PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 409 tys. ocen
8,7 10 1 408960
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

1. Czytając książkę nie miałam takich refleksji, ale oglądając sceny seksu w serialu, a już zwłaszcza Jon i Ygritte, to myślę tylko o tym jak oni musieli śmierdzieć, tyle dni marszu bez kąpieli,cebulowo- grzybowo-serowe doznania
bleee

2. Czy ten Martin to początkujący pedofil? Czemu bohaterowie są w takim wieku? Na to co on opisuje jest paragraf, nawet w scenie jak Tyrion oszczędza Sansie "pierwszego razu", to w końcu jasno jest napisane, ze dorosłego mężczyznę pociąga 13-letnie dziecko.Zresztą ich przeżycia, zachowanie, sorry to banda dzieciaków walczących z całym światem lepiej to już w serialu wygląda.

3. Czy mnie oczy mylą czy z książki wynika, że Catelyn swój pierwszy raz przeżyła z Baelish, no bo jeśli tak to jej afera z Jonem to szczyt hipokryzji

4.
Komentarze typu: serial jest beznadziejny, powinni skończyć na 2 sezonie,Dana jest głupia, Jon jest głupi itp itd
Jak już to MOIM ZDANIEM, UWAŻAM ŻE, po co stwierdzenia ostateczne, nikt z nas nie jest wyrocznią.
A poza tym ten serial ma miliony fanów na całym świece, twórcy trzepią kasę jak szaleni, cóż dla wielu ludzi ma to sens, a jak dla kogoś nie ma, to po co wchodzić na forum GOT i marudzić, krytykować i złorzeczyć.

ocenił(a) serial na 10
vhv

1. Też o tym pomyślałem. Jeszcze taki prosty seks "po chłopsku" przeszedłby w tej jaskini, ale mineta a zaraz potem Ygritte zachęcając do kapieli pyta dość znacząco : "kiedy ostatnio się kąpałeś?" - co sugeruje że ani jedno ani drugie dłuuuuugo z wodą nie miało do czynienia. Wolę jednak nie rozgryzać tego bo raczej nie napawa smakiem :P

ocenił(a) serial na 10
tamerlan_2

ufff bo myślałam, że tylko ja tak mam, masakra, toż to ciężko odkleić od gaci pewnie było, nie mówiąc o reszcie

ocenił(a) serial na 9
vhv

Aha, bardzo romantycznie:P

tamerlan_2

Co pkt. nr 2. Takie życie. Czasy historyczne nieraz pokazały że wiek nie ma żadnego znaczenia. Zresztą bracia muzułmanie nam pokazują że i teraz można uprawiać seks nawet z 8 latkami.

ocenił(a) serial na 10
Jaco80

Ha! Spodziewałam się takiej odpowiedzi, ale to nie są czasy historyczne, czy jak dużo osób tu pisze średniowiecze, tylko gość to w końcu pisze na bieżąco, ciekawa jestem skąd ten wybór.

vhv

Ale książki są bardzo mocno stylizowane na historyczne, do tego są dość brutalne - więc takie sceny są dla mnie czymś zupełnie normalnym.

ocenił(a) serial na 10
Jaco80

Książka ok. Ale dobrze wiesz, że nie byłoby możliwe zrobić tego serialu z wiekiem bohaterów odpowiadającym książkowemu, nie przeszłoby, czyli coś jest na rzeczy.

vhv

Ależ oczywiście. Dlatego twierdzę że postarzenie bohaterów było bardzo słusznym ruchem. Natomiast w książce nie mamy takich ograniczeń.

ocenił(a) serial na 9
Jaco80

Postarzenie bohaterów nie tyle było słusznym ruchem a wręcz jedynym możliwym i oczywistym. Opinia publiczna nie zniosłaby przecież współżycia takich dzieciaków. To jest proste i logiczne. A jeśli chodzi o fabułę to Martin czerpał jak najbardziej inspiracje z czasów Średniowiecza, stąd pewnie wiek bohaterów i kazirodztwo. Pewnie chce nam pokazać, że perwersyjne jest tylko to, co w danej kulturze uważa się za perwersyjne.

