PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=467127}
7,7 27 tys. ocen
7,7 10 1 27162
6,7 3 krytyków
Fringe: Na granicy światów
powrót do forum serialu Fringe: Na granicy światów

Wielki problem!

ocenił(a) serial na 7

Czy ktoś może mi pomóc w ogarnięciu jednej rzeczy?
Skoro Peter nigdy nie istniał to skąd w ogole cała wojna światów? Przecież zaczeła się bo Walter poszedł po Petera, ale jeśli nie istniał to żadnej wojny ani zagrożen spowodowanych przejsciem by nie było.. Niech mi to ktoś wytłumaczy bo az nie moge ogladać 4 sezonu tak mnie ta mysl gryzie :/

I czemu Walter skoro tak sie wszystko zmieniło, nadal jest dziwakiem, skoro był dziwakiem przez szpital a znalazl sie tam niejako z powodu Petera.. czego ja nie łapie?

ocenił(a) serial na 7
park3r

I jeszcze jedno.. Bolivia byla wyslana na druga strone zeby rozkochac Petera (by ocalil ich swiat a nie Olivi) a skoro nie istanial to ja sie znowu pytam jakim cudem kontynuowany jest watek ze zyla zyciem Olivii? :(

ocenił(a) serial na 7
park3r

Ach i jeszcze jeden dilema.. jak rozumiem dwa światy się połączyły (jesli rozumiem... bo dopiero jestem po 1 z 4tego) to gdzie sterowce? Gdzie panika ludzi? Nikt nic nie zauwazyl?

ocenił(a) serial na 9
park3r

umknęło CI kilka faktów. Po pierwsze Peter był anomalią w pewnym tego słowa znaczeniu. Walter poszedł po Petera na drugą stronę i zabrał go stamtąd, jednak po przejściu na naszą stronę załamał się pod nimi lód i obaj zaczęli tonąć w lodowatej wodzie. Wtedy zainterweniował jeden z Obserwatorów co było wbrew zasadom. Przez poprzednie 3 sezony wątek obserwatorów prowadził do jednego - eliminacji anomalii jaką był Peter (który powinien był utonąć). Na końcu 3 sezonu Peter znika i wszystko wraca do "normy".
Jednak konflikt miedzy wymiarami nadal istnieje bo fakt porwania Petera zaistniał. Co do choroby Waltera to jedyną różnicą jest to że teraz jej podłoże leży w śmierci jego syna, natomiast w poprzedniej rzeczywistości jej powodem było samo porwanie Petera i jego wpływ na psychikę Waltera.

ocenił(a) serial na 7
sangreal

a cała reszta? Poza tym oni nie powiedzieli, Peter nie przeżył choroby (ew tonięcia).. powiedzieli, że nigdy nie istniał.. wiec po kogo szedł Walter?

ocenił(a) serial na 9
park3r

nie istniał tylko dorosły Peter. Nie miał okazji wyrosnąć na takiego Petera jakiego znamy, bo utonął w jeziorze po tym jak go Walter zabrał z alternatywnego świata.
W poprzedniej rzeczywiści w której istniał, uratował go obserwator łamiąc tym samym zasady wszechświata czy coś takiego. Natomiast nie wiemy do końca dlaczego go uratował. Przez 3 sezony obserwatorzy tak manipulowali zdarzeniami że wymazali Petera. Jednak jak widać nieskutecznie bo powrócił jednak nikt o nim nie pamięta bo dla nich Peter zginął w dzieciństwie.
Podsumowując do momentu wyprawy Waltera po Petera obie rzeczywistości są jednakowe. W jednej z nich Peter został uratowany a w drugiej utonął w jeziorze. Obecnie aktualna jest ta druga jednak dorosły Peter wrócił i będzie starał się wszystko wyjaśnić i naprostować :)

ocenił(a) serial na 9
sangreal

jednak wymazanie Petera spowodowało zmiany także w pozostałych, późniejszych wydarzeniach. Np alternatywny Broyles żyje a Walter został wyciągnięty ze szpitala przez Olivie bez pomocy Petera (który nie istniał bo zginął w jeziorze). Ogólnie nastąpiły zmiany w przebiegu całej wojny między wymiarami jednak główne motywy i fakty pozostają takie same. Walter rozdarł barierę między wymiarami i porwał małego Petera co było głównym powodem konfliktu.
Ogólnie wątpię żeby ktokolwiek wiedział o tym że Walter porwał Petera. Dla wszystkich z naszej rzeczywistości Peter umarł z powodu choroby.

ocenił(a) serial na 7
sangreal

Dzięki, że poświecasz czas na rozjaśnianie mi tego chociaż trochę, próbuje to jakoś przetrawiać ale co w takim razie z połączonymi światami? Dlaczego nikogo to nie dziwi? chyba że jedynym miejscem w którym o tym wiadomo jest "most".. no i co z Bolivią ktora była wyslana do rozkochania Petera.. i calej akcji z maszyna.. po wymazaniu doroslego Petera nie powinno byc sladu po tym ze udawała Olivie..

ocenił(a) serial na 9
park3r

nie ma sprawy : ) Te różnice o których mówisz są właśnie tymi małymi zmianami które powstały po wymazaniu Petera. Tak jak napisałem wyżej, cały fakt wojny między światami nikogo nie dziwi bo do niej naprawdę doszło. Jednak ponieważ Peter został usunięty, nastąpiło wiele różnych zmian tworzących nową rzeczywistość bez niego. Nikogo to nie dziwi bo razem z tymi zmianami została zmieniona ich świadomość a wspomnienia zostały zmodyfikowane. Dlatego go nie pamiętają i wszystko jest dla nich całkowicie naturalne. Na pewno większości z tych zmian nie zostanie wyjaśniona a część tak (np cel misji Bolivi, powrót alternatywnego Broyles'a który przecież zginął, etc.).
Jednak mimo wszystko jaźń Petera w jakiś sposób przetrwała i ujawniała się tworząc iluzje Waltera i pojawiając się w snach Olivii. A teraz Peter wrócił na dobre lecz czeka go sporo trudności bo przecież dla wszystkich nigdy nie istniał : )

ocenił(a) serial na 9
sangreal

No właśnie, zastanawiałam się skąd się wziął alter Broyles... Ale doszłam do wniosku, że do tej pory nie pokazano ich obu naraz, ani nie dano jasno do zrozumienia, że to alter... Może Broyles po prostu "rządzi" i tu i tam? Jeden i ten sam?Musiał zginąć skoro Bolivia była w tym świecie... Głównym celem Bolivii nie było przecież rozkochanie w sobie Petera, co tak naprawdę wyszło przypadkiem... Zebranie informacji, sabotaż, szukanie fragmentów maszyny...

Twórcy narobili bałaganu w umysłach widzów. Ostatnie słowa 3 sezonu
"Miałeś rację, nie pamiętają o Peterze" "Jakby mogli? Przecież on nigdy nie istniał"
A tu proszę, nie istniał tylko DOROSŁY Peter... Ah Ci scenarzyści, lubią się z nami drażnić ;)

ocenił(a) serial na 10
sangreal

Wszyscy z wydziału Fringe musieli wiedzieć dlaczego został otwarty most. Z resztą w ostatnim odcinku 3 sezonu, gdy pierwszy raz wszyscy razem spotykają się po drugiej stronie, Walternate wykrzykuje Walter'owi powód
dl aktórego wszyscy razem się tu znaleźli tj. Porwanie małego Petera przez Walter'a. ;)