PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=467127}
7,7 27 tys. ocen
7,7 10 1 27162
6,7 3 krytyków
Fringe: Na granicy światów
powrót do forum serialu Fringe: Na granicy światów

Jakie inne seriale są podobne do Fringe?

ocenił(a) serial na 9
ewelka1988_88

Polecam Medium, Haven (czy jakos tak), Misfits (inny klimat, ale super serial :P)

użytkownik usunięty
ewelka1988_88

Z Archiwum X 10/10.

użytkownik usunięty
ewelka1988_88

nie ogladalem fringe ale z fantastyki moge podac te - Smallville, Lost, Supernatural, Flashforward, Misfits,

ocenił(a) serial na 9
ewelka1988_88

Haven jest chyba najbardziej podobny klimatem do Fringe

ewelka1988_88

Ze znanych mi seriali najbardziej podobne jest Z Archiwum X.
Z szeroko pojętej fantastyki mogę polecić: Lost: Zagubieni, Battlestar Galactica, Gra o Tron.

ocenił(a) serial na 10
ewelka1988_88

Haven jest najbardziej podobny (z nowych seriali) Alphas też coś zalatuje, Battlestar czy Gra o Tron nie ma nic wspólnego, już prędzej Lost i nadchodzący serial Alcatraz, ze starych to oczywiście The X Files. Fringe jest głównie serialem sci-fi i mało w nim fantasy jak wyżej wymienione seriale typu: Supernatural czy Smallville w zamian mogę polecić dobre inne seriale sf: Flashforward jak już RomanoBelucci napisał/a, 4400 i Threshold (miom zdaniem bardzo fajny, klimatyczny serial).

ocenił(a) serial na 9
temptershell

O dokładnie, ludzie mylą fantasy z sci-fi ;) Właśnie kończę 2 sezon Haven i już jestem na bieżąco, świetny serial... Niemal tak dobry jak Fringe...

ocenił(a) serial na 10
ewelka1988_88

Jeśli chodzi o motyw kobieta agent, facet z tajemnicą i dziwne przepowiednie, to polecam Alias - Agentkę o stu twarzach :D

użytkownik usunięty
ewelka1988_88

Czy któreś z was polecających oglądało w ogóle Fringe? Fringe to nowej podejście do Z archiwum X. Haven ledwo ociera się o motyw (przecież tam chodzi o całe miasteczko dziwactw). Oglądnij wszystkie sezony ZAX to zobaczysz mnóstwo podobieństw. Nie ma innego podobnego.

Ja nie widzę podobieństw do Archiwum X. W ogóle Fringe nie pasuje mi do żadnego serialu.

użytkownik usunięty
elenkaa

A oglądałeś AX więcej niż dwa razy?

Oglądałam trochę odcinków, ale dla mnie każdy serial jest inny i niepowtarzalny. Czy w Archiwum X są np. dwa światy? Bo chyba o to głównie chodzi we Fringe. A w żadnym serialu tego nie widziałam.

użytkownik usunięty
elenkaa

Dwa światy Fringe to jeden z wielu wątków, użyłem słowa "podobny", a nie "identyczny". Podobny jest wątek uczucia agentów do siebie nawzajem, paranormalne zjawiska które muszą wyjaśniać, to że w dwóch tych serialach głównymi bohaterami są agenci FBI. No i można by się jeszcze doszukiwać powiązań "Palacza" z Waltera oraz porwania Scully z porwaniem Pettra.

Szkoda że Fringe jest dla Ciebie jedynie dwoma światami.

Oczywiście, że nie jest dla mnie tylko dwoma światami. Jeżeli dla ciebie te dwa seriale są do siebie podobne, to ok, ja mam po prostu inne zdanie. Nie oglądałam wszystkich odcinków Archiwum X, może dlatego mam takie zdanie.

użytkownik usunięty
elenkaa

W takim razie polecam wszystkie 9 sezonów Archiwum X. Ogólnie serial podzielony jest na odcinki "rządowe", "tajemnicze" oraz na "humorystyczne" podobnie jak Fringe.

ocenił(a) serial na 8
ewelka1988_88

Polecam Supernatural jest ciekawy moze i nie podobny ale zadowala mnie tak jak Fringe.
Zawsze w serialach jest jakas pewna rutyna gdzie sie robi serial senny zwlaszcza jak jest pare sezonow, ale kto jakie gatunki lubi i oglada odpowiedni to przetrzyma te senne momenty i jest ok.

ocenił(a) serial na 9
ewelka1988_88

polecam czynnik psi, klimatycznie bardzo podobny