LeiaSkywalker

Zgadzam się w 100%.

ocenił(a) serial na 10
vhv

Książka bazuje na prawdziwej historii wojny dwóch róż, polecam przeczytać taka sama patologia a działo się naprawdę.

ocenił(a) serial na 9
vhv

1. Ja też o tym myślałam ale jedna sprawa że jak śmierdzą wszyscy to po pewnym czasie już nie czuć a druga jeśli jest mróz to smrodu wyraźnie nie czuć.
2. Wiek - po pierwsze nie wiadomo jak biegnie czas w książce, widać że mają jakieś długie lata i długie zimy i tak naprawdę nie wiadomo jakim kalendarzem się posługują więc nie ma co się oburzać a po drugie zdaje się, że i w realnym świecie takie praktyki wieki temu były normalnością. 15, 16 latki czy latkowie się zwyczajnie pobierali, kazirodztwo nawet już wśród kuzynostwa nie było czymś szokującym.

ocenił(a) serial na 9
vhv

3. Nie, to plotka prawdopodobnie rozprowadzona przez Littlefingera, lub kogoś ze służby. Sam Baeilish prawdopodobnie przespał się z jej siostrą, która zaszła w ciąże i dokonała aborcji.

ocenił(a) serial na 10
qwawryn

On coś takiego Sansie powiedział, że dała mu dar, który kobieta może dać tylko raz. No to ok jak plotka, bo to nie pasowało do jej wizerunku.

ocenił(a) serial na 9
vhv

A ja tam czuję że coś było między nimi ale ona go olała bo był nisko urodzony. I dlatego teraz on ma obsesję na punkcie władzy i pieniędzy. Tak zawsze to odbierałam. I zawsze sądziłam że ta wspaniała żona wspaniałego męża ma coś za uszami.

ocenił(a) serial na 10
LeiaSkywalker

No właśnie, coś za idealna była, też węszę podstęp :)

ocenił(a) serial na 9
qwawryn

Nawet lepiej, z książki wynikało, że możliwe że littlefinger myśli ze to była Catelyn. Umówił się z nią, a przyszła Lisa i je 'pomylił'.

ocenił(a) serial na 10
vhv

1. Całe pokolenia mnożyły się bez kąpieli wstępnej. Średniowiecze było dość czyste, przynajmniej w Polsce i na Rusi, no i oczywiście na bliskim wschodzie. Brud i smród zaczął się tak gdzieś w okolicach rokoko we Francji , by swoje apogeum osiągnąć w 19 wieku. Gwarantuję, że Twoja prababka zaznawała całociałowych ablucji może 3 razy w roku, ale zapewne dwa: na Wielkanoc i Wigilię, a Jej małżonek pewnie jeszcze rzadziej. Poza tym, jak sobie wyobrażasz romantyczne kąpiele po tygodniach marszu w śniegu i braku wody? Toż ludzkość by wymarła. W książce Jon i Ygritte kochali się u ciepłych źródeł.
2. Czy Ty zadałaś sobie choć chwilkę trudu myślenia? Pisanie o pedofilii Martina i paragrafach świadczy o tym, że nie, i jest dość haniebne. Umieszczając akcję sagi a "realiach" paraśredniowiecza, stara się te realia opisać. 13 letnia dziewczyna, jeżeli zakwitła, nadaje się do konsumpcji i rodzenia i jak najbardziej pociąga dorosłego mężczyznę, dając mu duże szanse zdrowego potomstwa. 16 latka bezmężna i bezdzietna była już starą panną. Napomknę tylko, że 12 letnia Jadwiga pojęła za męża 34 letniego Włdysława Jagiełłę. Jego też nazwiesz pedofilem?
3. Tak, oczy Cię mylą.
4. Właśnie to robisz.

