PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 408 tys. ocen
8,7 10 1 407852
7,9 63 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Przed nami już finałowe odcinki, więc myślę, że można poruszyć taki temat. Jak myślicie: jak skończą się wątki w tym sezonie? SPOILERY KSIĄŻKOWE
Myślę, że Jon i ekipa zostaną zaatakowani w Hardhome przez Innych i wszyscy uciekną na łodzie, a potem Jon dostanie kosę jak wróci. Dany odleci w dziewiątym odcinku i spotka khalasar w ostatnim. Pewnie Tyrion zastąpi Barristana w serialu pod jej nieobecność. Theon i Sansa pewnie uciekną z Winterfell i wpadną do Stannisa. U niego na pewno będzie się coś działo mocnego z córką, ale na razie ciężko powiedzieć jak to się skończy. Jeżeli sam się zgodzi na ofiarę to już dla mnie nie będzie Mannisem. Wcale się nie zdziwię jeśli Nie jestem w stanie powiedzieć co spotka Brienne, ale mam nadzieję, że nie będzie tak siedzieć do końca sezonu. W stolicy spacer Cersei i zastanawiam się, czy zobaczymy już Roberta Stronga. Myślę, że to bardzo możliwe, bo już go pokazywali u Qyburna w tym sezonie i czuję, że jeszcze do tego wrócą. Jaime pewnie spróbuje uciec z Myrcellą i jednego jestem pewien: ktoś zostanie zrobiony "na Arysa". Na początku byłem pewny, że Bronn, ale... coraz bardziej martwię się, że Jaime. W książkach zawsze sądziłem, że zginie robiąc coś odważnego i myślę, że jeśli D&D uznają jego późniejszą rolę w książkach za zbędną to dadzą mu śmierć Arysa. A ostatnia scena sezonu? Podobno miało być więcej retrospekcji w tym sezonie, a na razie była tylko jedna. Może skoro zaczęli tak sezon to tak samo go skończą. Może zobaczymy jakieś wydarzenie z przeszłości.

ocenił(a) serial na 10
MatiZ_3

Fajnie by było gdyby Jaime dostał kose. I licze na próbe walki cersei jeszcze hehe

ocenił(a) serial na 10
TyrionLanister

Meryn na pewno dostanie kosę od Aryi w Braavos.

ocenił(a) serial na 9
MatiZ_3

Stannis moze sie nie zgodzic na spalenie corki, ale jego zona pewnie na to pojdzie....:(

ocenił(a) serial na 10
wilma_z_2

Stannis dostanie kose od Ramsaya a kapłankę nabiją na pal a potem będą oskurowywać w poprzek.

ocenił(a) serial na 10
wilma_z_2

Hehehe...

MatiZ_3

Ja trochę inaczej odpowiem ponieważ rzuciłem już okiem na artykuł/njus z WiCnet i nie sposób nie napisać (uwaga, spoilerowe teorie i SPOILERY KSIĄŻKOWE)

Źródło:
http://winteriscoming.net/2015/05/27/rumors-for-episode-910/

W 8 odcinku wg IMDb może pojawić się aktor Richard Brake, który grał Nocnego Króla w odcinku 'Oathkeeper' w sezonie 4. Dodatkowo widnieje nazwisko aktora Ross Mullana, który wciela się zawsze w.. Innego, ogólnie :D Dodatkowo, co wałkowane było w temacie o njusach, w filmiku 'Inside GoT:Stunts' była pokazana broń, którą przypisuje się WW. Biorąc to wszystko pod uwagę można śmiało założyć, że batalia między NS a Dzikimi to wał a prawdziwa zacznie się z Innymi (w ten sposób, banalnie, NS i Dzicy połączą siły ku wspólnemu zagrożeniu).
Jeszcze inna ciekawostka to aktor Hoseph Mawle, który grał Benjena Starka! Jeśli to się potwierdzi, to odcinek będzie KOSMICZNY (chociaż sami WW już wystarczą, ale.. Benjen jako WW czy coś?)
Aktorka Gemma Whelna aka Yara Greyjoy też ma się pojawić co oznacza, wg WiCnet (i z czym się nawet zgadzam..), że Żelaźni połączą swoje siły ze Stannisem (albo Stannis ich przygarnie?) aby pokonać Boltonów.

