Temat zbiorczy o njusach ze świata dotyczących serialu GoT.. tak, serialu, więc prosiłbym bez spoilerów <można byłoby komentować wszelakie informacje jak wywiady, ciekawostki, o produkcji, itp.itd. w jednym temacie - nie wiem, może to tylko ja, ale czasami nawet i o takich nic-nie-znaczących rzeczach chciałoby się porozmawiać z innymi fanami, zamiast napisać tylko komentarz pod njusem na FuWU, w dodatku zazwyczaj opóźnionym niż zapodany na forum przez fana xP>. Co do trailerów/filmików zza kulis to raczej temat nie od tego, tutaj można byłoby porozmawiać o 'duperelach' ; ]
Np. można zapodać linka do strony, na której poczytamy o danym 'njusie' co by później móc go skomentować tutaj, podzielić się refleksjami, może pogadać, itp.itd.. a jeśli już ktoś przeczytał np. wywiad, mógłby napisać, czy wart czytania lub przytoczyć najważniejszą jego zdaniem informację, itp. itd.
---
Kopiuje z poprzedniego tematu:
Odnośnie odcinka nr5 <albo takie, w których wspomina się sceny z tego odcinka>:
- Pedro Pascal dla GQ:
http://www.gq.com/blogs/the-feed/2014/05/game-of-thrones-pri...
Fajny wywiad, ale warte odnotowania jest to, co mówi o 'walce' widocznej już w trailerach, jak i to:
"David and Dan, in their adaptation, still refuse to completely betray the books, but they keep surprises hidden."
Ciekawe.
- Liam Cunnigham dla Access Hollywood:
http://www.accesshollywood.com/game-of-thrones-liam-cunningh...
Fajnie mówi o pracy z Markiem Gatissem:
“He’s a fantastic actor. … So to be in a scene with him was an absolute joy, an absolutely a privilege.”
xD
- Alik Sakharov o odcinku nr 6:
http://winteriscoming.net/2014/05/12/director-alik-sakharov-...
WARTO przeczytać choćby tylko to, co przytoczyli na WiCnet.
W skrócie najlepsze fragmenty pokazujące, ze znają się <albo Sakharov zna się> na kręceniu odcinków:
"Speaking with Peter, we talk about nuance and controlling his emotions. If he were to show right off the bat that he’s bothered by this trial, then it would diminish the ending, which the scene has set up."
Doprawdy miał racje, nie wyobrażam sobie tego inaczej : )
Trochę SPOILEROWO:
"Varys says “Sadly my lord, I never forget a thing.” There is a setup there that perhaps Varys could help his friend in the future."
Aaaaha!
O Ramsay'u:
"He is the master of manipulation."
O scenie z Fetorem w wannie:
"Theon and he knows which buttons to push. Here for the first time, he’s being kind to him. Viewers will go “what is this guy thinking? Is he going to hurt him?” The actor who plays Ramsay is a very strong actor and Alfie is an equal match. They are wonderful together. They have such chemistry in the frame you really feel it. When they look at one another – or if they don’t – you go “oof!” You feel it. It goes right into the core."
Biorąc pod uwagę parę komentarzy w temacie o odcinku - rzeczywiście tak było! xD
- oglądalność z odcinkiem nr 6 troszkę spadła, ale dalej wysoka:
http://tvbythenumbers.zap2it.com/2014/05/13/sunday-cable-rat...
Pewnie przy finalnych odcinkach, a z pewnością przy 9-tym <bo statystyczny widz uznaje to za 'muszę zobaczyć'> padnie nowy rekord : >
- Nikolaj Coster Walday w Making GoT:
http://winteriscoming.net/2014/05/13/nikolaj-coster-waldau-j...
Zajebiście rozumie swoja postać, bez wątpienia, najlepsze wg mnie:
"I think that meeting Brienne has made him reconnect to that core of himself."
O czym dużo książkowców zapomina ; )
"Jaime’s whole life has been planned out so he could be close to Cersei. Now he’s coming to the realization that the love he thought they had didn’t exist."
hehe xd
- Sybil Kekilli o Shae, odcinek nr 6:
http://winteriscoming.net/2014/05/14/sibel-kekilli-shae-taki...
Eh te uzasadnienia aktorski.. w sumie co się dziwić, D&D zrobili co zrobili, choć podoba mi się to, że powiedziała, że Lannisterowie ją złapali i jaki miała wybór: albo zeznawać przeciwko Tyrionowi albo umrzeć. Wybrała więc ‘zemstę’.... szkoda, że w serialu póki co ani widu ani słychu tego tłumaczenia, ale jest jeszcze nadzieja : )
Odnośnie nadchodzących odcinków/sezonu nr5:
- wygląda na to, ze już rozpoczęły się powoli praca nad s5, a głownie chodzi o poszukiwanie lokalizacji:
http://winteriscoming.net/2014/05/11/location-scouting-game-...
Mam nadzieje, ze to jeszcze nie jest Dorne, chociaż czytając komentarze tam doszedłem do wniosku, ze wszystkiego można się spodziewać, nawet Wodnych Ogrodów.. xd
- info o czerwcowych odcinkach GoT:
http://winteriscoming.net/2014/05/13/hbo-releases-details-ju...