ocenił(a) serial na 10
myszszata

1.Co ma średniowiecze do gry o tron? A poza tym zdaje sobie sprawę jak to kiedyś wyglądało, ale ja mówię o moich odczuciach jak oglądam serial, nawet jeśli moja prababka brała kąpiel raz na pięć lat, nie zmienia to faktu, że te sceny sprawiają, że chcę do nich podbiec z pumeksem i mydłem.
2.Czy możesz dyskutować bez agresji? Jeżeli masz mnie za istotę niższą, to nie trać czasu i mocy swojego umysłu, a jeśli mamy dyskutować róbmy to na poziomie.
I po raz kolejny, Martin piszę w czasach współczesnym, ciekawi mnie co nim kieruje, bo spokojnie każdy z młodych bohaterów mógł mieć z 5 lat więcej.
A tak facet 34 letni współżyjący z 12 letnią dziewczynką to coś obrzydliwego, może i kiedyś tak było przyjęte, ale nie sądzę żeby dzieci wtedy były tym zachwycone.
4 Nie zrozumiałaś.

vhv

Kieruje nim to, że chciał oddać realia średniowiecza z którego PLiO bardzo wiele czerpie. Nie wiem czego tu nie rozumieć. Dopatrywanie się pedofilii w nim to bzdura.

ocenił(a) serial na 10
vhv

ad. 2. W moim poście było zero agresji, ino odpowiedź na "początkującego pedofila Martina" i paragrafy, doprawdy, było to dość głupie.
ad. 1. Gra o Tron i średniowiecze mają wiele wspólnego, a właściwie to całe realia.
A tak odpowiadając: Władysław Jagiełło i Jadwiga mieli być może inne zdanie na ten temat .

ocenił(a) serial na 7
myszszata

myszata - trafna argumentacja. Popieram!

ocenił(a) serial na 10
vhv

Nie no z tym pedofilskim oskarżeniem to przesada jak osoba napisała powyżej wystarczyło ze dziewczyna zakwitnie a stawała sie kobietą , po za tym oni tez mieli jakieś granice np w czerwonej twierdzy był rycerz z którego sie naśmiewali bo miał strasznie młoda żonę i nazywali go mamka .

ocenił(a) serial na 10
skyline8

O mamo to nie miało być pedofilskie oskarżenie, tylko jedno jak było kiedyś, tego nie zmienimy, ale nie wiem po co on stworzył tych bohaterów takich młodych. Nawet Robb, jego rola, zachowanie, to powinien być młody facet, chociaż koło 20 lat.

No ale niefortunnie się wyraziłam, chyba nie ma czegoś takiego jak początkujący pedofil? Myślałam,że jest to jasne, to nie jest prawdziwe oskarżenie.

vhv

Dzieciństwo to tak naprawdę wynalazek XX w.
Gros zabitych wojowników w największych bitwach Średniowiecza nie przekroczyło 20 roku życia.
Małżeństwa były kojarzone i zawierane bardzo wcześnie, żeby po urodzeniu dzieci rodzice zajęli się nimi przez jak najdłuższy czas, a skoro większość ludzi nie dożywała czterdziestki, to musieli wcześnie zacząć się rozmnażać, bo im późniejsze małżeństwo, tym większe prawdopodobieństwo osierocenia malutkich dzieci.
Martin piszący o walczących i uprawiających seks nastolatkach nie pisze o czymś niezwykłym - ze średniowiecznego punktu widzenia.

ocenił(a) serial na 10
emo_waitress

Wiem jakie byłe realia tamtych czasów. Ale czytając np rozdziały Dany, to jak dowodzi swoimi ludźmi, jak jest pewna swoich poglądów, matka smoków, ma zamiar walczyć o wielka władzę, a potem idę sobie koło takiego gimnazjum i mi jakoś nie pasuje.