9 odcinek to wg plotek:
- Jaime i Doran wreszcie się spotykają. Jakaś 'tajemnicza osoba' w tym uczestniczy (pytanie, kto? Oni strzelają w Aegona ale śmiem wątpić, natomiast argument jaki podają, że to byłby najlepszy moment na wprowadzenie Aegona nawet przekonywujący.. tyle, że nie mnie xd).
- Arena Daznaka, wiadome rzeczy włącznie z Drogonem i być może również uwolnionymi przez kogoś innymi smokami (to drugie nie jest pewne, Drogon natomiast pewny).
- Jorah walczy na śmierć i życie na arenie
- Tyrion siedzi obok Dany i jej ludzi
- Synowie Harpii atakują wszystkich, znaczy Dany
- Gemma Whelna ponownie występuje w odcinku, czyli argument, że Stannis wzmacnia swoje siły Żelaznymi na plus
- Trant i Arya również występują, prawdopodobnie dojdzie do TEGO w tym albo w finałowym odcinku
- mało KP lub w ogóle co może oznaczać, że marsz pokutny Cersei pozostał na finał (co zgadza się z moimi przewidywaniami, co by zakończyć to podobnie jak jej cliffhanger w UdW bodajże z zakończeniem marszu i 'przygotowaniami' poprzez Qyburna do postaci Stronga (albo samo ogłoszenie pojedynku i tyle, Stronga nie będzie - chociaż w sezonie dali scenę z 'komnat' Qyburna z poruszającym się Gregorem więc..).

Odcinek 10:
- piszą, że zakładano, że marsz będzie już częścią odcinka 9 ale biorąc to wszystko wyżej pod uwagę najprawdopodobniej będzie mieć miejsce w finale
- cliffhanger może być z Jonem w roli głównej, tak jak w książkach (w sensie: nie tak samo ale że samo wydarzenie będzie mieć miejsce na szoking finałowy)
- spekulują nad tytułem 'Winter', że jeśli okaże się prawdziwy to jest wiele możliwości interpretacji.
- ponoć Kevan Lannister pojawia się w finale.

Piszą również, że już w styczniu IMDb napisało o LSH i nic z tego nie było na drugi dzień bo usunęli. Stąd trzeba brać to lekko z przymrużeniem oka (niektóre rzeczy się zgadzają choćby z filmikami, niektóre to czysty 'fakt' z IMDb i ich wpisu).

Moje przewidywania:
- odcinek 8 będzie wyglądał tak: najpierw różne wydarzenia, wątki znane z trailera jak wątek Cersei, Dany, Joraha, Tyriona i reszty, a ostatnie powiedzmy 25/30 min. to pewnie.. HARDHOME, czyli ta '5-tygodniowa bitwa' aż do samego końca odcinka.
- odcinek 9 to ponownie różne wątki na początku różnych bohaterów, a na koniec odcinka 25/30 min. pewnie akcja na arenie Daznaka
- odcinek 10 to domknięcie niektórych wątków, marsz pokutny Cersei i zasztyletowanie Jona

Moje przewidywania wzorem lat ubiegłych:
http://www.filmweb.pl/serial/Gra+o+tron-2011-476848/discussion/Zako%C5%84czenie+ 4+sezonu,2452818

1. Arya – ubicie Tranta jako wątek z 'mercy' ;)
2. Jon – Cezar stajl ;)
3. Jaime - nie zdziwię się, jak plan Dorana będzie usłyszany również przez Jaime'iego. W tej chwili nie widzę dla kolesia przyszłości, powaga, więc równie dobrze może faktycznie zarobić kose xd
4. Cersei - marsz pokutny, kolejne zakończenie wzorem z książek.
5. Tyrion - z pewnością, poniekąd, zastąpi Barristana z książek w Meereen pod nieobecność Dany. Pewnie razem z Jorahem będą robić za 'Barristana'. O ile Dany odleci na Drogonie ale o tym dalej.
6. Brienne - fajnie byłoby ją uśmiercić ale mam wrażenie, że D&D nie przemknęło to przez myśl bo jak to tak ją zabijać.. hipokryzja xd W każdym razie nie zdziwię się, jak uciekająca Sansa z Theonem wpadną na Brienne i Poda.
7. Bran - fakt, nie ma go w sezonie ale przed sezonem był njus, że Dziecię Lasu nam już znane z finałowego odcinka s4 pojawi się w tym sezonie. Liczyłem na to w finale i dalej tak myślę, coś w stylu 'czas zobaczyć co umie Bran' itp. aby podjarać widzów.
8. Sansa - ucieczka z Theonem z WF wzorem Jeyne Poole. Widać, że czerpią garściami z wątku z Poole (ale nie tak hardkorowo rzecz jasna) więc nie widzę przeciwwskazań, co by Sansa miała nie spierniczać z WF :D
9. Samwell - szoking w postaci zadźgania Jona. Będę zaskoczony, jeśli zostanie wysłany do Cytadeli na tym etapie.
10. Davos - wraz z królem Stannisem zakończą sezon z 'już blisko do WF' xP Ale że może coś być z Shireen lub Selyse.. no cóż, wierzę w Stannia i jego zdrowy rozsądek! :D
11. Theon/Fetor - podobnie jak u Sansy, ucieczka z WF (kto wie, czy D&D nie posunęli się do tego, że Theon pacnie Ramsay'a w łeb i wtedy będą 'spie*dalać'-dalej uważam takie rozwiązanie za jedną z opcji :D)
12. Daenerys - odlot na Drogonie w 9 i tak bym 'zawiesił' ten wątek w tym sezonie (choć marzy mi się wycięcie motywu z Drogonem sam na sam przy tej jaskini czy czymś i np. 'lądowanie' w finale od razu w trawach, spotkanie Dothraków i koniec jak w książkach w finale, byłoby kolejne 'mother's mercy').
13. Martellowie - Doran wyjawia swój serialowy plan, coś jak Doran wyjawia swój plan w książkach na koniec UdW Arianne i bękarcicom. Pada też już kultowe w pewnych kręgach (:D) 'ja trawa, on kali czyli żmija' :D

