli zbudować maszynę, czy nie prościej byłoby poprosić kolegę z zespołu 12 (December/Grudzień), żeby go przeniósł do 2167 i pokazał naukowcom, albo wszczepić sobie urządzenie Obserwatorów? Skoro Obserwatorzy byli w 2030, to nie było ich w 2167? Tych pytań jest sporo i niestety moim zdaniem można było lepiej to rozwiązać.

ocenił(a) serial na 8
krzych_w

w dodatku, September wpłynął na to że Walter nie zauważył kiedy stworzy antidotum dla swojego syna, przez co porwał alternatywnego Petera. Skoro czas został zresetowany Peter po tej stronie został uratowany, więc Walter nie miał w tym momencie powodu by przekraczać na drugą stronę, przez co nie nie powinien wywołać wyrwy w obu uniwersach. Krótko mówiąc przyszłość powinna inaczej się rozwinąć(żona waltera żyje, brak fringe?, brak wojny pomiędzy światami), mimo wszystko nie neguje końcówki.

ocenił(a) serial na 8
rskrzyniarz

z tego co pamiętam to September wpłynął na alternatywnego Waltera i ten nie zobaczył że reakcja przy tworzeniu lekarstwa się powiodła, ale zobaczył to Walter przez okno międzywymiarowe, to było już po śmierci Petera z "naszego" świata, Walter porywając alternatywnego Petera chciał go wyleczyć i zwrócić, ale nie wyszło. Peter w Naszym świecie umarłby, ale pozostałby w alternatywnym, bo September nie przeszkodziłby Walternate w tworzeniu lekarstwa.
Końcówka mogła się rozgrywać w świecie alternatywnym, przecież tam alternatywny Peter z alternatywną Oliwia mogli się spotkać i mieć dziecko :)

ocenił(a) serial na 8
krzych_w

faktycznie mój błąd, to Walternate wynalazł lek i nie zauważył przez obserwatora, jednak reszta jak najbardziej słuszna, dlatego mówię że nie neguje końcówki bo różnie mogą się wydarzenia potoczyć, po prostu jest to wszystko niedomówione. Jeżeli faktycznie ma być kontynuowana historia jako komiks i jakimś cudem zakończenie odbywało się w "normalnym" świecie liczę że autorzy to sensownie wytłumaczą. :)

ocenił(a) serial na 8
rskrzyniarz

nie wiedziałem o komiksie, dziękuję :)

ocenił(a) serial na 8
krzych_w

póki co to jest plotka, więc trzeba się uzbroić w cierpliwość :)

ocenił(a) serial na 8
rskrzyniarz

tak mi się przypomniało, September kiedyś wspominał, że zakłócił reakcję ponieważ był zbyt ciekawy, za bardzo chciał być przy tym ważnym wydarzeniu i przez jego ciekawość do niego nie doszło, nie wyjaśniono nigdy dlaczego wynalezienie leku który uratował alternatywnego Petera było takim ważnym wydarzeniem, co by się wydarzyło, Mówił też że dlatego tez ratował Waltera i Petera z wody, w ostatniej serii wyszło na to że chodziło o uratowanie Micheala. Myślałem że będzie o tym po wejściu Petera do maszyny która zmieniła linie czasu, tzn linia zacznie sie od momentu w którym September przeszkadza alternatywnemu Walterowi, ale twórcy mieli inny pomysł.

ocenił(a) serial na 10
DRSRng

Nie znam się zbytnio na teoriach przyczynowo-skutkowych, ale jeśli September nie będzie istniał to nie narodzi się jego syn i w konsekwencji koło się zamyka. Mamy znów rozwój techniki, manipulacji genetycznej i w konsekwencji Obserwatorów itd. wracamy do roku 2600, gdzie powstaje September, który cofa się w czasie i przeszkadza w znalezieniu leku dla Petera. Według mnie powstaje alternatywna(druga) linia czasu od roku 2015 (dzień w którym jest inwazja) i w tej linii żyją nasi bohaterowie bez Waltera i obserwatorów, natomiast przed 2015 czas pozostaje bez zmian. Tzn. śmierć Petera z naszego wszechświata i porwanie tego drugiego z Drugiej strony, następnie powstanie jednostki Fringe itp. W tej linii czasu od 2167 roku przybywa Walter z chłopcem i unika postania Obserwatorów, ich linii czasu ich niema, ale są w tej pierwszej by mógł chłopiec zaistnieć. W pierwszej linii czasu nadal są Obserwatorzy podbijający Ziemię od 2015 roku, aż do powstania dziecka September'a.

DRSRng

A więc wszystko się już wyjaśniło :).
SPOILER
Plan się udał i "zresetowali" czas do czasu gdy byli z córką, a September niestety umarł :(.
Pokazali moc małego, która jest niczego sobie :).
Szkoda że już koniec :(.

lakimakromedia

Trochę nie mogę zrozumieć samej końcówki jak Peter otwiera list, a w środku znajduje się narysowany biały tulipan i jego spojrzenie?

ocenił(a) serial na 9
Wojtek_Jerzy

Myślę, że Peter zdawał sobie sprawę z tego, ile ten tulipan znaczył dla Waltera. Biorąc pod uwagę to, że list Waltera miał dojść przed jego zniknięciem, Peter po prostu zrozumiał, że coś się stało.

Wojtek_Jerzy

Przypomina mi sie podobna scena w serialu Doctor Who. Doctor został wykasowany a jego towarzyszka właśnie po wymazaniu dostała coś co przypomniało jej o nim (książkę, pamiętnik). Et voila, Doctor powrócił :D

To był ostatni odcinek 5 serii Doctora, jeśli kogoś to interesuje.

ocenił(a) serial na 9
lakimakromedia

Jak dla mnie to się nic nie wyjaśniło. Nie wiem czemu czas zresetował sie do roku 2015, ale jeszcze bardziej nurtuje mnie inne pytanie: dlaczego Obserwatorzy w ogóle przenieśli sie do roku 2015 i tu zaczynają "nowe życie". Przecież gdyby wyniszczyli ludzi, to w 2167 nie doszło by do wydarzenia w Oslo, po którym w ogóle powstali Obserwatorzy. Tak więc niszcząc ludzi automatycznie niszczą samych siebie. W jakim celu?

ocenił(a) serial na 10
kanex71

Powinni kontynuować serial bo spokojnie maja jeszcze material na kolejny sezon.

ocenił(a) serial na 8
judytkaaa

Nie dadzą im już kasy na następne odcinki.