Takie są po prostu moje wrażenia, nie znaczy to że nie mam kontaktu z rzeczywistością i nie znam historii (ze średniowiecza miałam 5 ;) )

Tak jak pomyślałam, że Ygritte musiała nieźle śmierdzieć, tak pomyślałam, toż to dzieci :) i tyle

ocenił(a) serial na 10
vhv

W powiesci Martin często używał określeń Robba i nie tylko jako dojrzała osobę jak na swoj wiek , ale nie popadujemy w wir średniowiecza bo Westeros na pewno do niego nie należny ani do dzisiejszych realiwiów gdzie ludzie po 30 decydują sie na dzieci ,ale to w krajach wysokorozwiniętych bo np w takiej Kambodży to normalka ze 15 latka ma dziecko co nie znaczy ze panuje tam sredniwiecze

ocenił(a) serial na 9
vhv

Co do wieku: Ludzie sami przystosowują się do tego jak ich traktujesz. Jeśli traktujesz gimnazjalistów jak dzieci to tak się będą zachowywać. Młodzi dowódcy nie są obcy historii, Aleksander Macedoński dowodził armią w wieku bodajże 14 lat. Zresztą wystarczy że zapytasz babci lub dziadka, jest to pokolenia praktycznie pozbawione czygoś takiego jak bycie nastolatkiem. Byli dziećmi, a potem przyszła wojna i musieli z dnia na dzień stać się dorosłymi.

ocenił(a) serial na 10
qwawryn

No akurat moja babcia miała takie przeżycia i faktycznie musiała od razu stać się dorosła, bo straciła rodziców i często to wspomina i ubolewa nad tym.
Wyjścia nie miała, ale ciężkie to dla niej było, a na starość częściej mówi o wojnie i zawsze narzeka, uważa że straszą rzecz jej zrobili (co jest prawdą) i nigdy nie powiedziała czegoś w stylu - spoko musiałam dorosnąć.

qwawryn

Dobrze piszesz. Znam dzieci, które są ogarnięte, bo od małości rodzice mieli wobec nich wymagania, które konsekwentnie egzekwowali. I nie chodzi mi tu a jakąś tyranię domową połączona z biciem i wrzaskiem. Tylko o wpajanie od małego obowiązkowości i pracy.
Z drugiej strony znam - niestety ostatnio coraz więcej - dzieci, które są nimi do 20 roku życia. SAME nic nie zrobią.

Dlatego mamy 13 latki, które sprzątną dom, pomogą rodzicom, zaopiekują się młodszym rodzeństwem przygotują prosty posiłek, i mamy 13 latki, które nie wiedzą gdzie jest w domu odkurzacz, będą siedzieć głodne i czekać aż mama zrobi jedzenie i nie potrafią sobie radzić z problemami. A każ im coś zrobić!

Na podstawie filmów wyrobiliśmy sobie przekonanie, że w Średniowieczu byli mądrzy starcy, starzy majstrzy szkolący młodych mężczyzn do cechu lub rycerstwa, i przykład - w filmach Joannę D'Arc otaczają osądzający ją starcy. W rzeczywistości do cechu i rycerstwa brano podrostków, którzy byli uczeni przez 20-25 letnich majstrów i wojaków. Czterdziestolatek na tamte warunki to był podeszły wiek! A co do Aśki od Darków :) historyczne postaci, które ją wtedy otaczały miały około 20 max 30 lat.

ocenił(a) serial na 8
vhv

"a potem idę sobie koło takiego gimnazjum i mi jakoś nie pasuje" - bez urazy, ale zupełnie nie pojmuję jak możesz porównywać osoby 14letnie dziś z osobami 14letnimi z epoki średniowiecza. co z tego że Martin pisze w czasach współczesnych? jeśli jakiś pisarz dziś chciałby napisać książkę odnoszącą się do tamtych lat to ma zakłamać historię, żeby nie było wielkiego skandalu obyczajowego? byłby inny, bo zarzucono by mu zaraz brak autentyczności. Martin, poza wszelkimi smokami, zielonymi snami i zombie za murem, wprowadza nas w świat absolutnie autentyczny, osadzony w realiach średniowiecza i do tych realiów dopasowany (i w tej części najciekawszy ;])
podsumowując - im więcej wolności da się człowiekowi, tym więcej będzie z niej korzystał, obecnie granica dzieciństwa zaczyna przesuwać się jeszcze wyżej, mam czasem wrażenie że aż do wieku +- 24lata (koniec studiowania, które zrobiło się u nas normą), ale mimo, że w pewnym sensie również wolałabym żeby bohaterowie byli nieco starsi, to zdaję sobie sprawę, że z historycznego punktu widzenia - tak jest lepiej :)
pozdrawiam

