PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=706905}

Gotham

2014 - 2019
7,6 37 tys. ocen
7,6 10 1 36888
5,0 22 krytyków
Gotham
powrót do forum serialu Gotham

Jak wam się podobał? Dla mnie miazga :)
+Pingwin
+uzdrawianie Seliny
+początek odcinka

Szykuje nam się kolejna walka Jima z byłym szefem.

ocenił(a) serial na 8
Najlepsiejsza1958

Okropnie wyglądał Barnes w tej masce, dobrze, że się jej szybciutko pozbył. Ogólnie odcinek całkiem niezły, aż chcę się czekać na kolejny.

ocenił(a) serial na 9
Najlepsiejsza1958

Gotham to jeden z niewielu seriali, który staje się lepszy z sezonu na sezon. Nie mogę się doczekać konfrontacji Seliny z klonem Bruce'a oraz reakcji Alfreda. Ciekawe co z Barnesem, czy tym razem zginie, czy może Fox przygotuje jakieś antidotum. No i zobaczymy co zrobi Pingwin jak już wyjdzie z klatki, bo w to, że wyjdzie nikt chyba nie wątpi?

Jeszcze jedno. Hugo Strange to kawał bydlaka, ale nie można mu odmówić inteligencji. Chyba nie ma takiej sytuacji, z której by się nie wyłgał. Nie zdziwię się jeśli jeszcze wróci do Arkham i to bynajmniej nie jako pacjent xD

Najlepsiejsza1958

Serial rozkręca się co raz bardziej i czuję , że to będzie najlepsza końcówka sezonu jaka była do tej pory.
Powrót Seliny , powrót Barnsa , który będzie polował na Jima, ponowne spotkanie Pingwina i Riddlera - ciekawią mnie ich dalsze relacje (może będą współpracować przy ucieczce spod skrzydeł Trybunału). Trening Brucea również jest ciekawy (mam nadzieję , że już się nie skończył i jeszcze trochę potrwa). Bądź co bądź , Ja cały czas liczę na pojawienie się Batka , może za sezon lub dwa go zobaczymy? Kto wie. Czuję , że relacje Jima i Lee również nabiorą rozpędu ale czy pozytywnego? okaże się.

No i najważniejsze (przynajmniej dla mnie) ; znowu widzimy się z tym skurczybykiem Strangem ;D

Cannibal3

"ciekawią mnie ich dalsze relacje (może będą współpracować przy ucieczce spod skrzydeł Trybunału)"
Nie zdziwię się, jak tak właśnie będzie, i padnie tekst u któregoś: jak się wydostaniemy to jesteśmy wrogami czy coś, ale do tego momentu współpracujemy. Oklepane ale w obecnej sytuacji chyba tylko to im pozostaje.

Najlepsiejsza1958

Kiedy myślisz, że tydzień temu oglądałeś odcinek z wypiekami na twarzy to.. pojawia się kolejny odcinek i stwierdzasz, że za przeproszeniem gówno widziałeś :P Tyle niesamowitych wątków namnożyli, że ciężko zdecydować co się lepiej ogląda.

