PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 408 tys. ocen
8,7 10 1 407975
7,9 63 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Jako że serial dobiegł końca i nie zobaczymy w nim ani żadnej nowej sceny, ani żadnego nowego bohatera, a w związku z tym że to już koniec, to zapewne forum niedługo "ucichnie", to proponuję małą zabawę ;)
Wypiszę poszczególne kategorie, typu "najlepsza postać" czy "najlepszy odcinek" i niech każdy zainteresowany poda swoje wybory, zobaczymy co w przeciągu tych 8 lat z serialem podobało lub nie podobało się najbardziej :P

1. Najbardziej lubiana / nielubiana męska postać
2. Najbardziej lubiana / nielubiana żeńska postać
3. Najlepszy / najgorszy sezon
4. Najlepszy / najgorszy odcinek
5. Najlepszy / najgorszy wątek miłosny
6. Najbardziej lubiany / nielubiany ród
7. Najlepsza bitwa
8. Najbardziej wstrząsająca śmierć
9. Najlepszy pojedynek lub walka
10. Największe zaskoczenie?
11. Zakończenie serialu się podobało czy nie podobało?

Można dodać jakąś kategorię, ale póki co ja osobiście pomysłów więcej nie mam :) jak i uzasadniać odpowiedzi, ale nie jest to konieczne;) i zacznę jaki pierwszy:

1. Najbardziej lubiana męska postać: Ogar i Thormund / nielubiana Joffrey
2. Najbardziej lubiana żeńska postać: Olenna Tyrell / nielubiana Cersei
3. Najlepszy sezon 2 / najgorszy 8
4. Najlepszy odcinek: 9 sezonu drugiego: Bitwa o Czarny nurt / najgorszy: sezon 8, odcinek 4: Ostatni ze Starków (liczba głupot w tym odcinku przebiła wszystko)
5. Najlepszy wątek miłosny: Jon + Ygritte / najgorszy Jon + Daenerys
6. Najbardziej lubiany ród: może to nie ród, ale też się powinno zaliczać jako taki osobny czyli Dzicy :P a najbardziej nielubiany to Freyowie, ewentualnie Boltonowie
7. Najlepsza bitwa: wspomniana już Bitwa o Czarny Nurt
8. Najbardziej wstrząsająca śmierć: wszystkich na Krwawych Godach
9. Najlepszy pojedynek lub walka: Sir Arthur Dayne vs Ned Stark z kompanami
10. Największe zaskoczenie: sporo tego było, ale chyba na gorąco to śmierć Nocnego Króla z rąk Aryi, ewentualnie śmierć Tywina w wychodku xD
11. Zakończenie serialu się podobało czy się nie podobało: kilka wątków tak, kilka nie, ale zdecydowanie mogło być lepiej :/

Zapraszam do zabawy! :D

Maliniak333

Dodałbym:
- najlepiej scenariuszowo zbudowana postać (nie ma nic do rzeczy, czy dobra, czy zła),
- analogicznie najgorzej zbudowana postać,
- największa niekonsekwencja w serialu (coś, po czym widz myśli "czemu tak głupio"),
- ale też najciekawszy pomysł na zwrot akcji (nie chodzi o zaskoczenie, tylko o taki, gdzie widz sam zauważy budowanie go we wcześniejszych odcinkach),
- najgłupszy pomysł militarny (poniżej umysłu 5-cio latka),
- najlepszy podstęp (zarówno w polityce, jak i w działaniach wojennych),
- największe drewno aktorskie,
- ulubiona scena z mistrzowskim aktorstwem.

ocenił(a) serial na 9
bazant57

Pomysły ciekawe, można dodać ;) oprócz myślę tego z "najgłupszym pomysłem militarnym" bo chyba każdy napisze, że będzie to atak Dothraków w Bitwie o Winterfell, uważam że sam miałeś to właśnie na myśli :P

Maliniak333

Akurat o palmę pierwszeństwa może walczyć "Daenerys zapomniała o flocie Eurona". Chodziło mi o niedorzeczność scenariuszową, w którą nie uwierzy nawet wzmiankowany przedszkolak.

ocenił(a) serial na 10
Maliniak333

Za dużo się działo, pamięć mnie zawodzi, co i kiedy mi się podobało, co zrobiło wrażenie itd.
Wypowiem się jedynie na temat kilki postaci.
Najbardziej lubiana postać kobieca: Cersei - głównie z powodu tego, że jej postać została świetnie przedstawiona psychologicznie, widać w jej zachowaniach konsekwencję i determinację. Jej śmierć (w idiotyczny sposób) była dla mnie niemiłym zaskoczeniem.

Najbardziej nielubiana postać męska: Bran... irytował mnie od pierwszych sezonów i tak pozostało do końca, który tylko wzmógł moją niechęć.

ocenił(a) serial na 10
Maliniak333

1. Najbardziej lubiana męska postać: Joffrey Baratheon i Viserys Targaryen (serio mówię, to moim zdaniem ciekawi bohaterowie) / nielubiana Walder Frey i Craster
2. Najbardziej lubiana żeńska postać: Margaery Tyrell / nielubiana Daenerys Targaryen (od piątego albo szóstego sezonu, wcześniej ją lubiłam) i Myranda
3. Najlepszy sezon: 1, najgorszy 8
4. Najlepszy odcinek: „Dzwony” pomimo że ogólnie nie podobał mi się ten sezon, najgorszy „Długa noc”
5. Najlepszy wątek miłosny: Jon + Ygritte, Daenerys + Drogo, Jaime + Cersei / najgorszy Jon + Daenerys
6. Najbardziej lubiany ród: Targaryen, nielubianego nie mam
7. Najlepsza bitwa: o Królewską Przystań
8. Najbardziej wstrząsająca śmierć: Oberyn Martell, masakra na Krwawych Godach
9. Najlepszy pojedynek: nie mam ulubionego
10. Największe zaskoczenie: całość miałam zaspoilerowaną, więc ciężko mi powiedzieć
11. Zakończenie serialu: DENNE, dziękuję dobranoc

ocenił(a) serial na 8
Maliniak333

1. Lord Petyr Baelish/ ser Gregor Clegane
2. Królowa Daenerys Targaryen/ Melisandre z Asshai
3. sezon 4/ sezon 8
4. Wichry Zimy/ Żelazny Tron
5. Yara+ Ellaria/ Petyr+Sansa
6. Targaryen/ Stark
7. bitwa o Królewską Przystań
8. Meryn Trant
9. Daario Naharis vs rycerz z Meereen
10. pokonanie Innych jednym ciosem sztyletu 3 odcinki przed końcem
11. Zanim doszedłem po nim do siebie; nie minęła doba a 5
po tygodniu, podniosłem się z łóżka, a po 2 zacząłem znów jeść
profanacja to za słabe słowo, by opisać ten mega szajs.
wolałbym wypić łyk arszeniku niż obejrzeć go jeszcze raz

Maliniak333

https://youtu.be/fuNyWMAWptE?t=108