ocenił(a) serial na 10
tweet8

Skoro wszyscy myślicie inaczej, to może ja mam problem. Bo jak widzę dziewczynę 13 lat, z tyłkiem na wierzchu i makijażem jak dżoker to myślę idź się pobaw lalkami dziewczynko.
Sansa miała być królową, rodzić dzieci i może nawet byłaby szczęśliwa, ale czy ona nie była mentalnie dzieckiem?
To, że ktoś sobie w danej sytuacji radzi, bo nie ma wyjścia to nie znaczy, że nie powinien być w innej.

ocenił(a) serial na 8
vhv

patrzysz na temat przez pryzmat dzisiejszej obyczajności, której samej w sobie nie podważam, mało tego, nawet 16stki umalowane jak joker wywołują u mnie taką reakcję, a 18stki jeszcze gorszą ;)
ok, powiem tak:
GDYBY Martin stworzył Sagę osadzoną w XXI w., tj. Robb i Sansa chodziliby do gimnazjum, Arya i Bran do podstawówki a Rickona dopiero zapisaliby do przedszkola (odnieś to sobie analogicznie do wszystkich postaci w sadze), to owszem, nawet mogłabym się pokusić o rozważenie kwestii specyficznego objawu pedofilii ;)
ale ponieważ czasy są średniowieczne, to wydaje mi się, że tam 12letnia dziewczynka mentalnie odpowiadała dzisiejszym 18-latkom, a 14letni chłopcy dzisiejszym 22-latkom, inne czasy, inne obowiązki, inna mentalność (oczywiście nie traktuj tych granic wiekowych zbyt ściśle, to raczej takie porównanie pi razy drzwi)

vhv

Nie tylko Ty masz z tym problem.

ocenił(a) serial na 8
vhv

ależ mnie wkurza ta edycja tutaj, wybacz post pod postem :/
*edit: spójrz chociażby na granice wiekowe pełnoletności i "zamążpójścia" - obecnie jest to uregulowane prawnie na 18 lat, a dla kobiety, w wyjątkowych sytuacjach 16 lat, w średniowieczu granicę wyznaczała każda kobieta (a raczej dziewczyna) indywidualnie - wówczas kiedy zakwitła uważało się ją za dorosłą, czyli w wieku 11-16lat
pozdrawiam :)

vhv

Stworzył bohaterów tak młodych, ponieważ mieli dorosnąć w czasie sagi. Niestety, jak to bywa, czas w sadze popłynął wolniej, niż autor zamierzał, a zamierzany pięcioletni przeskok okazał się niedobrym pomysłem.

ocenił(a) serial na 6
vhv

1. Niecodzienne przejście musiało być. Ale tak się żyło więc ......
2. Wiek wydaje mnie się umyślnie zaniżono w celu szokowania, a także saga jest jednak prosta i prostym językiem pisana, skierowana do młodszego czytelnika, a takiemu łatwiej się utożsamiać z książkowym bohaterem.
3. Plota/urojenia Paluszka
4. Po to są fora żeby wyrazić swoją opinię, a nie po to żeby tylko pisać ody, treny.

Choć na tym forum robi się to akurat w bardzo dziki sposób. Kilka tematów dziennie na ten sam problem, już się wchodzić tu nie chce. Obstawiam że po ostatnim odcinku wbije się między 10-20 tematów pod tytułem s3e10 itp.

Na forum Spartakusa (abstrahując od tragizm samego serialu i niektórych wypowiedzi) forumowicze jakoś potrafili się zorganizować, powstawał zwykle 1 - 2 tematy na odcinek i każdy mógł zrzucić co na wątrobie mu leży. Nie było 30 tematów kto na żelaznym tronie? Ulubiona postać? itd... .Jakoś każdy umiał obsłużyć wyszukiwarkę, tutaj z 3k tematów zapewne mniej jak 200 ma sens i nie są zdublowane.

