PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 410 tys. ocen
8,7 10 1 409837
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Czy twórcom wydaje się, że w ten sposób fabuła wyda się bardziej zawiła, głębsza i
sensowniejsza? Właśnie obejrzałem pierwszy odcinek, próbując zgłębić fenomen serialu. Mam
mieszane uczucia, więc obejrzę następny odcinek. I czytam opisy na wiki, ale lepiej zrozumieć, ilu
jest tych władców i skąd są. Oby polityka nie przyćmiła tego co najciekawsze...

ocenił(a) serial na 9
sylar_217

Nie rozumiem, co maja idiotyczne imiona do samej polityki tego uniwersum, ale ok

laxman

Zawiłej dla nowego widza filmowej polityki nie pomagają pojąć imiona złożone z niby przypadkowych głosek. ;)

Daenerys Targaryen - wtf?

sylar_217

No tak, Zuzia Kwiatkowska, matka smoków, zrodzona w Burzy - zarąbiście brzmi, c'nie? Tak to jest w fantastyce, że imiona są wymyślane, dzięki temu świat przedstawiony jest inny od naszego.

ocenił(a) serial na 10
sylar_217

Nie rozumiem, z czym masz problem. Imiona, jak imiona. Lepiej by było Edek Mocny i żona Kasia? Imiona są oczywiście wymyślone, ale czy przeszkadzają pojąć treść książki i filmu? Weź sobie karteczkę i wypisz zamienniki, które pozwolą Ci zrozumieć film :)

ocenił(a) serial na 10
sylar_217

Dziwne pretensje jak na kogoś, kto ma nick Sylar217.
Wszystkie nazwy W "GoT' są dobrane nad wyraz rozsądnie. Imiona i nazwiska łatwo wpadają w ucho, dobrze się je wymawia i nietrudno je zapamiętać.
Jesteś w każdym razie oryginalny w swoich przemyśleniach. Nie spotkałem się jeszcze z podobnymi zarzutami.

ocenił(a) serial na 10
sylar_217

"Czy twórcom wydaje się, że w ten sposób fabuła wyda się bardziej zawiła, głębsza i sesnowniejsza?"

Twórcy serialu nie wymyślają imion bohaterów. Wymyslił je autor sagi George R. R. Martin. Sagi na podstawie której jest kręcona "Gra o tron". :)

użytkownik usunięty
sylar_217

Ta saga skupia się głównie na polityce. Zdawało mi się, że tytuł "Gra o tron" będzie wystarczającą wskazówką, czego się po fabule serialu spodziewać.

sylar_217

Akurat PLiO ma fajnie dobrane imiona, nie są przesadnie udziwnione. W wielu przypadkach przypominają angielskie odpowiedniki, co osobiście mi się podoba.

ocenił(a) serial na 9
sylar_217

o gościu jak ty z takimi tekstami i pomysłami wyjeżdżasz to chyba trylogia WP musiała być dla ciebie męką, a po hobbicie i krasnoludach dostałeś padaczki...

użytkownik usunięty
sylar_217

odbiło ci, albo raczej jesteś typowym dzikim, XXI-wiecznym gimbusem...

akurat w GOT większość mian to solidna, postarzona angielszczyzna ludzi z Westeros (rody Stark i Lannister wręcz dosłownie odtwarzają angielską Wojnę Dwóch Róż: rodzin York i Lancaster)
plus dobrze przemyślane (konsekwentne) nazewnictwo egzotycznej dynastii i innych osób ze wschodu.

ocenił(a) serial na 6
sylar_217

Po to zostały stworzone żebys utożsamiał je właśnie z PLiO.
jak usłyszysz Daenerys to zawsze bedziesz kojarzył to imię z bohaterką Gry o Tron bo innej Daenerys po prostu nie ma.

użytkownik usunięty
sylar_217

Sporo tutaj zwykłych imion, lub też takich, które przypominają zwyczajne; Robert, Jon, Jeyne, Brandon, Catelyn.
Wiele utworów fantasy, z mitologią Tolkiena na czele, odznacza się znacznie obszerniejszym bukietem dziwacznych imion.

"Dlaczego(...) ?"

Czy to nie oczywiste? Tym wyższe stężenie fantasy w fantasy, o ile dokonuje się takich zabiegów.

ocenił(a) serial na 9
sylar_217

To jest przecież właśnie charakterystyczne dla fantasy..