PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=467127}
7,7 27 tys. ocen
7,7 10 1 27123
6,7 3 krytyków
Fringe: Na granicy światów
powrót do forum serialu Fringe: Na granicy światów

Pytanie - SPOILER !!

ocenił(a) serial na 8

Mam pytanko - jakim cudem w 11 odcinku 2 serii pojawia się agent Charlie Francis? Z tego co pamiętam, to został kilka odcinków wcześniej zabity przez "zmiennokształtego" z drugiego świata. Z góry dziękuję za odpowiedź.

ocenił(a) serial na 10
WesleY

i znowu po raz enty ten sam temat... wystarczy odrobinkę pogrzebac w sieci by dowiedzieć że odcinek 11 drugiej serii to wcale nie odcinek 11 drugiej serii ale "zagubiony" dodatkowy odcinek serii 1 czyli "Unearhead" to 21x01 :)

ocenił(a) serial na 9
madziula21

A gdzie w takim razie zagubił się 11 odc 2 serii?

starszybrat

Pogratulować "bystrości umysłu"... Nigdzie się nie zagubił. Seria druga liczy 22 odcinki i odcinek wyemitowany jako 2x11 jest de facto odcinkiem 1x21 wciśniętym na siłę przez nadawcę podczas emisji 2. sezonu. Prawdziwy 2x11 to ten, który stacja wyemitowała po "Unearthed" - czyli "Johari Window" i później już leci kolejno: 2x12 - "What lies below"...itd.
W wyniku tego błędu numeracja się przesunęła i dlatego mylnie sezon drugi w necie ma przypisaną liczbę 23 epizodów zamiast 22, bo głupio powielana jest wpadka z kolejnością emisji.

użytkownik usunięty
tenne

ty nie badz taki przystojny! dobrze ze zajrzalem bo tez bym wpisal taki temat bo włanie ogladam 211 czy 121 i sie pogubiłem ! Grzecznie pytaja a ty zaraz dopierdalasz głupim tekstem jeszzce w jebanym cudzy słowiu. Pierdol sie ty pajacu ,i te lamusy producenci którzy mieszaja , ! "srodkowy palec" Ironia??

Kolejny przykład tego, iż mózg zawsze był towarem deficytowym.
Moja uwaga w powyższym poście nie była skierowana do Ciebie, natomiast używania takiego języka, jakim się posługujesz, nic nie usprawiedliwia. Jeśli już mianowałeś się samozwańczym obrońcą uciśnionych, to spróbuj przynajmniej nie używać w publicznym serwisie wulgaryzmów - nie jesteś tu Sam.

Zaś co do merytorycznej części Twojej wypowiedzi - tematów takich jak ten jest na forach masa, bo mało komu chce się szukać. Każdy kolejny leniwy człowiek zakłada nowy wątek z tym samym pytaniem, choć często na tym samym forum gdzieś na liście jest już taki problem zgłoszony i wyjaśniony.
Wyszukiwarki nie gryzą, nawet tutaj na FilmWebie owa sytuacja z pomieszanymi odcinkami została już poruszona i wyjaśniona w co najmniej czterech innych tematach (z których jeden, jak na ironię zawiera link do tego, w którym piszemy).

użytkownik usunięty
tenne

nie podoba się? pierdo** się! Tyle

tenne

ja zauważam inny problem, bo dla mnie logiczny był ciąg który kończy 01x20 czyli Olivia-Bell i potem jak Olivia wylatuje z samochodu w 02x01(oczywiście też byłam zdezorientowana na początku, ale kiedy Olivia przypomniała sobie rozmowę wszystko stało się jasne), a teraz skoro 02x11 powinien być odcinkiem 01x21 to jaki to ma sens? w 01x20 Olivia jest w drugim świecie, w 01x21 prowadzi sobie spokojnie śledztwo, a w 02x01 wylatuje przez okno, troszkę zamieszania wprowadzili tym odcinkiem i teraz to nie ma najmniejszego sensu
chyba, że gdzieś znaleźliście jakieś wyjaśnienie, np, że to powinien był być odcinek np 01x18 czy jakoś tak

Marie_

OK. Zatem, by było to łatwiej ogarnąć wprowadzę nieco porządku w chronologii wydarzeń w serialu i w rzeczywistości.

