W szóstym sezonie, na ślubie Mike'a i Susan (przedtem i potem też, ale to mi się rzuciło w oczy bo byli blisko siebie) Penny Scavo i MJ Delfino są w tym samym wieku, tak samo mali i słodcy. Jest dwa sezony później i Penny ma 13 lat a MJ wciąż jest mały? o.O
Ja mam podobny dylemat - rok różnicy między Parkerem a bliźniakami, a Parker nadal chodzi do szkoły podczas gdy Preston był na studiach w Europie juz w 5 sezonie. Poza tym bliźniaki już dawno się wyprowadzili, a L i T Parkera traktują jak małolata :/
Penny Scavo i MJ w tym samym wieku? Nie sądzę. Penny widzieliśmy już bodajże w pierwszym sezonie (poprawcie mnie, jeżeli się mylę), a MJ urodził się dopiero w czwartym. Natomiast co do bliźniaków i Parkera muszę się zgodzić ;)
Penny Scavo w szóstym sezonie grała Kendall Applegate natomiast od sezonu siódmego Darcy Rose Byrnes. Porównaj sobie twarze Applegate i Masona Vale Cotoona, który gra MJ-a Delfino a Byrnes i Cottona. Pierwsza para do porównania wygląda słodko i jest mniej więcej tego samego wzrostu, dlatego można było ulec złudzeniu, że mimo 4 lat róznicy między postaciami, są one równolatkami. Natomiast już Byrnes wydaje mi się, że ma poważniejsze rysy twarzy i jest nieco wyższa, niż swoja poprzedniczka dlatego uważasz, że "MJ wciąż jest mały".
W epizodzie 2x24, który rozgrywał się w 2006 roku [w 2x01 Mary Alice powiedziała, że minął rok od jej śmierci a w 2x23, ze minął rok od momentu jak Betty uciekła z Chicago], pokazano retrospekcję z napisem 2 YEARS AGO z chwili po narodzinach Penny. Idąc dalej... Skoro w odcinku 1x01 Mary Alice powiedziała, że minął rok od rozwodu Karla i Susan, w 1x02 widzieliśmy nagrobek samej żony Paula gdzie data śmierci to 26 września 2004 roku a w epizodzie 4x17 Julie stwierdziła do matki, że przez 5 lat od czasu odejścia jej ojca stała się silniejsza to NIE MA ZMIŁUJ = Różnica między Penny a MJ-em wynosi 4 lata z ewentualnym hakiem jak 2, 3 miesiące.
Skoro w premierze sezonu piątego MJ ma 5 lat, w premierze szóstego lat 6, premierze siódmego lat 7 a w ósmego lat 8 to analogicznie Penny miała 9, 10, 11 i 12 lat.
Wybacz, ale fakty mówią same za siebie.
Myślę, że sprawa jest bardzo prosta. Parker, POZWALA tak siebie traktować. Po pierwsze dlatego, że nie było nigdy sceny gdzie widać by było, że się buntuje przeciw takiemu traktowaniu a po drugie, MOŻLIWA jest tu teoria czystego konformizmu: im dłużej taki stan rzeczy istnieje, tym dłużej ma on dach nad głową i ciepłe posiłki.
Natomiast od strony rodziców Parkera. Problem tkwi, tak przynajmniej sądzę, w różnicy między bliźniakami a Parkerem. Porter i Preston zawsze sprawiali kłopoty ojcu i matce: ukradli kilka rzeczy sąsiadom, to zwiali z siostrzyczką spod oka zamroczonej alkoholem Bree, następnie podpalili knajpę Ricka, Porter miał romans z mężatką, Preston miał mieć za żonę naciągaczkę itp itd. W końcu Lynette i Tom uznali, że są na tyle duzi/dorośli, że mogą się wyprowadzić. Poskutkowało to opuszczeniem rodzinnego domu przez bliźniaków w połowie siódmego sezonu. Natomiast Parker? Kiedy on sprawiał kłopoty. Jedyne co pamiętam to była sprawa z "jak się rodzą dzieci" z połowy drugiego sezonu, zakończona kupieniem psa Parkerowi przez matkę. Może dlatego Tom i jego małżonka go tak traktują. Bo jeszcze nie dał im w kość?
