PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 410 tys. ocen
8,7 10 1 409713
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

1. Czytając książkę nie miałam takich refleksji, ale oglądając sceny seksu w serialu, a już zwłaszcza Jon i Ygritte, to myślę tylko o tym jak oni musieli śmierdzieć, tyle dni marszu bez kąpieli,cebulowo- grzybowo-serowe doznania
bleee

2. Czy ten Martin to początkujący pedofil? Czemu bohaterowie są w takim wieku? Na to co on opisuje jest paragraf, nawet w scenie jak Tyrion oszczędza Sansie "pierwszego razu", to w końcu jasno jest napisane, ze dorosłego mężczyznę pociąga 13-letnie dziecko.Zresztą ich przeżycia, zachowanie, sorry to banda dzieciaków walczących z całym światem lepiej to już w serialu wygląda.

3. Czy mnie oczy mylą czy z książki wynika, że Catelyn swój pierwszy raz przeżyła z Baelish, no bo jeśli tak to jej afera z Jonem to szczyt hipokryzji

4.
Komentarze typu: serial jest beznadziejny, powinni skończyć na 2 sezonie,Dana jest głupia, Jon jest głupi itp itd
Jak już to MOIM ZDANIEM, UWAŻAM ŻE, po co stwierdzenia ostateczne, nikt z nas nie jest wyrocznią.
A poza tym ten serial ma miliony fanów na całym świece, twórcy trzepią kasę jak szaleni, cóż dla wielu ludzi ma to sens, a jak dla kogoś nie ma, to po co wchodzić na forum GOT i marudzić, krytykować i złorzeczyć.

ocenił(a) serial na 9
vhv

Człowieku, mamy XXI wiek, to co dziś uchodzi za niegodne, niesmaczne, ohydne w średniowieczu było normą. Ludzie nie spędzali czasu pod prysznicem, nie było miłości oralnej bo nikt by nie mógł znieść takiego odoru, 13-latki żeniły się i uprawiały seks, za co dziś ścigają (słusznie) Romka Polańskiego, nawet największa piękność tamtych czasów miała żółte zęby, a jeśli jej się nie psuły to tylko dlatego, że szorowała je krowim łajnem. To były złe czasy, dlatego jak nie chcecie by wróciły nie głosujcie na Kaczyńskiego.

ocenił(a) serial na 9
killer83_2

Trzeba dodać, co dziś uchodzi za niegodne, niesmaczne i ohydne u nas. Są przecież kraje, gdzie takie rzeczy są akceptowane a nawet są normą. Kazirodztwo, wielożeństwo, seks z kilkunastolatkami.

ocenił(a) serial na 10
killer83_2

A jak ktoś zagłosuje na platformę lub sld (celowo z małej) to nie będzie żółtych zębów i odoru z krocza? Hmmm ... ciekawa argumentacja.
Już widzę jak "straszny Kaczor" wydaje ustawy na temat zakazu mycia zębów lub dolnych partii ciała. Prędzej jakieś feministki wpadną na taki pomysł, by przestały być obiektem pożądań facetów.

ocenił(a) serial na 9
tamerlan_2

Żótłe zęby i odór z krocza to dla Kaczki mały problem, za jego rządów policja i inne służby nie będą ścigać pedofilów i złodziei ale ludzi, którzy zabili wybitnego braciszka. Sam się zresztą niedługo przekonasz jak ci Antek Maciereiwcz obniży wiek emerytalny, podwyższy pensję i da tanie mieszkanie :-) Będziemy mieli takie światłe państwo że mycie gnojem zębów stanie się luksusem.

ocenił(a) serial na 10
killer83_2

https://www.facebook.com/MWizWO?fref=ts

Pozdro dla redakcji ;)

ocenił(a) serial na 9
tamerlan_2

Pojęcia o co chodzi, z korporacjami mam tyle samo wspólnego co ty z myciem zębów,

ocenił(a) serial na 10
killer83_2

Poziom Czosnka ...... bez komentarza.

ocenił(a) serial na 10
vhv

A oni tam na serio robią sex czy to jakoś komputerowo czy jak? ;P

ocenił(a) serial na 9
GreenArrow2

serio, serio
tak samo jak z podcinaniem gardeł ;))))

irlandia28

sex komputerowo?

