Wiemy mniej więcej na jakich wydarzeniach u poszczególnych postaci zakończy się 3 sezon. Ale nie u Aryi. Skoro KG bedą w 9 odcinku, to i Arya z Ogarem będą w okolicach Bliźniaków. Więc wygląda na to że w 10 odcinku będzie karczemna awantura z ludźmi Góry. Nie wydaje mi się by pokazywali Ogara rąbiącego drewno w osadzie żeby zarobić na wino :P Jeśli jednak nie będzie na końcu 3 sezonu akcji Sandor, Arya VS Polliver i spółka to musi być na samym początku 4 sezonu. A to dość mocne wydarzenie, które nie pasuje na sam początek jakiegoś sezonu.
Jeśli jednak będzie jak ja przewiduje czyli rozstanie Aryi i Sandora w 10 odcinku, to co bedą robić z małą wilczycą w sezonie 4. Braavos, Tytan i dom ludzi bez twarzy + zabójstwo dezertera to chyba jednak zbyt mało akcji na cały sezon. Scenarzyście dodadzą całkiem nieksiążkowe przygody ??
Obstawiam, że trzeci sezon zakończy się dla Aryi tak jak mówisz - opuszczeniem Sandora. Czwarty sezon poświęcony będzie podróży do Braavos, spotkaniu z miłym staruszkiem i jakimiś pierwszymi szkoleniami. Sezon zakończy się sceną, kiedy Arya chowa Igłę (spokojnie można to rozłożyć na cały sezon, robiąc jakieś nieksiążkowe pogaduchy). Dopiero w piątym sezonie pokazano by spotkanie z Samem, zabicie Dareona i chwilową utratę wzroku.
Wszystko na to wskazuje. Poza tym szwędanie się Starkówny po Braavos może być wstępem do zapoznania sie nie tylko z domem Czerni i Bieli ale także z Żelaznym Bankiem i być może informacjami o egzekwowaniu długów.
A zmieniając temat z Aryi na Królewską Przystań, wydaje mi się że w 3 sezonie akcja w stolicy trochę "siądzie". W porównaniu oczywiście do innych wątków. Niby lady Olenna, ślub T/S, jakieś machloje Varysa i Littlefingera, ale jakby nic ponad to (dopiero 4s będzie nawałnicą wydarzeń i kopem w twarz, głównie w KP). Mam nadzieję że scenarzyści nie uraczą nas w zamian kolejną serią przygód superburdelmamy Ros. Chociaż jako nowy "nabytek" Varysa będzie sie pewnie pokazywać dość często :/ Ale jeśli sezon zrekompensują mi świetnymi scenami i wątkami jakoś przetrawie nawet dwie Ros :P
Wydaje mi się, że gwoździem programu w Królewskiej Przystani będzie intryga Tyrellów mająca na celu doprowadzenie do ślubu Sansy i... Lorasa. Tak, tak. Nie Willasa, a właśnie Lorasa. Na jednej z fotek z planu, za babcią Olenną stoi facet wyglądający jak Loras, ale bez uniformu Gwardii Królewskiej. Willas jest nieobecny, nie to co jego biseksualny brat, którego widzowie zdążyli już poznać. Garlanda też zastąpił w scenie szarży w zbroi Renly'ego w 9 odcinku, więc podobny chwyt mogą zrobić tutaj. Może nawet Sansa się zakocha, co uczyni jej wątek bardziej dramatycznym? Dziewczyna wyjdzie w końcu za Tyriona, a Tyrellowie, żeby pokazać swoją lojalność wobec Joffreya, wkręcą Lorasa do Gwardii Królewskiej na sam koniec sezonu? Kto wie, kto wie... ;)
Ciekawe czy w tym sezonie pokażą ślub Joffreya. Wg mnie mnie to jest gwoźdz programu. Po nim zupełnie zmienia się tempo akcji.
Na ślub Joffa w 3 sezonie nie ma co liczyć, przede wszystkim dlatego że w 3 sezonie nie będzie Oberyna ani Mace'a Tyrella (castingi się zakończyły,wszystko nakręcone). Gdyby Purple Wedding pokazano w 10 odcinku 3 sez. Czerwona Żmija musiałby nagle wyskoczyć nie wiadomo skąd w 4 sezonie a i Mace raczej powinien być obecny na ślubie córki. Ale tak czy inaczej wesele owo odbyć się musi na początku 4 sezonu, albo maksymalnie w 5 odcinku. Od wesela Joffa do akcji o kryptonimie "Kibel i kusza" dzieje sie dość sporo, a więc 4-5 odcinków to trochę mało na ten wątek. Obstawiam 4 odc 4 s- wesele J/M.
2 sezon zakończyli atakiem Innych na Pięść Pierwszych Ludzi. Źle się wcisneło ? ;) Czym zakończą 3 sezon ciezko jest powiedzieć. Dużo ludzi obstawia Manca i dzikich maszerujących na Mur (w tym ujęcie mamutów i olbrzymów). Przychodzi mi też do głowy pocałunek Berica. Albo coś z Danutą.
Tak przy okazji to pojawiła się informacja, że odcinki 3 sezonu będą dłuższe od tych z 2 sezonu (57 min) co daje około 30 min (lub ponad) na całym sezonie.
Źle się wcisnęło :) Jeśli chodzi o Berica to Cat i tak pojawiła się dopiero na koniec 2 tomu Nawałnicy, chociaż wcześniej chyba były pogłoski. Jeśli chodzi o Twoje pomysły to ten z Dzikimi podoba mi się najbardziej :)
http://winteriscoming.net/
Poszukaj we wcześniejszych newsach. Redakcja jest dobrze poinformowana.
Dzięki. Przejrzę tę stronę w wolnej chwili.
Cóż, jeśli KG byłyby w 9 odcinku to spora część 2 tomu "Nawałnicy" się zmieści w tym sezonie. Może nawet ślub Joffreya (oby nie).. pożyjemy zobaczymy. Can't wait :)
SPOILER:
jak na razie nie, i nie sądze, żeby umarła, chyba, że na samym końcu serii, bo wydaje się, że Martin ma jeszcze dla tej postaci dość ważną rolę do odegrania.