Odcinek "Unearthed" został nakręcony w czasie produkcji pierwszego sezonu. Jego kod produkcji to 3T7670, kod odcinka 1x20 "There's More Than One of Everything" to 3T7669, a 2x01 "A New Day in the Old Town" - 3X5101. Wskazuje to jednoznacznie, że podczas kręcenia kolejnych części umiejscowiono ten odcinek po zakończeniu serii pierwszej. Oczywiście, jak to w serialach bywa, nie zawsze kręci się chronologicznie i nie zawsze odcinek nakręcony wcześniej jest tym wcześniejszym wg scenariusza i planów emisji.

W jednej z wypowiedzi dla prasy przedstawiciele FOXa dali do zrozumienia, że akcja tego odcinka może dziać się w alternatywnej rzeczywistości (co sugerują pewne rozbieżności dotyczące dat i wydarzeń pokazanych widzom) i Olivia Dunham, którą oglądamy podczas śledztwa, to tak naprawdę jej alternatywna wersja. W takim wypadku te wydarzenia mogły by mieć miejsce równolegle z tymi ze znanej nam właściwej rzeczywistości z połowy drugiego sezonu. Nie dano jednak z tego, co wyszukałem żadnej jednoznacznej odpowiedzi na pytania:
- dlaczego nie wyemitowano go przed drugą serią?
- dlaczego wypuszczono go w tym momencie drugiego sezonu?
- ani ostatecznie - dlaczego twierdzą, że jest to odcinek 1x21, skoro był już finał pierwszego sezonu i czemu w takim razie nie został pokazany przed tym finałem, skoro jego akcja wytrąca nas z rytmu 1x20-2x01?
Wypowiedzi ludzi z FOXa od początku tego zamieszania są raczej ukierunkowane na zasianie pewnej tajemniczości i nie zdradzanie kulisów swojej decyzji:

The FOX Marketing press release (#FR-121) announces this episode as "A Special Unearthed Episode from Season 1 Airing for the First Time", but then a few lines lower in the press release questions it's own announcement by saying "And here’s another mystery: is it an unaired episode from Season 1, or is it from an Alternate Universe?".

Jeśli są jeszcze jakieś wątpliwości odnośnie do tego odcinka, na które da się znaleźć odpowiedzi, to zapraszam do dyskusji.

tenne

dzięki, dokładnie o to mi chodziło jakie są oficjalne informacje na ten temat, bo jak wspomniałam w ciąg zdarzeń to jest wrzucone bez ładu i składu:)
co do możliwości dziania się w alternatywnej rzeczywistości, to jak już ktoś wspomniał w innym temacie poświęconym tej kwestii - przecież tam nie ma Petera, więc FOX sam sobie przeczy próbując zatuszować swój błąd, nawiasem mówiąc, jak można zgubić odcinek???? śmiech na sali:)
w każdym razie dzięki jeszcze raz tenne za krótkie wyjaśnienia

Marie_

UWAGA !!!
Nie obejrzeliście całego drugiego sezonu, nie czytajcie dalszej części tego posta ;)

Od siebie tylko dodam, że jakby się postarali bardziej w tuszowaniu własnych błędów, to mogliby pojechać po mniejszej linii oporu.
Kiedyś w jednym z odcinków dr Bishop wspomina, że alternatywnych rzeczywistości jest nieskończenie wiele (a nie tylko ta jedna, z której zabrał Petera). Mogliby więc dać w scenariuszu któregoś kolejnego odcinka małą zmianę, która wskazałaby np. że ta niby oderwana od wszystkiego akcja z 1x21 ma sens, gdyż dajmy na to, dr Bishop stworzył wyrwę nie tylko do tej drugiej, ale i do kolejnej rzeczywistości i od teraz będą się borykać już z dwiema (z czego ta następna wcale nie musi być nam wroga). Ciekawe tylko, co by było z teorią anihilacji jednej na rzecz drugiej, gdyby dorzucić jeszcze trzecią?
No, ale to moje gdybanie jest równie prawdopodobne jak to, że ten zabieg z przemieszaniem odcinków był celowy ;).

Pozdrawiam.