Nie rozumiem skąd ten fenomen i skąd dość wysoka nota (co rzadko się zdarza na tym forum, ze względu na hejterów).
Tak sobie przeglądam tematy i nie widzę żadnych besztów w stronę tego serialu, jedno wielkie WTF.
Ściągnąłem pierwszy odcinek tydzień temu ale nie mogę się jakoś zmusić
Dlaczego ten serial jest taki dobry według Was ?!
Fabuła, postacie, intrygi, postacie, fabuła, intrygi ^ times infinity
Do tego bardzo dobre kostiumy, scenografie, muzyka itp itd, ale przede wszystkim to co w pierwszym.
Ten serial jest genialny według mnie ponieważ obejrzałem cały sezon a nie tylko pierwszy odcinek (który był średni). Film ten zaprawdę ukazuje grę o tron, ma świetnie wykreowane postacie, parę dramatycznych scen, jedyne czego brakuje to batalistycznych widowisk (ale nie można wymagać wszystkiego). Nie jest to zwykła opowieść o mordobiciu, walce dobra ze złem czy zaczarowanych księżniczkach. I jest to dopiero pierwszy sezon, wstęp, początek do wyśmienitej zabawy.
W porównaniu z książka jest naprawdę przeciętny, ale jako serial jako taki wyróżnia się.
Bo jest dobry, spojny scenariusz oparty na niezlej ksiazce bardzo dobrego pisarza sf i fantasy. Martin maczal swoje brudne paluchy przy konstruowaniu scenariusza, dzieki temu historia trzyma sie kupy i wzglednie wiernie trzyma sie oryginalu.
Do tego dochodzi niemaly budzet. Ogolnie rzecz biorac profesjonalnie to zrobione.
Przeczytałem książkę i obejrzałem serial więc mogę powiedziec co wg. mnie sprawia ze serial jest fenomenalny.
Przede wszystkim wciągająca fabuła, liczne intrygi, bardzo dobre aktorstwo i zmienna akcja.
Serial wg. mnie został przedstawiony niemal identycznie jak w książce co oczywiście też jest na plus.
Liczne sceny łóżkowe zdecydowanie zwiększają oglądalność ( w książce nie były one aż tak pikantnie opisane)
Bardzo dobrze, realistycznie oddane sceny walki i brutalność czego w innych serialach próżno szukać.
Postać Karła, jego egoizm i cięta riposta sprawiają iż staje się on szybko zapamiętaną postacą :)
Podsumowując to wszystko, serial jest nakręcony z dużym rozmachem, bardzo profesjonalne, wg. mnie niejeden wysokobudzetowy film mógłby sie powstydzić no i powstał na podstawie bestsellerowej powieści. To wszystko składa się na jego fenomenalność. Pozdro.
Książki nie czytałam (muszę nadrobić), więc poza stwierdzeniem, że serial jest jej wiernym odbiciem zgadzam się w 100% z przedmówcą. Serial jest kapitalny, od scenariusza, gry aktorskiej począwszy na muzyce, , scenografii, zdjęciach skończywszy. Wszystko dopięte na ostatni guzik- nie ma się do czego przyczepić:) Więc jeśli ktoś jeszcze nie widział zdecydowanie POLECAM!!!
Ja mam trochę inne zdanie: mi jednak serial bardziej do gustu przypadł aniżeli książka, (jestem już w 2. cz. Tańca ze Smokami), nie wiem, może dlatego, że ten typ literatury zacząłem od ciekawszych, jakoś tak czytało się Grę bezrefleksyjnie (ale wydarzenia trzeciego tomu to wynagradzają), ale jednak czytuję dalej, więc źle nie jest. Ja wam powiem tak: Jak już dużo książek przeczytaliście, nie zrobi na was wrażenia aż takiego, ale jest ok. Szczerze to trochę szkoda, bo teraz po przeczytaniu całości mam spoiler i wiem, co nadejdzie, mimo to obejrzę dalej, bo serial dobry!!