fune

w sensie post na pyt Strzaly, zle mi sie kliknelo :)

ocenił(a) serial na 10
fune

A z kąt mam to wiedzieć jak oni to robią?! :D

GreenArrow2

ani na serio, ani komputerowo :)

ocenił(a) serial na 10
fune

A jak? :)

ocenił(a) serial na 9
GreenArrow2

W serialu seks jest udawany. Tobie radzę na razie nawet nie udawać zanim nie dorośniesz bardziej ;)

ocenił(a) serial na 10
kubaczkowski

Jak mam niby udawać seks?
,,Tobie radzę na razie nawet nie udawać zanim nie dorośniesz bardziej ;)"- dlaczego? :D

ocenił(a) serial na 9
GreenArrow2

Jak udają? Ruszają się śmiesznie w samych majtkach w kolorze ciałowym i jest zabawnie.

ocenił(a) serial na 10
kubaczkowski

heh ;D

ocenił(a) serial na 8
vhv

"2. Czy ten Martin to początkujący pedofil? Czemu bohaterowie są w takim wieku? Na to co on opisuje jest paragraf, nawet w scenie jak Tyrion oszczędza Sansie "pierwszego razu", to w końcu jasno jest napisane, ze dorosłego mężczyznę pociąga 13-letnie dziecko.Zresztą ich przeżycia, zachowanie, sorry to banda dzieciaków walczących z całym światem lepiej to już w serialu wygląda."

Miała nawet 12. :( Jedyna pociecha, że do niczego nie doszło.
No ale w realiach Westeros 17 latka bez męża była uznawana za starą pannę. Choć np. Catelyn i Cersei wyszły za mąż w wieku 19 lat i nikt nie mówił, że jakieś stare wtedy były,. Sansa też myślała na początku książki, że ożeni się z Joffem "za wiele lat" czyli nie w wieku 12 (miała wtedy 11), więc może takie wczesne małżeństwa były w wyjątkowych przypadkach (np. wojna)
"3. Czy mnie oczy mylą czy z książki wynika, że Catelyn swój pierwszy raz przeżyła z Baelish, no bo jeśli tak to jej afera z Jonem to szczyt hipokryzji"

Nie w nawałnicy mieczy był taki fragment z POVu Catelyn o ślubie jej i Eddarda "oddała dziedzictwo nieznajomemu mężczyźnie o poważnej twarzy" czy coś takiego. Były to jej myśli, a podczas ich ślubu Petyra nie było w Riverun.

ocenił(a) serial na 9
Charytie

no to chodziło chyba o Neda, bo wspominała, że jak się pobierali to się nie znali kompletnie. A ona zdaje się na początku była przeznaczona dla zwędzonego brata Neda.

ocenił(a) serial na 8
LeiaSkywalker

pewnie, że chodziło o Neda. Przecież Littlefingera trochę znała i nigdy nie miał' poważnej twarzy"

ocenił(a) serial na 9
Charytie

Troszkę się obawiał am ze ktoś może źle zinterpretować cytowany fragment:-)

ocenił(a) serial na 8
LeiaSkywalker

Masz rację. Nie wszyscy czytali nawałnicę mieczy 500 razy, kiedy była to jedyna książka, którą zabrało się na obóz na którym cały czas padało.
:D
Hm napisałam, że oddała dziedzictwo, a nie dziewictwo :) chodziło oczywiście o to drugie :D

ocenił(a) serial na 9
Charytie

To ten cytat chyba z pamięci?:-)

ocenił(a) serial na 10
vhv

od kiedy mister Dzon chlapnął jej minetę nazywam go Dzon Mineta Snow a ja tam bym wychędożył ją o jejku pewnie się myli w obozie a jak nie to na ostro bym z nią poleciał ale bez minety xd

hej dzon nic tak zębów nie wybiela jak mineta co niedziela!

vhv

Ad. 2: akcja serialu dzieje się w "średniowieczu", a wtedy śluby z trzynastolatkami, czy nawet młodszymi dziewczynami to nie było nic dziwnego. Nasza Jadwiga, kiedy ją wydano za Jagiełłę, miała bodajże 12. W sumie plus dla Martina, że próbuje oddać ducha epoki - nawet w fantasy - a nie łagodzić historię do współczesnych standardów. Poza tym w tamtym czasie ludzie szybciej dojrzewali i dorastali, poza tym krótko żyli, więc...

ocenił(a) serial na 10
vhv

2. Wiek inicjacji w wielu wypadkach zależał w naszej historii od czasów w jakich przyszło żyć. W czasach obecnej prosperity kraje wysokorozwinięte mogą sobie pozwolić na opóźnianie inicjacji, bo żyjemy długo, spokojnie możemy zająć się nawet 20-takami gdy mamy lat 60.
W czasach średniowiecznych gdy nawet królowie często nie dożywali 40-tki wszystko miało inne priorytety. Nastolatkowie ginęli na wojnach, nastolatki zapewniały przedłużenie rodu (i umierały często i gęsto przy porodach).
Aranżowane małżeństwa zawierane nawet w dzieciństwie (choć konsumowane dopiero po osiągnięciu dojrzałości fizycznej), itp.

