PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=467127}
7,7 27 tys. ocen
7,7 10 1 27162
6,7 3 krytyków
Fringe: Na granicy światów
powrót do forum serialu Fringe: Na granicy światów

Co prawda do końca tego roku został jeszcze jeden epi, ale będąc pod wrażeniem odcinlka 4x06 postanowiłam spisać sobie, jakie zmiany nastąpiły w serialu/świecie bohaterów fringe'a.

- zacznę od sparwy oczywistej, że nikt nie pamięta Petera;
- Walter miał syna, który zmarł, i podobnie przeszedł do alternatywnej rzeczywistości po "naszego" Petera, ten jednak utonął, ponieważ obserwator nie udzielił im pomocy;
- wydaję mi się, że w poprzednim odcinku wyszło również na jaw, że "nowa" ekipa, nie wie w ogóle o istnieniu obserwatorów, bądź też jeszcze ich nie nazwali;
- obserwatorzy oczywiście pamiętają Petera i bardzo im zależało, żeby nikt inny o nim nie pamiętał, jednakże jeden z nich pojawił się przy powrocie/wynurzeniu w jeziorze (w którym jak wiemy utonął mały Peter zaraz po przybyciu z innej rzeczywistości), więc się go spodziewano, z czego można wywnioskować, że raczej nie było to przypadkowe wydarzenie;
- Olivią i jej siostrą, po śmierci ich matki zaopiekowała się Nina z Massive Dynamics (ciekawe jaki wpływ mógł mieć na to Peter?);
- Walter nie zbudował lub nie pamięta, by zbudował maszynę która jest pomostem między alternatywnymi światami;
- według Petera coś poszło nie tak z maszyną skoro powrócił do świata, w którym zmarły jego dwie wersje
- zmiennokształtni mają nową postać, bardziej ludzką;

Ciekawostki z alter-świata:

- alter-Broyles żyje
- alter-Olivia nie ma oczywiście dziecka z Peterem i jest cały czas z tym samym mężczyzną (tak na marginesie, z tego co pamiętam, to nawet się jej oświadczył, gdy Olivia była w alter-świecie; nie wiedział oczywiście o podmianie, więc ciekawi mnie, czy są zaręczeni)

A teraz kilka intrygujących zagadek:

- Peter wysunął teorię, że to nie jest jednak jego świat, tylko jedna z rzeczywistości (?), czyli nie oglądamy świata z 3 pierwszych sezonów tylko bez Petera, a całkowicie inną alternatywną rzeczywistość (?), lub to jedno i to samo (?)
- nawiązując do wcześniejszego podpunktu, skoro Peter nie należy do świata, w którym obecnie się znajduje, to czemu zarówno Walter jak i Olivia miewali jego przebłyski na jawie i we śnie;

To by było na razie tyle. Zapewne pominęłam kilka istotnych wątków i różnic tak więc czekam na spostrzeżenia innych.

ocenił(a) serial na 9
ziena

Wydaje mi się, że twórcy od samego początku mówią nam o tym, że to nie ten świat... Świadczy o tym... kolor czołówki "Fringe". Każda wersja rzeczywistości ma "swoją" czołówkę. "Główna" - niebieską, jedna z alternatywnych - czerwoną, odcinki ukazujące przeszłość miały czołówkę stylizowaną na lata osiemdziesiąte. Teraz czołówka jest żółta. Tak więc moim zdaniem (jak i zresztą zdaniem Petera) - wydarzenia w 4 sezonie mają miejsce w kolejnej rzeczywistości.

ocenił(a) serial na 7
ziena

Co do zagadek
niebieskiego świata już nie ma, ten żółty który teraz oglądamy jest niebieskim, zmienionym przez Petera. Peter będąc w maszynie nadpisał/zmienił niebieski świat, razem z czerwonym, który teraz jest powiedzmy zielonym. Broyels w odcinku o tym doktorku który przeszedł do drugiego świata na pytanie Olivi dlaczego pamięta to co go nauczyła Melorie a jej nie pamięta, odpowiada coś w stylu, że osoby zostawiają trwały ślad na duszy i nie da się ich usunąć czy coś w ten deseń, stąd peter w snach olivi i jego objawienia w laboratorium, jak również sprawę z obserwatorami którzy byli zdziwieni, że jakieś pozostałości pozostały i dali za zadanie jednemu z nich trwałe usuniecia Petera.. jednak obserwator się rozmyślił i doprowadził do tego, że peter z powrotem się pojawił. co potwierdza, że to jest właśnie zmieniony niebieski świat. Przynajmniej takie jest moje zdanie na ten temat.
Tak poza tym to dla mnie alt Broyles to shapeshiter :d
Co do wpływu Petera na sprawę z niną.. może dlatego że w dzieciństwie olivia poznała małego Petera a teraz nie ? kto wie. W końcu też zabiła w tym świecie swojego ojca, a w niebieskim tego nie zrobiła.

ocenił(a) serial na 7
Zetnakatel

Inna sprawa, ze istnieje nieskonczenie wiele alternatywnych rzeczywistosci wiec moze tez istniec swiat w ktorym Peter dokonal innego wyboru w maszynie ;P chodz nie wiem czy to jakos ze soba nie koliduje.. nawet jak tak to nawet jakby Peter dostal sie do tego drugiego niebieskiego swiata to wraz bylo by go w nim dwoch :D ciezka sprawa ogolnie. Mysle ze tworcy sami nie wiedzieli co chca z tym zrobic i zostawili sobie takie furtki.. bo gdzies tez czytalem ze zastanawiaja sie jako co umiescic petera w 4 sezonie.

ocenił(a) serial na 10
Zetnakatel

Też wydaje mi się, że to ciągle ten sam wszechświat. Przecież sami obserwatorzy mówili, że trzeba go na stałe wymazać, bo ciągle istnieje. Po za tym, gdyby Olivia i Walter nie mieli nigdy nic wspólnego z Peterem nie pojawiał on by się w ich snach. Pogmatwane to trochę, ale to Fringe. ;)
Po za tym czytałam, że zespół Fringe będzie starał się pomóc wrócić Peterowi do domu... Możliwe, że podczas tych prób przypomną sobie kim jest Peter, albo okaże się, że to inny wszechświat.
Nie mogę się doczekać następnego odcinka :)

ocenił(a) serial na 7
aagnieszkanow

Ja mam nadzieje, ze w nastepnym cos rusza z Obserwatorami.. obiecali nam w 4 sezonie duzo o obserwatorach a nic nie dostalismy. Dla mnie to jeden z ciekawszych watkow, ktory wciaz jest wielka tajemnica.. a prawdopodobnie 4 sez bedzie ostatnim... a glowna fabula praktycznie stoi.

ocenił(a) serial na 10
Zetnakatel

Ja czytałam nawet, że przy takiej oglądalności jaką ma Fringe teraz, nie wiadomo do końca czy wystartują w styczniu po przerwie. Mam nadzieję jednak, że ten sezon doprowadzą do końca, bo jak na razie za dużo zagmatwane i nie ciekawie jakby skończyło się z tak rozgrzebanymi wątkami.

aagnieszkanow

Bo to jest 3 wszechświat :) Po tym co peter powiedział tak jest właśnie :) W 3 wszechświecie peter nie istnieje bo utoną w jeziorze ! A ten peter jest z 1 wszechświata :) Gdzie prawie wszystko jest podobnie co w pierwszym tylko ze tutaj peter nie istnieje :)

ocenił(a) serial na 9
ziena

5 odcinek bardzo dobry a 6 rewelacja ... FRINGE wymiata!