Warci wspomnienia z ‘dziesięcioplanowych’ postaci xP
- Varys – ubicie Pycelle'a. Kevana też bym mu postawił na koniec sezonu ale ponieważ plan Varysa może w ogóle nie mieć sensu to równie dobrze Kevana może ubić na początku przyszłego sezonu (a i ubicie tych dwóch postaci przez Varysa w finale byłoby chyba zbyt hardkorowe xP)

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Opis 10. odcinka potwierdza spotkanie Dany z khalasarem, zasztyletowanie Jona i marsz Cersei. Mam nadzieję, że ładnie sfilmują Morze Traw. Czytając rozdział moją wyobraźnią bardzo poruszyła wizja Daenerys błąkającej się na polu kiedy w tle na skale siedzi Drogon. I STRASZNIE mnie podjarałeś na ósmy odcinek. Może sezon był spokojny, ale końcówka zmiażdży wszystkich.

ocenił(a) serial na 10
MatiZ_3

A CO BEDZIE W 8 ODCINKU

MatiZ_3

Jeśli tak, to końcówka tego sezonu w paru wątkach po prostu będzie świetna! :D 'Morze Traw' mogłoby być świetne wizualnie, jeśli nie ograniczą się tylko do plenerów z s1 z Dothrakami w rolach głównych (chociaż nie będę zapeszał).

Ja tam i tak jestem podjarany faktem pojawienia się WW - zasada 'Inni co sezon' zostanie zachowana :D

użytkownik usunięty
matiiii

Obawiam sie że w 9 lub 10 Mel sfajczy Shireen.A to będzie już full wypaczenie,bo być może te durnowate przecieki po pierwszych 4 odcinkach byłyby poniekąd prawdą :o że niby Jon budzi się z niebieskimi oczami.O Panie Światła... :P

Czy Varys zabijający LFa.. nie, nie i jeszcze raz nie xD Ale gdyby to Selyse zginęła.. byłbym na tak xP

użytkownik usunięty
matiiii

Obawiam się że LFa mogą uśmiercić :P
Shireen niestety też.Selyse zaś powinni uśmiercić :P

ocenił(a) serial na 7

Mnie bardziej martwi los genialnego Bronna. W 9 odcinku sex w celi, w 10 śmierć? :(

użytkownik usunięty
Martin von Carstein

Niestety to prawdopodobne :P

KeMpEs, ależ masz wymagania: LF, Shireen, Bronn, i subiektywne Selyse xP

użytkownik usunięty

Cholera, sprawdziło się to z Shireen :|

użytkownik usunięty
matiiii

Tjaa,widziałem,pzdr 600,kolejny powód żeby spalić na stosie D&D.

matiiii

Ajajaj Matii :)

A ja dzisiaj przeczytalam niezwykla teorie dotyczaca odcinka 9, ale jest tak przedziwna, ze boki zrywac. Otoz gdzies tam na yt w jednym z komentarzy pojawil sie kolo, ktory ponoc wszystko wie i jak dotad wiele zapowiedzial i on napisal, ze:

Arya spotka Tranta, ktory jest jak wiadomo bodyguardem Mace'a. No i go ubije. Na co Zaken sie na nia zeslosci: ''czemu to zrobilas, przeciez jestes nikim a nie Arya Stark'' !
Na co ona- ''Zakenie, musialam, byl na mojej liscie smierci, on zabil mego nauczyciela brekdensa''. Na to Zaken- ''Dziewczynka juz zapomniala motto: (....) ale nie dzisiaj'' i przemieni sie ulalalalala w samego Syrio :D Ze to niby on caly czas ja szkolil :D

ocenił(a) serial na 7
Treehouse

To dlaczego nie zabił Meryna Tranta?

