PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 409 tys. ocen
8,7 10 1 408960
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Takie nowinki krążą po rożnych portalach , sama aktorka grająca role Catelyn Stark miała podsumować iż jej postać jest po "prostu martwa" oraz że w serialu było by za dużo wątków dlatego twórcy posunęli się do tak drastycznych cięć fabularnych jak nigdy dotąd, jak myślicie to możliwe ? książek nie czytałem jednakże słyszałem iż to jedna z ważniejszych postaci Got, czy to możliwe żeby tak okroili wątek książkowy względem serialu?

ocenił(a) serial na 10
Die_by_the_Sword

Naprawde tego nie rozumiem, postać LS jest naprawde bardzo ważna i jeśli ją usuneli to znaczy tylko i wyłącznie to że przestanie być ważna i nie zrobi tak naprawde nic BARDZO MEGA ważnego w dalszych książkach, tak wielka zmiana napewno był konsultowana z Martinem, i to on musiał im powiedzieć "taaaak taaak usuwajcie, ona itak nic już nie odwali, bedzie się szwędać, zabijać gamoni i gnic coraz bardziej" przecież nie powiedział by chyba "wiecie co, no plan jest taki że na końcu ma pomoc "komuś tam komuś' zasiąść na żelanym tronie, ale walić to, wymyśli się jakiś twist i bedzie, usuwajcie i z bogiem!" :)

Die_by_the_Sword

Za dużo wątków?! Przecież ledwie co zamknęli szereg wątków kosząc Tywina i parę innych postaci i łącząc wątek Stannisa i Jona. A Stoneheart pełni wręcz kluczową rolę w historii Jaimego i Brienne.

ocenił(a) serial na 10
BOB_76

w książce wątek Stannisa i Jona nie był połączony?

ocenił(a) serial na 9
Die_by_the_Sword

Był, ale nie było w nim Davosa :)

ocenił(a) serial na 10
Vangelis7

aha czyli że Davos gdzieś indziej w tym czasie był? a teraz namiesza coś Davos ze Stanisem ?? być może rzecz ujmując

ocenił(a) serial na 9
Die_by_the_Sword

Dokładnie, Davos był wtedy jeśli się nie mylę na misji u Wandela Manderly'ego. Taka zmiana w serialu może wyjść na dobre, bo jak zrobią wątki Davosa i Jona może być ciekawie.

Vangelis7

Za dużo wątków, a na Szarego Robaka i Missandei mają czas... żenada.

ocenił(a) serial na 9
pitrzel

Dokładnie, też mnie to boli bo miałem o duecie D&D dobre zdanie, jednak diametralnie się to zmieniło. Oczywiście, serial jest na MOTYWACH powieści, jednak usuwanie takich mega ciekawych postaci jak LS, Zimnoręki, Umber Greatjon, itp itd jest po prostu śmieszne. Teraz pewnie nie będzie kogoś z dwójki Euron/Victarion, nie wiadomo jak z Aeronem, o Quentynie Martellu cisza - no błagam.. Wątki Miss i Szarego Robaka w tym sezonie były po prostu zbędne, a twórcy mogli poświęcić więcej czasu Oberynowi, Jaime'owi, Bronnowi, Branowi (tylko jeśli byłyby tak ekscytujące jak w ostatnim odc).

ocenił(a) serial na 6
Vangelis7

5 sezon w 50% będzie zmyślony i coraz bardziej będzie się rozmijał z wizją Martina.
Najbardziej boli brak ważnych w książce postaci. Ciekawe kogo będą teraz uśmiercać, skoro zabrakło już nawet aktorów drugoplanowych.
Wprowadzanie nowych na parę odcinków żeby zaraz potem ich zabić jest już oklepane.
Czekamy na dalsze ubarwnienia fabuły więcej cycków, krwi i braku logiki.