A i trolli tam nikt nie karmił. Pojawił się zdechł i był spokój. A tu prześcigają się żeby takiemu napisać. A później zdziwieni że wracają. Szkoda gadać.

użytkownik usunięty
LordNeo

Musiałeś ten nawias wtrącić. A już się wzruszałem.

ocenił(a) serial na 6

Nie mogłem sobie odpuścić tej szpili :>

Ja jak zobaczyłam połączenie LordNeo + Spartacus, to się spięłam wewnętrznie w oczekiwaniu na bluzg, ale okazało się, że nie było tak źle (oprócz szpilki, ale to jeszcze nie szczyt możliwości kolegi :D )

Ale muszę mu przyznać rację. Po 9 odcinku nie odzywałam się tu przez 2 dni, bo nie miałam pod jaka dyskusję się podłączyć, tematy pojawiają się co parę minut, tempo mordercze, wchodzę: jest 6 nowych, odświeżam za 10 minut - już ich nie ma, są kolejne! I pierdylion powielonych kopii kopii z kopii tych samych tematów o tym samym. No już nie wiem jak to nazwać :)
A użytkownicy czują się tak ważni, że muszą osobne tematy założyć, żeby się uzewnętrznić OSOBNO i nie daj Odynie zginąć wśród innych. Moja opinia jest taka ważna! Zasługuje na osobny temat! Dżizas.... -_-

Na Spartacusie i również Walking Dead był jeden temat na odcinek, nie trzeba było szukać na dwóch stronach tematów, które cię interesują, a reszta tematów to były konkretne wątki, wątpliwości, pytania, rozważania, które uczciwy człowiek mógł drążyć ile dusza zapragnie i które były czytane przez takich samych pasjonatów :D Choć również były te debilne rankingi, wojny bohaterów na punkty i "co myślicie stanie się w ostatnim odcinku?" nosz kuźwa.

emo_waitress

coz powiedziec, ciezko to ogarnac i zgadzam sie w Wami :)
a wystarczylby jeden temat na opinie o odcinku, jeden jakis tam ranking i jedna bitwa (ludzie lubia takie rozne zabawy) i ew. jezeli ludzie maja jakies pytania spoilerowe to jeden temat dot. pytan danej postaci

fune

w sensie ze pytania o spoilery dotyczace jednej i tej samej postaci w jednym temacie :)

ocenił(a) serial na 6
emo_waitress

To już 3 raz.

LordNeo

To już musi być miłość Lordzie.

ocenił(a) serial na 6
emo_waitress

Na pewno pożądanie.

użytkownik usunięty
LordNeo

Jestem zazdrosny.

LordNeo

Co do pkt 2 chciałabym jeszcze dodać, iż Martin chciał w którejś części polecieć kilka lat do przodu, dlatego np Rickon miał tylko 3 latka

ocenił(a) serial na 10
vhv

Ad. 4 Catelyn ma pretensje do Neda nie o to ,że ją zdradzał bo to na wojnie normalne szczególnie ,że jej nie znał prawie. Droga zachrypnięta Cat jest zła o to ,że Ned przyprowadził bękarta do domu i to właśnie jej urąga.

ocenił(a) serial na 9
WielkieES

I na dodatek chcial go traktować jak pozostałych. A tego juz znieść nie mogła.

ocenił(a) serial na 9
vhv

A ja jeszcze jedna rzecz chciałam poruszyć. Bardzo podoba mi się jasny podział rol płci w serialu. Wiem wiem, to takie zasciankowe myślenie. Ale ma jakiś urok sytuacja, w której kobiety są piekne i noszą sukienki a mężczyźni dbają o nie i zapewniają im godne życie. Kobiety maja obowiązek urodzić dzieci a mężczyźni kochać je za to. Ma to dla mnie jakiś sens. Oczywiście mam na myśli idealny obrazek, nie patologie jak u cersei np.