PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 406151
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Hej, mam poważny problem, ponieważ zacząłem czytać książkę i tak się wciągnąłem, że im więcej czytam, tym bardziej mam ochotę obejrzeć serial.
Ale jeśli obejrzę serial to cała przyjemność z czytania zniknie, przynajmniej tak mi się wydaję :D
Obecnie kończę czytać "Starcie Królów", mam ferie, więc w te dwa tygodnie przeczytałem 1000 stron.
Jak zacznie się szkoła to nie będę miał za wiele czasu na czytanie, więc tutaj pojawia się problem :D
Z tego co słyszałem są spore różnice między książką a serialem, w szczególności w późniejszych sezonach, mógłby ktoś się wypowiedzieć na ten temat?

ocenił(a) serial na 8
daav_

Warto przeczytać sagę, a potem obejrzeć serial jako ekranizację. Albo po każdym przeczytanym tomie, oglądać odpowiadający mu sezon. Rozbieżności są, ale nie tego rzędu by uznać serial za luźno związany z książką. Bynajmniej. Wszystkie ważniejsze wątki i wydarzenia są ujęte w GoT. Oto jak saga przekłada się na serial:
Gra o Tron- pierwszy sezon
Starcie Królów- drugi sezon
Nawałnica Mieczy- trzeci sezon, czwarty sezon
Uczta Dla Wron- piąty sezon i szósty sezon do połowy
Taniec Ze Smokami- piąty sezon i szósty sezon do połowy
Druga połowa szóstego sezonu i część siódmego to oczekiwane Wichry Zimy
Część siódmego i planowany ósmy zawierają już zapowiadany Sen o Wiośnie.

ocenił(a) serial na 8
daav_

Skończyłem na razie czytać pierwszy tom gry o tron . Są różnice miedzy ksiażką a serialem . Jednak to ksiazka a serial nie mógł być aż tak przeciągnięty . Może przeczytam wszystkie tomy do premiery ostatniego sezonu . Martin chyba już sam nie wierzy , że skończy on w ogóle tą sagę .Strasznie jestem ciekaw na ile to co było w ostatnim sezonie GoT jest wyobrażeniem twórców a na ile wydarzeń z nie wydanych jeszcze książek Martina .

ocenił(a) serial na 7
michalkuc1993

Wiesz, Uczta dla wron i TzS już tyle różnic zawiera że praktycznie zgadza sie tylko to że dany bohater jest w x miejscu (chociaż i tak nie do końca - patrz Sansa czy Jaimie) , a co tam robi to już zupełnie inna historia, pewnie w przypadku ostatniego sezonu to będzie tak samo - fakt jest taki że Lannisterowie są w KL, Dany w Westeros, Starkowie w Winterfell i pewnie to będzie tyle jeżeli chodzi o zgodność :P

ocenił(a) serial na 8
martin123154

To mnie jeszcze bardziej mobilizuje , żeby przeczytać sagę . Aż odstawiłem netflixa i seriale !

daav_

Dedeki przestały brać materiał z książek gdzieś pod koniec 5 sezonu i pokazane w niej wydarzenia są w nawałnicy mieczy czyli 3 i 4 części !!! Pozostały materiał z 4 części został wycięty lub brutalnie skrócony w 6 sezonie. Nie chcę tu spoilerować, ale chyba sam nawet widzisz ile jest postaci w książce, a ile w serialu. Oprócz tego Dedeki wycieli 3 bardzo rozwinięte wątki, które dzieją się w Dolinie, Krainach Burzy, Dorn i więcej nie spoileruje