Episode #38: “The Mountain and the Viper”
SUNDAY, JUNE 1 (9:00-10:00 p.m. ET/PT)
Unexpected visitors arrive in Mole’s Town; Littlefinger’s motives are questioned; Ramsay tries to prove himself to his father; Tyrion’s fate is decided.
Written by David Benioff & D. B. Weiss; directed by Alex Graves.
Episode #39: “The Watchers on the Wall”
SUNDAY, JUNE 8 (9:00-10:00 p.m. ET/PT)
Jon Snow and the Night’s Watch face a big challenge.
Written by David Benioff & D. B. Weiss; directed by Neil Marshall.
Episode #40: “The Children”
SUNDAY, JUNE 15 (9:00-10:00 p.m. ET/PT)
Circumstances change after an unexpected arrival from north of the Wall; Dany must face harsh realities; Bran learns more about his destiny; Tyrion sees the truth about his situation.
Written by David Benioff & D. B. Weiss; directed by Alex Graves.
Przyznam, ze można wyciągnąć tutaj parę rzeczy, zwłaszcza jeśli czytało się PLiO <SPOILERY KSIĄŻKOWE>:
- zdanie "Tyrion’s fate is decided." na końcu sugeruje, ze tak się skończy odcinek nr 8, czyli tak, jak niektórzy sadzili, tj. przy czytaniu książek tez czytelnik miał wrażenie, ze los Tyriona przesądzony;
- od odcinka nr 8 wątek Sansy rusza na całego z UdW;
- odcinek nr 9 potwierdzony, że tylko o bitwie o Mur <jeśli ktoś miał jeszcze wątpliwości>, tym samym widzowie będą musieli dalej być trzymani w niepewności o losie Tyriona, genialne;
Inne:
- Ponoć okładka „The World of Ice & Fire” Martina:
http://ic.pics.livejournal.com/grrm/7059164/203837/203837_or...
- Kolejne piwo:
http://winteriscoming.net/2014/05/14/brewery-ommegang-announ...
- Martin u Conana:
http://winteriscoming.net/2014/05/14/george-r-r-martin-talks...
W sumie jak tam podsumowali: pisze w DOS? WoW
- warto posłuchać, Cogmana, odpowiada na m.in. pytania fanów z WiCnet:
http://winteriscoming.net/2014/05/14/game-owns-bryan-cogman-...
Co ciekawe:
- scena w Twierdzy Crastera z odcinka 4-tego była najtrudniejsza do napisania i BARDZO ocenzurowana <czyli jak kiedyś ktoś z ekipy wspominał, że ocenzurowano bardzo pewną scenę, to najpewniej chodziło o tą>;
- odcinek 6 był o rodzinie Lannister, ze sceną procesu uwypuklającą relacje między bohaterami;
- akcja w Dreadfort miała być dłuższa, zwłaszcza z atakiem Żelaznych Ludzi, ale edytowano i jest krótka <np. wydaje mi się, że mogła być akcja, gdzie Żelaźni-randomy wpadają do komnaty, gdzie Ramsay uprawia barabara z Myranda, i stąd był topless i we krwi itp.>. CO CIEKAWE, Yara MIAŁA UCIEC kiedy UCIEKŁA! Jak mówi, będzie musiała „z tym żyć”, tj. że uciekła, czyli wychodzi to tak: może to być wykorzystane w scenie, bez spoilerów, z wieca jako kontrargument pewnego pana, albo jeśli Żelaźni zostaną wycięci to i tak pojawi się wiadomo przy kim <widz dowiaduje się, że jeśli troskliwą siostrą w tych scenach tak czy siak>; aha, fajnie ktoś podsumował scenę z psami, z czym się zgadzam:
„Everybody makes a deal about Yara and her three Ironmen taking off because of the dogs,… when I look at the way the scene is filmed, it looks as if the Iron Islanders were ready to kill all the dogs and Ramsay too, from the last look on her face , she left in disgust not for fear of dogs.”
- Martin NALEGAŁ, aby w serialu pokazano i wyjaśniono Ibank dokładniej;
- oryginalnie pierwszą scenę odcinka nr 6 miała być scena ze smokiem;
- aktor od Barristana jest WIELKIM fanem książek : )
- Syrio Forel JEST MARTWY! POTWIERDZENIE!?
- scena z Hizdahrem wzorowana była <albo pisana pod wpływem inspiracji, coś w ten deseń> „Antygoną”-interesujące;
- Cersei dobierała świadków, nie Tywin;
- każdy sezon jest kręcony jako 10-godzinny film <co było wiadome od dawna>. Reszta sezonu to „roller-coaster”;
- nie może mówić o postaciach, które zostały wycięte bo ciągle jest szansa, że mogą się jeszcze pojawić;
Cogman w moich oczach plusuje, potrafi docenić fandom i brać udział w czymś takim. To się chwali! : )
Ja osobiście nie bardzo rozumiem jak można było w ogóle brać pod uwagę pominięcie Dorne, które jest przecież powiązane z główną linią fabularną. Wiem, że serial to Starkowie i Lannisterowie, przeplatani Stannisem i Dany, ale bez przesady.