a czy Parker nie ma 15/16 lat przypadkiem? coś mi się kojarzy, że w jednym z ostatnich odcinków Parker chciał iść na imprezę, zapytał Lynette o pozwolenie, a ta chcąc, żeby to Tom zadecydował (żeby to do niego Parker miał pretensje, bo już byli w trakcie separacji) zwaliła decyzję na męża. I wyszło na to, że musieli go odbierać pijanego z imprezy i wtedy właśnie któreś z nich powiedziało, że "nasz 15-16 letni syn jest pijany", czy coś w tym stylu.. także najwyraźniej według tego Parker jest jeszcze nastolatkiem, a nie siedzi w domu, bo mu tak wygodnie.
Parker ma 17 lat z hakiem. Obejrzyj sobie "maraton z nastoletnimi ciążami". Tam chłopaki i dziewczyny wyprowadzają się z domu przed 18-stką. Zgoda... bo mają dziecko. Ale produkcja pokazuje, że ich na to stać, nawet gdy jedna osoba zarabia. Dlatego gdyby Parker znalazł pracę, mógł by się wyprowadzić. Preston też chciał się wyprowadzić w odcinku 6x18 bo znalazł pracę w rzeźni. Sam miał wtedy 17 lat. Your argument is invailid.
Nie wiem dokładnie, jak to jest z opuszczaniem domu rodzinnego przez nastolatków w Stanach, ale z tym, że Parker ma 17 lat z hakiem zgodzić się nie mogę, bo w drugim odcinku ósmego sezonu Tom wyraźnie mówi "Now we've got a 16-YEAR-OLD son we have to clean off with a garden hose". Więc nie jestem pewna, czy "my argument is invalid" tak do końca.
Mój błąd bo po obliczeniach....
W epizodzie 1x02 widzimy nagrobek Mary Alice z wyrytą datą jej śmierci: 26 września 2004. W odcinku 2x01 Mary Alice mówi, że minął rok od jej śmierci. W 2x23, że minął rok od wprowadzenia się Applewhite'ów. 2004 + 2 = 2006. W epizodzie "remember" czyli 2x23 lub 2x24 jest retrospekcja z napisem osiem lat wcześniej, gdzie Lynette jest na początku pierwszego trymestru ciąży z bliźniakami, w roku 1998.
W epizodzie 1x01 Mary Alice powiedziała, że minął rok od rozwodu Susan z Karelm. Natomiast w 4x17 Julie powiedziała, że w ciągu 5 LAT od rozwodu z tatą jej matka rozwinęła skrzydła. Rok 2008 dodać 5 lat które przeskoczyło między sezonami daje rok 2013. Sezon 5 to jeden rok, sezon 6 to W PRZYBLIŻENIU jeden rok, Pod koniec 7 sezonu Mary Alice mówi, że minął rok od czasu jak Susan opuściła uliczkę. 2013 + 3 = 2016.
W odcinku 1x14 (2005 rok) Bliźniaki powiedziały Karen, że mają 6 lat a Parker, że 5.
2005 - 6 = 1999 rok gdy urodził się Preston i Porter
2005 - 5 = 2000 rok gdy urodził się Parker.
2016 - 2000 = 16 lat Parkera w ósmym sezonie
Gdy jednak weźmiemy pod uwagę informację, że bliźniaki w epizodzie 7x15 (rok 2016) powiedziały, że mają 18 lat to rok urodzenia ich w 1998 roku wtedy by się zgadzał. Wtedy Parker musiał by mieć lat 17.
