Chodzi mi dokładnie o część "Uczta dla wron".Dlaczego w tej cześci nie ma Davosa,Tyriona,Stannisa,Catelyn(żyje jako chodzący trup),Daenerys...?A są same nudne postacie jak Cercei,Jaime ,Asha,mokra czupryna, itp?Ponoc słyszałem że wydarzenia w Tańcu ze Smokami ,są chronologicznie równomierne do tych z uczty dla wron ,czy to prawda?
Nie ma ich bo się po prostu nie zmieścili. Z tego co wiem wydarzenia w 1 części "Tańca" są równoległe do tych w "Uczcie".
PS Rozdziały Cersei i Jaimego były super.
Skoro już powstał taki temat to i ja o coś zapytam - czy wątek Daenerys i Joraha będzie jakoś rozwinięty? Czytałam gdzieś, że go wygna, to będzie finał ich "znajomości"?
Spoiler - Cleaa, Jorah zostanie wygnany za zdradę i jego stosunki z Daenerys ulegną chwilowemu ochłodzeniu. Smocza królowa jednak często go wspomina i biorąc pod uwagę przewrotność Martina ich losy pewnie jeszcze się przetną:) Do pierwszej części "Tańca ze smokami" romansu nie ma;)
Dziękuję za pomoc. W sumie skrycie im kibicuję, bo Jorah zrobił na mnie raczej pozytywne wrażenie (ocena tylko na podstawie serialu).
Oczywiście, że sie przetną, bo to Jorah przyprowadzi jej syna kata jej rodziny:P
Czy ja wiem czy nie wyszło... Zresztą jest już jest potwierdzone oficjalnie, że Tyrion i Dana spotkają sie na wschodzie;P
Tak Martin, znajduje sie to we fragmencie tomu 6 który zamieścił na swojej stronie.
Nie znalazlem tego w rozdziale Theona, wiec obawiam sie ze cos tu jest nie teges ;]
No jeśli chodzi ci o rozdziały Arianne to nie spotkałem się nigdzie ze wzmianką by w nich było coś odnośnie Tyriona ale najwyrazniej wiesz lepiej ;D A na swojej stronie Martin zamiescił tylko jeden rozdział (Theona) dlatego do niego własnie się odniosłem.
jest dokladnie tak jak pisal jaco80 - akcja dwóch tomów ( w Polskim wydaniu 4) rozgrywa sie w tym samym czasie. to co dzieje sie w 7 krolestwach bylo w uczcie - to co sie dzieje 'poza lądem' jest w tancu ze smokami :)
jasne:) to bylo takie wielkie uogolnienie :) zreszta sam Martin gdzie zrobil taki 'luzny podzial'
PS nie ogladalam serialu, jestem wielka fanka ksiazki. patrzac po zdjeciach nie moge sie oprzec wrazeniu, ze aktorzy niebardzo odpowiadaja ksiazkowym opisom. stad moje pytanie do czytajacych - co o tym myslicie? pasuja ?
Pasują
Tak nie wgłębiając się w szczegóły i nadmiernie nie czepiając to pasują
Obejrzyj serial i oceń sama
własnie że nie pasują , mogliby chociaz aktorom soczewki w oczy powsadzać , dla Lannisterów zielone a dla Danny i braciszka fioletowe i już by było raźniej.
Jak dla mnie serialowi bohaterowie są idealni. W książce większość postaci to jeszcze dzieci lub bardzo młodzi ludzie, w filmie wyglądają na nieco starszych, co uważam za uzasadnione. (Trudno byłoby pokazać sceny seksu trzynastoletniej Daeneris z Drogo, nie ocierając się o skojarzenia z pedofilią). Jestem wielką fanką książki i obsada przypadła mi do gustu.
Dzięki bardzo za odpowiedzi i przpraszam za spoilery w nazwie tematu,nie zdązyłem już z edytować.
Ależ jestem wkurzony po nawałnicy mieczy ,Stannis już może pożegnac się z marzeniem o żelaznym tronie(Głupi bekart odmówił bycia namiestnikiem północy),i w ten spoób żaden lord północy nie dołączy do Stannisa.A tą całą wojne pewnie wygr naburmuszona laczeczka Dany.
W sumie to zgadzam się z @Karatos co do Dany. Zaczyna mnie już mocno wkurzać całym swoim "jestem tylko młodą dziewczyną, ale myślę że jestem najmądrzejsza. Wszyscy słuchajcie i kochajcie mnie, bo jestem smokiem"
Spokojnie. Nie zapomnij, że dziedzice Robba żyją. Muszą tylko wyjść z ukrycia. Wtedy skończy się władza Boltona na Północy, a lordowie poprą tego, kogo poprze Rickon, a Rickon poprze Stannisa.
Rickon nie poprze nikogo bo w książce ma ze 3-4 lata w czasie DwD ;] Zresztą pierwszeństwo i tak ma Bran który niedługo ma wyjść z ukrycia.
Głupota ludzka naprawde nie zna granic... A czy Jon lub Petyr wiedzą, że Bran i Rickon żyją?
Dealricu, no co TY ? Wystarczyłoby tylko to drugie zdanie. Skuterek to nasza stara znajoma.
SPOILER Przecież Rickon nie musi dosłownie nikogo poprzeć, wystarczy, że będzie miał go w ręku Manderly, który już zadeklarował poparcie dla Stannisa.
SPOJLER O tym, że Manderly warunkowo uznał Stannisa za króla, wie jedynie Davos Seaworth, z jego oficjalną zdolnością do czynności prawnych i pełnienia urzędów państwowych zaś na razie kiepsko. SPOJLER
Davos ma sprowadzić Rickona na Białą przystań. W tym momencie Manderly ma dziedzica Winterfell za którym opowiedzą sie wszyscy lordowie północy nie licząc Boltonów, w tym momencie Manderly ujawnia sie i otwarcie przyznaje Stannisowi poparcie bo to dla niego najkorzystniejsza opcja (ba Stannis może nawet nadałby mu tytuł protektora północy, przynajmniej do czasu dojrzałości Starka).