Warto toto oglądać? Uwielbiam nietoperka i niemalże wszystko co jest z nim związane; gry, komiksy i filmy (poza Snajderowskim gównem, którym gardzę srogo)
Kilka razy zabierałem się za ten serial, ale jakoś nie mogłem się przełamać.
Moim zdaniem warto. Jest trochę wkurzających postaci, ale większość ciekawie pokazana, a Pingwin najlepszy. Jedno o czym trzeba pamiętać to konwencja, pół serio, pół z przymrużeniem oka, więc jeżeli nie podchodzisz za poważnie do sprawy i nie masz zakodowanych wzorców postaci to oglądaj, dobra zabawa.
Dodam jeszcze od siebie, aby nie myśleć, że jest to serial jakiś 'kanoniczny' czy coś w ten deseń - to luźna interpretacja na temat postaci przewijających się w komiksach o Backu. Jeśli ktoś szuka kropka w kropkę rzeczy z komiksów to lepiej odpuścić. Inna sprawa: dzięki temu serial jest bardziej oderwany od komiksów i można w zasadzie oglądać dla samego oglądania, bez znajomości tematu. Osobiście polecam (tylko trzeba przebrnąć przez pierwsze odcinki, najsłabsze w całym serialu.. ale im dalej, tym jest lepiej, naprawdę).
@SzalonyGoblin, jako fan nietoperka (którym i ja jestem) powinieneś obejrzeć z samej ciekawości, co tutaj 'stworzono'. Należy tylko pamiętać, że to zabawa postaciami przez twórców a nie modła komiksowa i będzie się świetnie oglądać :)
Ja nie jestem fanem Batmana, ale serial mnie kupił. Wczoraj skończyłem oglądać wszystkie odcinki i teraz jestem na bieżąco. Przypuszczam, że fani komiksów o nietoperzu wyłapią jakieś smaczki, natomiast mi się podoba klimat miasta, w pierwszym sezonie serial mocno stąpa po ziemi i nie czuć żeby został zrealizowany na podstawie komiksu. Gotham trochę przypomina mi Sin City. Nie jestem ekspertem, ale podobają mi się zdjęcia - są ciemne, mroczne.
Zdecydowanie polecam serial. Co sezon to wyższy poziom. Ciekawie rozegrana fabuła. Bardzo wiele przemian bohaterów, dużo zaskakujących wątków i fajna scenografia i efekty specjalne. Bardzo dobrze poprowadzona fabuła. Szczególnie widać to w 2 i obecnym 3 sezonie. W 1 także ciekawa, ale uważam, że 2 sezon był bardziej wciągający. Wg mnie "Gotham" bije na głowę takie seriale jak "Arrow". "Flash" czy "Legends of Tomorrow". Jeszcze raz polecam :)