Gomorra
powrót do forum 5 sezonu

Moim zdaniem sezon piąty jest najsłabszy, wrecz absurdalny mogli rozegrać to inaczej. Zmartwychwstanie Ciro, groteskowa kłótnia między Ciro, a Gennym, która doprowadziła do wojny, te wszystkie zwroty akcji, zdrady, których było wiele były naciągane i często bez większego pokrycia, też to jak szybko Gennaro doszedł do swojej pozycji po tym jak się ukrywał i z jaką łatwością zbudował armię Ciro, uważam że pokazane to było w dużym skrócie (mozna zwalić to na to że nie mieli już za wiele czasu do końca serii).
Nie lyknalem też jakoś przyjaźni między dwoma głównymi bohaterami, cały czas w pamięci mam jak się strzelali w bodajże 2 lub 1 sezonie, potem byli razem, potem Genny uwięził go w gulagu i koniec końców Ciro, który był taki bezwzględny daruje mu życie na plaży i opłakuje jego śmierć mimo, że śmierć poniosło też 2 jego lojalnych ludzi. Trochę to hollywoodzkie, malo przekonywujący miszmasz jak dla mnie.
Całość oceniam jednak na wielki plus, już mam wielki sentyment do tego serialu i za jakiś czas na pewno do niego wroce.
Teraz moja rozkminka co do ostatniego odcinka.
Po 1 Ciro i Gennaro zginęli z rąk ludzi staruszki, powiedziała jedzcie na plażę i wiecie co macie zrobić, na starcie zastrzelili Pitbulla i tego drugiego, więc staruszka chciała się ich wszystkich pozbyc możliwe że zobaczyła jak bardzo Ciro urósł w siłę. Strzał w Ciro oddał zapewne Jeden z postrzelonych żołnierzy.
Druga rzecz, ktora rzuciła mi się w oczy to, to że Ciro zjeżdżając na stację poszedł się opłukać i był zdenerwowany widocznie wtedy jeszcze był zdecydowany zabić małego Pietro, jak wiemy nie zrobił tego, wiec scenarzyści fajnie pokazali jak uległ jednak presji i zmienił plany.
Ktoś pytał czemu Gennaro przestał się ukrywać, nie wiem czy dobrze powiązałem fakty ale Azzura mówiła że w dniu zabicia Piętro seniora, Genny był z nią przy narodzinach dziecka, wiec chyba dlatego przestał być ścigany

pjp24

Na plażę pojechało 6 ludzi od babki. Zginęło 5, jeden, zapewne ten ze snajperką gdzieś sie ukrył i oddał strzał po wszystkim. Chyba, że to mógł być ten stary od babki co miał wyrzuty, po tym jak pojechał do domu Gennego załatwić małego Pietro i Azzure, a potem zeznawał przed dyplomatą. Taka inna trochę teoria, że to mógłbyć on, bo tak troche sluch o nim zaginał po tych zeznaniach. Jednak bardziej skłaniam się ku pierwszej opcji.

Genny przestał się ukrywać, bo wspólnie ze swoim prawnikiem, przekonali Azzure do zeznań, ze tego dnia rodził się ich syn. Więc alibi niepodważalne.

ocenił(a) serial na 10
misiu94

Z jaką snajperką? On musiał być blisko. Przecież Ciro słyszy przeładowanie broni, odwraca się i pada strzał.