PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=467127}
7,7 27 tys. ocen
7,7 10 1 27122
6,7 3 krytyków
Fringe: Na granicy światów
powrót do forum serialu Fringe: Na granicy światów

Drodzy Fani Fringe,
Jako że nie jestem za bardzo zorientowana w temacie seriali science fiction, horroru i fantasy, chciałabym uprzejmie prosić o radę. Otóż w ramach zajęć z historii i kultury telewizji musimy przeprowadzić projekt polegający na obejrzeniu i zbadaniu różnych aspektów wybranego serialu (oczywiście fabuła, ale też praca kamery, zdjęcia, reżyseria, aktorstwo, postacie, muzyka itp.). Ważne, aby tematyka wybranego serialu była z zupełnie innego zakresu, niż ten, który zazwyczaj lubimy i oglądamy – ja na przykład uwielbiam wszelkie seriale medyczne i obyczajowe (np. Breaking Bad, Sześć stóp pod ziemią), dlatego mój promotor zalecił mi właśnie powyższe gatunki. Zastanawiam się zatem między Doctorem Who, Battlestar Galacticą, Supernatural i Fringe. I tu moja prośba – jako, że po wybraniu konkretnego tytułu, nie możemy już zmienić go na inny, proszę o odpowiedź (możliwie bez spojlerów), czy Fringe do takiego projektu się nada? I jakie jego aspekty Wy, Fani, uważacie za najlepsze i najbardziej godne uwagi? Dodam tylko, że nigdy w życiu nie widziałam ani jednego odcinka (jak zresztą każdego z pozostałych trzech tytułów), ale cieszę się na element niespodzianki :) Wybaczcie długość postu, ale to dla mnie dosyć ważne (specjalnie założyłam konto na Filmwebie :) ). Serdecznie dziękuję za wszelką pomoc i wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam Was :)

ocenił(a) serial na 9
jersey_girl

Fringe jest chyba dobry do tego zadania. Ma początek, środek i koniec. Co prawda jako fan tego typu produkcji liczyłem na jakieś "WOW" w końcówce, ale było dobrze. Narobisz sobie dużo pracy biorąc się za tasiemca typu Supernatural, który jeszcze chyba się nie skończył.

ocenił(a) serial na 9
jersey_girl

Fringe jak najbardziej się nada! Nie jest zbyt długi, postacie są genialnie wykreowane, a kamera zawsze pokaże to, co później okazuje się bardzo istotne. No i bardzo dobra muzyka ;D

ocenił(a) serial na 6
jersey_girl

Wg mnie najlepszą z pozycji które wybrałaś (jeśli możesz jeszcze zmienić) jest BattleStar Galactica - może zaskoczyć Cię bardzo mocno pod kątem pracy kamery, dynamiki produkcji. Także pod kątem Rozwoju postaci (postaci nie są płaskie i jednowymiarowe, nie są czarne i białe - co rzadko sie zdarza w jakichkolwiek serialach) - głównej historii, a także wątków pobocznych które mają korzenie w aktualnej sytuacji politycznej i kulturowej.Dodatkowo muzyka która jest częścią historii a nie dodatkiem. myslę że dzieki Battlestar galactica miałąbyś szansę zobaczyć prawdziwe sci-fi, którego celem nadrzędnym zawsze jest pytanie "Kim jesteśmy, dlaczego jesteśmy i dokąd zmierzamy". Może oprócz projektu badawczego, sci-fi poprostu spodobało by Ci się?:).