ocenił(a) serial na 9
acidghost

Też się niestety tego spodziewam. Mix adaptacji,wymyślunku D&D i nowych pomysłów Martina. Jest nadzieja, ale po usunięciu LS bardzo mała.. Masz rację, boję się, że uśmiercą kogoś takiego jak np. Blackfish (albo już go nie pokażą), być może Yarę (zwisa mi) albo np. Selyse. Teraz uśmiercono tyle osób, że nie wiem czy będzie pomysł bo zszokować jeszcze bardziej i np. zabić Meerę, czy np. kolejny sezon będzie bardzo mało śmiertelny :)

ocenił(a) serial na 10
Vangelis7

wystrzelać w piz du wszystkich to recepta na Got ale muszą ruszyć po nową

ocenił(a) serial na 10
pitrzel

Missandei sam był ebnął spoko winia, nie dziwie sie temu robakowi chociaż co on jej chce palcem i minetą dogodzić ? i ciekawe czy ma chociaż kolumnę? :D

ocenił(a) serial na 6
Die_by_the_Sword

Davos dostał zadanie przekonania i bogatych lordów Północy, którzy przetrwali Krwawe Gody. Najważniejszy z nich to Manderly. Wciąż ma tyle zasobów żeby wystąpić przeciw Boltonom. Glover (uwiolniony w książce przez Aryę i Jaqena z lochu w Harennhal) lord Depwood Mottte żyje i spiskuje razem z Manderlym. Ich spisek polega na tym żeby pokonać Boltonów i z powrotem umieścić Starków w Winterfell. Manderly dowiedział się od giermka Theona niejakiego Wexa, że Rickon Stark żyje i gdzie przebywa. Manderly zlecił misję Davosowi żeby znalazł Rickona, żeby został lordem Północy zamiast kłamiwych i zdradzieckich Boltonów.

ocenił(a) serial na 10
acidghost

masakra ji nic z tych rzeczy/postaci niema w serialu a jka sa to całkiem w innej perspektywie :P to Theon zwany feetooorem! bez kózki ma giernka!??!

ocenił(a) serial na 6
Die_by_the_Sword

Theon gdy atakował Północ miał giermka - niemowę imieniem Wex.

ocenił(a) serial na 10
acidghost

ważną role odgrywał wex? pewnie pomiatał nim Fion? mi go akurat szkoda dla mnię to wzorowa historia jak można popełnić błąd i zejść na ciemną strone mocy do Dark Vadera pawiloka : P niby ciemna strona go pochłaniała a jednak widać było że jest jeszcze nadzieja : P

ocenił(a) serial na 10
Die_by_the_Sword

albo jeszcze jest, ale ciekawe czy może martin wpadł na pomysł że np kuźke qubrick komuś przymocuje hahaha jak podobno ma z góry zrobić dark vadero steina to i może nie takie czary potrafi haha

ocenił(a) serial na 6
Die_by_the_Sword

Ciekawe jest też to, że w książce Martin opisywał , że Theona obdzierali ze skóry, obcieli kilka palców u rąk i nóg, łamali kołem ale nigdzie nie jest wprost napisane, że Theona wykastrowali, choć po jego zachowaniu wydaje się to bardzo prawdopodobne.
Np Theon powiedział, do któregoś z żelaznych ludzi w Fosie Cailin, że nic mu nie jest tylko stracił parę palców i takie "małe coś"

ocenił(a) serial na 10
acidghost

kurde muszę zacząć czytać książkę , jest ona tez swego rodzaju Thrillerem jak widzę

ocenił(a) serial na 6
Die_by_the_Sword

Ten Wex jakoś się nie wyróżniał poza tym, że był dobry w rzucaniu ostrymi przedmiotami do celu, a Theon wcale nim nie poniewierał w sumie zbytnio nie zwracał na niego uwagi

ocenił(a) serial na 10
acidghost

a właśnie i słyszałem że Fetor to był jakby niewolnik giernek Ramsaya który za niego zginął.. a w książce Ramsay zrobił z nim to samo co w serialu ? zastąpił mu feetooora?!

ocenił(a) serial na 10
Die_by_the_Sword

tzn Fion zastąpił?

ocenił(a) serial na 6
Die_by_the_Sword

Pierwszy Fetor był sługą Ramsaya (i jego opiekunem jak Snow był mały) i miał taką rzadką chorobę, która powodowała, że strasznie śmierdział.
Jak Ramsaya ścigali z wyrokiem śmierci za zabójstwo lady Hornwood, Ramsay zamienił się ubraniami z Fetorem. Lordowie pomylili się i zabili Fetora myśląc, że to Ramsay, a sam bękart podszywający się za Fetora trafił do Winterfell i spotkał tam Theona, którego też postanowił zrobić w konia.

użytkownik usunięty
Die_by_the_Sword

Chyba ich już całkiem poyebao o.O