- powrót Barnesa - czekałem na niego, bo Chiklis dalej widnieje jako etatowiec w serialu więc powinno go być dużo przynajmniej do końca tego sezonu (jeśli postać nie zostanie uśmiercona to pewnie od s4 będzie aktorem gościnnie występującym). Trochę śmieszył mnie ten kicz z jego maską rodem z jakiego Hannibala Lectera ale z drugiej strony.. taki urok tego serialu xd
- wątek Pingwina potraktowany zajebiście, zazębiając się z wątkiem Gordona, zwłaszcza motyw, jak Jim wykorzystał Pingwina z telefonem, haha :D I na koniec 'zabiłeś ich zabójcę, pewnie się do ciebie odezwą' :D W ogóle zawsze lubiłem i lubię sceny Gordon - Cobblepot, nawet najkrótsze sprawiają masę frajdy. No i bezapelacyjnie końcówka w klatce rządzi, mianowicie ten wzrok.. aktor od Nygmy po prostu zagrał 'zdziwienie' ALE aktor od Pingwina.. brak mi słów aby opisac, jak zajebiście zagrał w tej scenie: ten wzrok wpatrzenia w Nygmę (myślałem tylko: tak, tak, kochałeś go.. a teraz chcesz go zabić :D), i później próbuje go łapczywie złapać i -tadadam- w tym momencie należy mu się Oscar: ta mina wpatrzenia w Nygmę i ten wyraz twarzy.. po prostu MOCNA rzecz, aż szkoda, że tyle ciekawych cliffhangerów w tym odcinku i chciałoby się oglądać dalej :/
- wątek Bruce'a o tyle ciekawy, że tutaj ktoś go robi w balona a chyba przyczyni się jedynie do tego, że Bruce'owi wpadnie idea 'protektora' do głowy dosłownie. Kathrin gadała przez telefon ze staruszkiem dosyć potulnie więc to jakaś grubsza szycha. Nadal będę obstawiał, że to Ra's al Ghul-wersja starsza, a młodszą zagra Alexander Siddig (który pewnie dopiero pojawi się w takiej odsłonie na finał-cliffhanger czy coś);
- wątek Ivy i Seliny w zasadzie o niczym ale raz, Selina się przebudziła (jednak obyło się bez rewelacji- czyli scena z poprzedniego odcinka to tylko ukłon w stronę filmu i nic więcej ;)), a Ivy.. Ivy zawsze pocieszna z tymi ludźmi, którzy ja tylko słuchają :D Aż zrobiła jedno, całe pomieszczenie tylko dla Seliny :D No i końcówka: mocne słowa w ustach Seliny zwłaszcza, że to koleś o twarzy Bruce'a (ale tak, najpierw jest nie halo z prawdziwym Brucem, a teraz fajkowy Bruce usiłował ją zabic). W każdym razie wcześniej bym tego nie powiedział ale i ten wątek ciekawy :P
btw. podejrzewam, że w początkowej fazie tego konfliktu Alfred będzie chronił Bruce'a bo nie uwierzy w słowa Seliny sprawdzając uprzednio, czy jest blizna, a którą to usunął Trybunał.
- Gordon jako agent w szeregach Trybunału.. za krótko, zdecydowanie za krótko :) Na koniec już wyszło szydło z worka i teraz rozpocznie się jeszcze bardziej pokręcona zabawa (byłoby fajnie, gdyby pomimo Barnes'a Gordon z Kathrin bawili się dalej w kotka i w myszkę, ale tym razem oboje by o tym wiedzieli).
- miło było widzieć znów DB Wonga aka Dr Strange'a :D I to w dodatku zmuszonego przez Trybunał, haha :D Najlepszy deal na koniec: jeśli Gordon zostanie uciupany jest wiernym pieskiem Trybunału, jesli Gordonowi sie uda.. ma deal z policją :D I Bullock podsumowujący Strange'a na koniec: "You logical bastard!", haha xD
Równie miło było zobaczyć, że Teach ma się dobrze w Arkham skoro relacjonował wydarzenia w swoim poetyckim stylu :P

Tyle ciekawych cliffhangerów jak wspomniałem, że po prostu nie mogę doczekać się następnego odcinka. Chyba faktycznie szykuje się najlepsza końcówka sezonu w serialu :)

ocenił(a) serial na 9
matiiii

Co do Ra's al Ghul, to jestem zdani, że to raczej nie on. Mi się wydaje, że Bruce po prostu stamtąd ucieknie i trafi dopiero do niego, a ten dziadzio okaże się po prostu jakimś zdradzieckim członkiem Ligi. Niby po co Bruca zastępowali? Żeby wysłać go do RG i żeby trenował na przyszłego bohatera Gotham? Trochę nielogiczne, ze względu na to, że Loża ma takie, a nie inne plany co do Gotham.

stacjonarny

W tym problem, że nie trenują go na przyszłego bohatera Gotham - a przynajmniej wynika tak z rozmowy staruszka z Kathrin. Nie wiadomo w sumie, po co to robi.. ktokolwiek to robi.

ocenił(a) serial na 9
matiiii

To tym bardziej bankowo nie jest to RG.

stacjonarny

Możesz rozwinąć? :)

ocenił(a) serial na 8
stacjonarny

Ra's al Ghul nie jest zwykłym vilanem jego idee są szczytne ale filozofia ich ziszczenia machiaweliczna, w pewnym sensie jego interesy są zbieżne z trybunałem im też wydaje się, że robią to co robią w imię wyższego celu i dobra dla ogółu a środki jakimi zamierzają to uczynić nie grają roli tyle tylko, że RG działał zawsze na o wiele większą skale nie tracił by tyle czasu na jedne Gotham i chyba nie zniżył by się do kooperacji z TS

matiiii

Jeżeli trybunał zostanie doszczętnie zniszczony juz w tym sezonie bez udziału Brucea to będzie kupa.

