PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 408 tys. ocen
8,7 10 1 407646
7,9 63 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Chciałabym przeczytać serię od początku, niestety brak widoków na czas wolny, już 3 lata temu wykończyłam TzS. W efekcie pamiętam wszystko piąte przez dziesiąte, a już najmniej - imiona i inne istotne kwestie. Dlatego mam kilka pytań do ekspertów :)

1. Jak się nazywał tamten rycerz, jeden z herosów swojej epoki, który inspirował sir Barristana kiedy ten był chłopcem/był jego giermkiem? Plus nie jestem pewna, czy to nie był Jaime ;d W każdym razie - taki Roland, tyle że z Westeros, bardzo osławiony.
2. Jak się nazywała żona Ricarda (ojca Neda, Lyanny itd)? Plus było cokolwiek powiedziane nt z jakiego rodu pochodziła?
3. Jak się nazywały siostry Aegona Zdobywcy?
4. Okolice Wysogrodu to bardziej nasz (czy też niemiecki, austriacki, słowacki itd) klimat, czy już cieplejsze tereny?
5. Jak się nazywał (na czyją cześć itd) turniej w Harrenhall (bodajże), gdzie była Lyanna, tam chyba poznała Rhaegara. Mówi o tym to rodzeństwo z rodu z bagien (ich imion też nie pamiętam ;_;)
6. Jak się nazywały wilkory poszczególnych starków

Mam w planach kilka os, ale nie chcę napisać czegoś sprzecznego z informacjami zawartymi w serii. Będę wdzięczna za pomoc :)

ocenił(a) serial na 8
Enterraz

1. Barristan był giermkiem ser Manfreda Swann. Chociaż jeśli idzie o inspiracje, to przypuszczam, że większą musieli być Aemon Smoczy Rycerz, Duncan Targaryen (który nadał małemu Barristanowi przydomek śmiały), Duncan Wysoki (Dunk z "Rycerza Siedmiu Królestw) albo Arthur Dayne.
2. Lyarra Stark (George'owi się chyba nie chciało wymyślać zbyt wielu imion :))
3. Visenya i Rhaenys.
4. Cieplejsze. To najżyźniejsza część Westeros (no... Dorzecze też jest żyzne, ale tam się ciągle zabijają)
5. To był turniej zorganizowany przez Waldera Whenta na cześć swojej córki (imienia nie pamiętam)
6. Robb - Szary Wicher, Sansa - Dama, Arya - Nymeria, Bran - Lato, Rickon - Kudłacz, Jon - Duch.

ocenił(a) serial na 8
DaeL83

Publikując temat zdublowałam go, niechcący, i już otrzymałam odpowiedź w drugim. Ale śliczne dzięki :)
Co do lenistwa George'a ... ;D Lyarra brzmi bardziej po wilczemu, stanowczo, dziko. Dobre imię dla Starkówny.