Chciałbym zauważyć, że to piszą scenarzyści, którzy NIEKIEDY nie mają pojęcia ile ich bohaterowie mają lat. W odcinku 5x03 (rok 2013) Lynette powiedziała do Dave'a, że jej mąż ma 45 lat. W odcinku 7x17 (rok 2015), gdy kłócili się o to, że Tom źle zawalczył o awans w firmie, powiedziała, że ma 46 lat.
o ja podziwiam za cierpilośc w wyszukiwaniu info ;)
mnie zawsze dziwiła różnica wiekowa między bliźniakami a Parkerem - na poczatku on wydawał sie być starszy od bliźniaków, a jak ich pokazali póżniej kiedy rto blizniaki mieli po 16 lat to Parker wyglądał jakby byłsporo od nich młodszy ;)
II połowa siódmego sezonu oraz I połowa ósmego sezonu to 2016 rok. To przy okazji nie poprawionego błędu przy "odcinku 7x17 (rok 2015)".
w pierwszym sezonie chłopcy Scavo przychodzą do McCluskey i kiedy ona pyta ich o wiek, odpowiadają Porter i Preston: 6, Parker: 5. Julie wtedy ma 14lat, więc różnica wieku między nią i bliżniakami wynosi 8lat. w 6 sezonie bliżniacy mają 16-17lat, a Julie 23, więc różnica ulega zmianie.
Nunununu.
Julie:
14 – 15 (sezon 1)
15 – 16 (sezon 2)
17 (sezon 3)
17 – 18 (sezon 4)
23 – 24 (sezon 5)
24 – 25 (sezon 6)
25 – 26 (sezon 7)
26 – 27 (sezon 7)
Porter i Preston:
6 – 7 (sezon 1)
7 – 8 (sezon 2)
9 (sezon 3)
9 – 10 (sezon 4)
15 – 16 (sezon 5)
16 – 17 (sezon 6)
17 – 18 (sezon 7)
18 – 19 (sezon 8)
Czyli bliźniaki w sezonie 6tym (kiedy to Preston był na studiach w Europie) miały tylko 16-17 lat i już Preston miał brać ślub z Ireną.. Podobno w USA właśnie od 16 roku życia można brać ślub, więc niby wszystko się zgadza ;) Ale dziwnym jest ta złość Lynette, że tyle ich musiała wychowywać. W końcu szybko się wyprowadzili.
Ale z drugiej strony z nimi miała więcej kłopotów niż z Parkerem, który wg powyższego postu miałby w 8 sezonie 17-18 lat (rok młodszy od bliźniaków), a który nadal z Nią mieszka i co ciekawe chodzi gdzieś do szkoły (bo o pracy mowy nie było).
W ostatnim odcinku (8x15) sami słyszeliśmy z ust Susan, że Lynette uwielbia czuć się potrzebna. Dlatego uważam, że taka sytuacja odpowiada wszystkim. Parker dopiero teraz, od II połowy ósmego sezonu, jest pełnoletni. Nie zdziwił bym się, gdyby pod koniec serii też się wyprowadził. Decyzja Prestona i Portera o opuszczeniu rodzinnego gniazda też była nagła. Parker był zawsze ułożonym i miłym chłopcem. To dla niego matka kupiła pieska zamiast porozmawiać o seksie i tworzeniu dzieci (odc. 2x19), przekupiła rozgrywającego by dał mu wygrać (odc. 3x04) czy zrezygnowała z pracy u Eda Ferrary (3x13). On natomiast pokazał jej ten portal Silverfizz przez który rozmawiała anonimowo z Porterem (5x02). Nie mówię, że go bardziej kochała od innych dzieci tyle, że nie sprawiał aż takich kłopotów co jego starsi bracia, Miał przy tym od zawsze uroczą twarz.
PISZĄC W SKRÓCIE:
Sadzę, że Lynette powiedziała do Parkera tak: "Skoro nie masz pracy, a nie jest to powód do wstydu, możesz tu mieszkać. I tak nie miał byś gdzie się zatrzymać a jesteś moim synem, dlatego jeśli nie będziemy sobie przeszkadzać i się nawzajem doprowadzać do szału to będzie dobrze. Jeśli znajdziesz źródło utrzymania i przyzwoite lokum wtedy masz drogę wolną."
a co z Johnem Rowlandem ? Z tego co pamiętam (mogę się mylić) ma w 1 sezonie ok 18lat, a Zac ma 16.
w kolejnym sezonie, kiedy Zac zakochuje się w Gaby mówi jej, że jest kilka miesięcy starszy od Johna.