Martin von Carstein

A to nie jest pytanie do mnie :) Nie ja jestem pomyslodawca tej przezabawnej teorii :)

Treehouse

Ktoś ma wyobraźnię :D

ocenił(a) serial na 8
MatiZ_3

Skoro już przy spekulacjach, przewidywaniach i spoilerach jesteśmy, to ciekawią mnie wasze pomysły na przyszłość Jona :)
Wiemy, że zarobi kosę, wiemy, że od młodej Wrony - Oliego... a co potem?

Teoria o wargach? Mooooże w książce to przejdzie, bo temat jest wałkowany, natomiast w serialu ten wątek jest prawie porzucony, jak dla mnie odpada. Mel nie ma na Murze, więc go nie wskrzesi - kolejna teoria, z jaką się spotkałam odpada (choć i teoria była kulawa). Co się może stać? Pożegnamy Jona na stałe, podobnie jak Neda? Nie byłoby to wcale jakieś bardzo nielogiczne - Jon to wykapany Ned i zachowując się porządnie i honorowo, wszędzie robi sobie wrogów.

Moje podejrzenia opierają się na "teorii", że Jon jest synem Starkówny i Targaryjena - to znaczy: Jon zostaje zabity lub prawie zabity i ląduje na stosie... ale nie daje się spalić, podobnie jak Danka. Może obudzi się z niebieskimi oczami jak już gdzieś czytałam? :D Wiecie połączenie lodu i ognia, mogłoby być ciekawie, choć niezupełnie logicznie :)

vivinn

Opcja z.. niebieskimi oczami naprawdę nabiera nowego znaczenia po odcinku 9 xD Szczerze powiedziawszy to już nic mnie nie zdziwi - niech się dzieje co chce (wyobrażam sobie, że na koniec będzie scena rodem z 'Avatara' Camerona, tj. Jon Snow leży sobie, zbliżenie na twarz, na zamknięte oczy.. tadadam.. Jon otwiera niebieskie oczy i koniec sezonu).

vivinn

Inni potrzebują najprawdopodobniej krwi Straków aby zburzyć mur, więc co się stanie z Jonem powie nam co się stało z Benjenem Starkiem.
Moim zdaniem zostawią zasztyletowanie Jona na początek następnego sezonu, tak samo jak Joeffreya nie zabili kiedy wypadało pod koniec sezonu (a tak było w książce), poczekali do następnej serii odcinków i z wielkim impetem zaczęli sezon.

Ciekawi mnie czy nieobecne dotąd rody północy się nagle zjawią i wesprą Stannisa-córkobójcę w bitwie o Winterfell.

Wątek Danki będzie nudny jak w książce - coś tam na pustyni i jak ja mam wrócić do domu. Wg mnie cliffhangerem będzie oblężenie Mereen pod nieobecność Matki Smoków, które stawia pod pytaniem jak ma ona zebrać armię do Westeros, gdy jej Unsullied są wyżynami w Mereen.

Wiemy z przecieków, że pojawią się jacyś piraci w następnym sezonie, co będzie zastępstwem wątku rodu Greyjoyów wyprawiających się do Mereen w książce. Piraci pewnie przyjadą i uratują Danką oraz Tyriona.

ocenił(a) serial na 10
bonemachine

Sądząc po opisie odcinka Jon dostanie kosę w finale.

MatiZ_3

Tak patrząc po fotkach z odcinka finałowego odnoszę wrażenie, że Jon będzie miał poruszoną kwestię z książek z listem od.. wiadomo kogo:
http://watchersonthewall.com/game-of-thrones-season-finale-photos-mothers-mercy/
Obczajcie ostatnią fotkę - albo Kit robi taką minę jak zwykle, albo faktycznie zaintrygował i zniesmaczył go ten list :) Obstawiam rzecz jasna, że to nie list od Stannisa z rąk Davosa.

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Jon się urodził z taką miną. Ultimate poker face. Ale to zapewne list z książki. Pewnie będzie tak samo: list, próba przekonania reszty do wsparcia Stannisa, olbrzym kogoś rozerwie i BETRAYAL (Olly approves).