PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=706905}

Gotham

2014 - 2019
7,6 37 tys. ocen
7,6 10 1 36881
5,0 22 krytyków
Gotham
powrót do forum serialu Gotham

5x10

ocenił(a) serial na 10

Odcinek wg mnie bardzo dobry, mnóstwo scen akcji. Bane prezentuje się świetnie, wg mnie nawet lepiej niż ten z trylogii Nolana. Aczkolwiek cała fabuła praktycznie została ściągnięta od Nolana - współpraca Bane'a z córką Ras al'Ghula, z tą różnicą, że w filmie była to Talia, a w serialu jest to Nyssa. Motyw taki sam: pomszczenie ojca. Pomijając tę oczywistość odcinek był bardzo dynamiczny. Każda postać dostała swoje 5 minut. Mile zaskoczony byłem rolą Hugo Strange'a, spodziewałem się króciutkiej sceny a dostałem ich kilka i to naprawdę ciekawych. Chyba żadna postać nie wywarła takiego wpływu na Gotham jak on. Nawiązał relację z prawie każdym złoczyńcą w tym serialu, niektórych nakierował na pewne sprawy, innych jak Firefly, Mr Freeze czy nawet Bane - po prostu stworzył.
Cliffanger był naprawdę fajny.
Dosyć ciekawa sprawa z Nyssą, że akurat w tym samym tygodniu, w którym wprowadzono tę postać w Gotham, po długim czasie Nyssa pojawiła się w 7x16 odcinku Arrowa. Jeśli miałbym wybierać zdecydowanie bardziej w tej roli odpowiada mi Katrina Law.

ocenił(a) serial na 7
359

Mocny odcinek. Z miesiąc temu ktoś na tym forum pisał, że chyba Baśka kopnie w kalendarz. Patrząc na zakończenie odcinka, przewiduję:
1. Śmierć Baśki.
2. Lee odzyska przytomność i powstrzyma sukę, ratując dziecko.
3. Jim z resztą przyjdą i zobaczą ciało Baśki.

użytkownik usunięty
Najlepsiejsza1958

Ja obstawiam śmierć Lee, oby mnie zaskoczyli:D Ale punkty podobne

ocenił(a) serial na 7

To w końcu Barbara zanurzyła ogóra w Ra's. Śmierć Lee nie ma sensu.

ocenił(a) serial na 7

Chociaż w końcu to Gotham - tam często wydarzenia są bez sensu :D

użytkownik usunięty
Najlepsiejsza1958

Ano. Ale ja akurat nie myślę o ogórze, tylko o tym, że wtedy mogliby sparować Jima z Barbarą po jakimś czasie. Czasami odnosiłam wrażenie, że do tego dążą scenarzyści. Najfajniej by było gdyby żadna nie zginęła, obie lubię:D

ocenił(a) serial na 7

Kto by się spodziewał, że Jim zrobi jej dziecko

ocenił(a) serial na 8

Ja jestem tak na 90% przekonana, że Baśka kopnie w kalendarz.
Po pierwsze, Lee na pewno nie uśmiercą, bo to byłoby bez sensu skoro dopiero się z jimem hajtnęli; Gotham to jednak nie jest Gra o Tron :P
Po drugie, jeśli zakładając, że twórcy idą kanonem i córka Gordona nazywać się będzie Barbara, to byłoby bez sensu nadawać to imię, gdyby matka o takim samym imieniu nadal by żyła :P Plus jeszcze śmierć blondi, jakkolwiek by to nie zabrzmiało, rozwiązałaby niezręczną sytuację między Jimem, Lee a Baśką.

użytkownik usunięty
jesustookmyphone

Przekonujące:D

ocenił(a) serial na 8
359

Jak dla mnie najjaśniejszymi punktami odcinka byli Bane i (o dziwo) Barbara. Bane, co tu dużo mówić- wymiata. Dawno nie było w Gotham takiego badassa; głos, kostium, opowieść o tym grzebaniu żywcem- wszystko wypada zajebiście. Dużo ludzi hurr durrają BO TO NIE TOM HARDY, ale mi taki Bane się podoba; nieco biedowy, ale wprowadzający grozę.
Co do Baśki- w końcu zobaczyliśmy ją od tej innej, wrażliwszej strony; naprawdę widziałam jak ona kocha te swoje dziecko. I mimo to nadal pozostaje badassem- pchana na wózku przez Lee strzela do ludzi <3 Chociaż rozbawił mnie ten ekspresowy poród xD A ostatnia scena z Barbarą i Teresą/ Nyssą... ich, aż mnie ciarki przeszły. Pewnie zginie w obronie swojego córeczki :(
Odcinek jak dla mnie całkiem okej, chociaż mnie szczególnie nie porwał. Najbardziej mnie jednak boli fakt, że na następny trzeba czekać prawie miesiąc :/ wrrr

ocenił(a) serial na 7
jesustookmyphone

Znowu czekać miesiąc? :O :( :(

ocenił(a) serial na 8
Najlepsiejsza1958

Następny odcinek ma być dopiero 18 kwietnia :((

jesustookmyphone

No Tom Hardy jako Bane był żenujący to co to za porównanie.

jesustookmyphone

Parafrazując pewnego zakapiora z filmu "Kiler". To ma być Bane? To jakaś popi@#$ółka nie Bane! Kto czytał komiksy i sagę Knightfall wie, że Bane to nie tylko napakowany steryd ale także geniusz strategii, jeden z najgroźniejszych przeciwników Batmana. Tu dostajemy kolejnego trupka z wesołej galerii Hugo Strange'a. Ten Eduardo był przecież zwyczajną ci.#ką, która nie dorasta Gordonowi do pięt a w przyszłości ma być wrogiem Batmana, jego pogromcą? Bez żartów.

ocenił(a) serial na 8
359

Z tego wynika, że serial opowiada te same zdarzenia, które miały miejsce w serii z Christian Bale (Liga Cieni, Ra’s al Ghul, zemsta jego córki, Bane).

ocenił(a) serial na 7
Rop3k

Z tym, że nie ma Rachel itd a Batiego odmłodzili o 20 lat :D

ocenił(a) serial na 9
359

Szkoda, że postać Bane wprowadzili dopiero teraz na końcówkę. Kiedy go oglądam to mam podobne odczucia jak wtedy gdy zobaczyłem Manu Bennett'a w roli Deathstroke'a w Arrow, no po prostu kozacki BADASS!