"W początkowej fazie powstawania scenariusza chciano, żeby John Rowland, z którym romansowała Gabrielle nie był jeszcze pełnoletni, w związku z czym został on oprotestowany i niezaakceptowany. Dopiero po tym zdarzeniu Marc Cherry zdecydował sie go "postarzyć" i dzięki temu poznajemy Johna jako osiemnastolatka. "
taką informację podają ciekawostki ;)
To jakieś błedy wszędzie ;) na http://pl.wikipedia.org/wiki/Znajomi_Gabrielle_Solis#John_Rowland jest napisane 16 lat (w sezonie 1).
Poza tym skoro matka Johna chciała zaskarżyć Gabi w związku z seksem z nieletnim, to musiał być nieletni :/
monroe90. Kto Ci człowieku podał, że on miał 18 lat w 1 sezonie? Gabrielle przyjechała do Helen Rowland z wyznaniem, że to ona sypiała z Johnem a Helen spytała się czy to miało miejsce jak on miał 16 lat (odc. 1x09). Po czym w finale drugiego sezonu (2x24) była retrospekcja z napisem 2 lata wcześniej, czyli rok 2004. Dlaczego? W odcinku 1x02 na nagrobku Mary Alice była wyryta jej data śmierci: 26 września 2004. W pierwszym odcinku drugiego sezonu stwierdziła, że minął rok od jej śmierci [2004 +1 = 2005] a w tym samym sezonie, w odcinku 23 "Minął rok odkąd Applewhite'owie opuścili Chicago".
Dlatego 2004 - 16 = 1988 rok urodzenia Johna.
16 – 17 (sezon 1)
17 – 18 (sezon 2)
19 (sezon 3)
19 – 20 (sezon 4)
26 – 27 (sezon 6)
26 – 27 (sezon 6)
Natomiast Zachary... Urodził się konkretnie w maju 1989 roku. Felicia Tilman krzyczała głośno gdzie jest 10-miesięczne dziecko Deirdre podczas gdy Mary Alice spojrzała na kalendarz z napisem "marzec 1990". Finał pierwszego sezonu, w retrospekcji żony Paula gdy jeszcze razem pracowały jako pielęgniarki w Salt Lake City.
Zachary:
15 – 16 (sezon 1)
16 – 17 (sezon 2)
18 (sezon 3)
26 – 27 (sezon 7)
jak już wspomniałam wcześniej, dane te podane są w ciekawostce, czytaj ze zrozumieniem :)
zatem jak to możliwe że Zach był starszy od Johna ? ;)
Ciekawostkach? Na filmwebie? Wybacz mi, ale wiele z nich zawiera błędy, dlatego się nimi nie sugeruje. Bezskutecznie próbowałem je poprawić i niestety nie wiem dlaczego, pomimo przedstawienia argumentacji popartej twardymi dowodami, odrzucano zmiany.
Zach nie jest starszy od Johna = John jest starszy od Zacha. Przedstawiłem Ci dowody na to, dwa posty wyżej.
ok, rozumiem, co nie zmienia faktu, że w odcinku 3x12 Zach mówi, że jest 2 miesiące starszy od Johna.
Ehhh. Wpadka scenarzystów. Podali twarde dane w sezonie drugim i pierwszym po czym najzwyczajniej w świecie się kropnęli. Osiemnaście postów wyżej to zauważyłem, ale na wszelki wypadek to przytoczę.
"Chciałbym zauważyć, że to piszą scenarzyści, którzy NIEKIEDY nie mają pojęcia ile ich bohaterowie mają lat. W odcinku 5x03 (rok 2013) Lynette powiedziała do Dave'a, że jej mąż ma 45 lat. W odcinku 7x17 (rok 2015), gdy kłócili się o to, że Tom źle zawalczył o awans w firmie, powiedziała, że ma 46 lat. "