Teraz mamy sztuczne granice. 18 lat - dorosły, 17 lat i 11 miesięcy - dziecko, poniżej 16 pedofilia. Kiedyś te granice były ustalane bardziej zgodnie z naturą (chwilą dojrzałości płciowej, lub w przypadku chłopców - rytuału inicjacji itp.).
Czy teraz jest lepiej czy gorzej - ciężko stwierdzić. plusy to spokojny rozwój, bez stresów związanych z szybkim dorastaniem, minusy to coraz większe problemy z zajściem w ciąże (im później tym trudniej, potencjalne choroby genetyczne).
Dodatkowo nieraz tez widze co się dzieje w gimnazjach. Nie potrzeba wojen i konieczności szybkiego rozrodu, przemocy i gwałtów aby 13-latki uprawiały seks gdzie popadnie (vide film Galerianki).

ocenił(a) serial na 8
vhv

2. " Na to co on opisuje jest paragraf, nawet w scenie jak Tyrion oszczędza Sansie "pierwszego razu", to w końcu jasno jest napisane, ze dorosłego mężczyznę pociąga 13-letnie dziecko."

Polecam zapoznać się z historią Polski i współżyciem jakby nie było jednego z największych przywódców w dziejach w postaci Jagiełły i jego żony Jadwigi. Mógłbyś się może zdziwić gdybys zobaczył że wczesne zwyczaje Drogo i Daenerys nie odbiegały znacząco od sypialni na Wawelu:).

Już nie mówiąc o tym że w burdelach w krajach zarówno zachodnio/wschodnio feudalnych nie mówiąc już o ówczesnych jak i dzisiejszych muzułmanach mogły się dziać równie "pedofilskie" sceny:).

3. To plotka jaką frustrat Littlefinger rozprowadził chcąc mścić się na tym że Catelyn miała go głęboko gdzieś.

ocenił(a) serial na 10
tc1987

Już się kajałam, zabrzmiałam w tym poście jak socjopata, który ma zły dzień, a do tego strzelił sobie piwko.
Wiem jak to kiedyś było, ale i tak dla mnie jest to obleśne.I dla tych dziewczynek pewnie też było. Zwyczajnie bolesne, bo jednak proporcje.
I tak jak Jon wojował językiem, to chociaż wiem, że wtedy mydła nie było, wanny z ciepłą wodą itp itd, to pomyślałam co za smrodek.
Ty byś miał ochotę?
No i do dziś są przecież plemiona, że facet ma 5 żon, chodzi od chatki do chatki i robi dzieci na potęgę. A więc w skrócie mam świadomość tego co się dzieje i działo, na świecie, a że jakoś mi się z tym trudno pogodzić...
No cóż.

ocenił(a) serial na 9
vhv

Powiem Ci, że również niejednokrotnie o tym myślałam. Nie tylko w scenach seksualnych ale zwyczajnego współżycia społecznego. Ale sęk w tym, że tam wszechobecny był fetor. Np ta historia o tym, skąd pochodził Davos. U nas na zamki zwyczajnie wjeżdżały konie i nikogo nie dziwiło jak ten koń usadził kloca na środku pomieszczenia. Oglądałam kiedyś program, że pewnego miejsca (nie pamiętam gdzie) nie sprzątano przez ponad 20 lat a służyło do spożywania posiłków na koniach. I te konie normalnie tam się załatwiały a jeźdźcy przez 20 lat w tych kupach spożywali posiłki. Dodatkowo miejsce do załatwiania się było gdzieś obok, również nie sprzątane. Nam takie rzeczy działają na wyobraźnię ale dawniej...A co do tych kultur innych o których piszesz - to działa też w drugą stronę. Niektórych oburza nasza kultura, nasz tryb życia. Taki to już ten świat.