Cannibal3

Mi się wydaje, że rozwiązanie będzie z drugim dnem: teoretycznie Gordon będzie myślał, że 'pokonał' Trybunał Sów np. Kathrin jako jej twarz zostanie postawiona za kratkami/zginie, ale tak naprawdę Trybunał będzie miał się dobrze bo, wiadomo, to elita Gotham - ot tak to nie zniknie, najwyżej zaszyje się bardziej w cieniu niż do tej pory aby Batman miał z nimi do czynienia w przyszłości.

matiiii

O ile będzie ten Batman :D

Cannibal3

Ja się nie nastawiam na Batmana xd - piszę, że aby miał z nimi do czynienia muszą przetrwać (skoro to swego rodzaju wariacja na temat przeszłych wydarzeń, za nim pojawił się Bacek). Nie jestem w temacie New52 ale z tego co czytałem to są wrogiem dorosłego Batmana czy coś w ten deseń, więc w serialu mogą sobie zostać teraz niby pokonani w oczach Gordona ale muszę jakoś przetrwać na czas nietoperza.

matiiii

Ja bym chciał i to bardzo zobaczyć Batka , ale wiem że z drugiej strony to spore ryzyko :P
Mam jednak nadzieję , że mimo wszystko Bruce się rozwinie i zacznie wymierzacć sprawiedliwość w mieście (pewnie do tego czasu już go podmienią xd).

ocenił(a) serial na 8
Najlepsiejsza1958

Co do odcinka nie mam zastrzeżeń,a jedyna refleksja jaka mnie naszła, to to, że Tetch bardzo przypomina mi tegorocznego zwycięzcę Eurowizji. Heh :D

ocenił(a) serial na 7
jesustookmyphone

Faktycznie :D

ocenił(a) serial na 6
Najlepsiejsza1958

Jak zobaczyłam przypominajkę i Barnesa, to wszystko jasne...że też się nie domyśliłam, że tą cudowną bronią zagłady Trybunału Sów będzie Barnes, a raczej wirus, który w sobie ma.

Plusik za Mad Hattera no i Strange się w końcu objawił czyli znowu zrobi się kiczowato :v

Te sneaky akcje Gordona w siedzibie Trybunału i wbijanie kobicie w środku dnia na chatę...jest tak super dyskretny i w ogóle nie wzbudza żadnych podejrzeń i to kogoś takiego super przebiegłego jak ta cała Pani Sowa, dżizas...

Akcja z tą psedudo bombą, naiwna. Oczywiście Gordon skitrał gdzieś telefon i zadzwonił do Pingwina.

Zaraz, czy Selina chyba nie spotkała jeszcze Ivy w "postarzonej wersji"...?

To co mnie w tym momencie najbardziej teraz ciekawi, to wątek Bruce'a i Pingwin z Edkiem w niewoli. Barnes pseudo Bane, raczej nie jest dla mnie zbyt interesujący, bo wiadomo jak to się z grubsza skończy. Selina vs klon Bruce'a, tak samo.

ocenił(a) serial na 9
Tortuga033

Selina już spotkała Ivy w jest starszej wersji.

ocenił(a) serial na 6
stacjonarny

Faktycznie coś z jakimś naszyjnikiem było.

ocenił(a) serial na 7
Najlepsiejsza1958

Wirus Alice i zarażony Barnes mocno mi przypominają książkę http://lubimyczytac.pl/ksiazka/143382/wayne-msciciel-z-gotham
SPOILER: tata Bruce'a zainfekował przestępców wirusem który miał sprawić, że staną się superbohaterami. Uciekli i samodzielnie wymierzali sądy, wśród nich był taki duży chłop jak Barnes :D "Ja jestem ich katem"