To prawda :) Albo D&D wiedzą coś czego my nie wiemy i wątek Żelaznych czy Martellów jest tak ważny dla dalszej fabuły.. no wiadomo xD (Aegon pewnie też..)
Tylko że jak dla mnie bez sensu jest skupianie się tylko na tym, co jest ważne, jeżeli chodzi o koniec fabuły. A co ze środkiem? Nawet, jeżeli Greyjoyowie nie będą mieli swojego udziału w końcowym dzieleniu się tortem to są ważną cząstką tej historii i świata tu i teraz. To samo, jeżeli chodzi o Aegona.
Takiego Quentyna można zastąpić Tristanem i nic się nie straci, ale w przypadku Greyjoyów i Aegona (tutaj mam na myśli samą przyjemność bycia w niewiedzy kim on jest, nawet jeżeli samo odkrycie tego nie będzie jakąś bombą) już taka sytuacja nie następuje.
Poprzednia aktorka spokojnie mogłaby pociągnąć ten flirt z Trystanem.
Niezależnie od tego, co tam będzie z Greyjoyami na koniec, Żelazne Wyspy są ważnym elementem tego świata, i to, że zostaną w ogóle wycięci uważam za ogromne uproszczenie westerowskiego świata.
Które spostrzeżenia są tak ciekawe? Ale oczywiście takoż żałuję.
"Myślę, że jeśli tak, to chodzi o scenę z finale s5?"
Hmm, mogę się jedynie domyślać, co tu chciałeś przekazać :D w każdym razie wiemy, że zagra w pierwszym odcinku, stawiam na sam początek bądź koniec, w podobnym klimacie jak w scenach z Innymi. Ciekawe, czy będzie to spoiler...
Mam nadzieję, że będzie Harmą Psim Łbem.
Eee, to jak zagra w 1 odcinku to nici z tego (na finał marzyła mi się scena, że Dziecię Lasu rozmawia z Bloodravenem i mówi, że już 'czas na Brana i co potrafi' - taki swoisty cliffhanger dla widzów, aby cierpieli kolejny rok albo zaczęli czytać sage xP).
Ekhem... w treści artykułu, który zapodałeś mamy:
First off, I find it highly interesting that the actress is referred to as The Child of the Forest and not just plain, Leaf. According to IMDb, the actress is Octavia Selena Alexandru, and she is set to reprise the role of Leaf, in Episode 1 of Season 5, “The Wars to Come“.
W sumie nie wynika z tego jednoznacznie, że na tym jednym się skończy.
I w drugą stronę: może oznaczać, że tylko na tym się skończy. Nie mniej intrygujące zważywszy na fakt, że cały czas mówili 'Brana ma nie być' - widać, dosłownie trzeba było brać te słowa ale sam wątek najwidoczniej może być kontynuowany..
"Aktorka Hjort-Sorensen zagra Dziką w s5:"
Obstawiam randomową postać, która w imieniu kobiet i dzieci z Hardhome ogłosi, że chce do Castle Black, ale Dzicy sprawujący władzę w tym miejscu jej na to nie pozwolą. Potem wyniknie jatka z Nocnikami a w dalszej kolejności z Innymi. Tormund zginie.
Tak w ogóle matiiii, widzę, że cytujesz tu cały czas wicnet. Czytasz czasem http://watchersonthewall.com/ ? Wszyscy dawni użytkownicy wicnet są teraz tam i wiele ciekawych kwiatków można w ich postach znaleźć. Np. streszczenie całego rozpisanego na sceny pierwszego odcinka nowego sezonu;)
http://watchersonthewall.com/the-first-reviews-of-game-of-thrones-season-5-are-i n/
Dzięki za info! Przyznam szczerze, że czytuję tylko WiCnet, aby nie tracić zbędnego czasu (wyszedłem z założenia, że tam wszystkiego się człowiek dowie), nawet nie wiedziałem, że ludzie się poprzenosili (tak więc od dzisiaj będę tam również zerkał, skoro polecasz :) ).
btw. korci mnie obczaić na to streszczenie ale nie dam się, wytrzymam :D Czytałeś? Jak wrażenia po przeczytaniu, tak bez spoilerowo?
A nie zastanawiało Cię, dlaczego na wicnet jest tak mało komentarzy pod newsami? ;) Co innego na TWOTW. Też kiedyś nie wiedziałem o tej stronie, ale bodajże tamerlan jako pierwszy zwrócił mi na nią uwagę.
Czytałem streszczenie. Odcinek raczej spokojny, sceny w większości książkowe. Powraca parę postaci, których dawno nie widzieliśmy. Nowych brak. Arya, Winterfell, Dorne przesunięte do kolejnego odcinka.
Przyznam szczerze, że zastanawiało :) Ale stwierdziłem po prostu, że wprowadzili reklamy do serwisu i wiele osób było z tego powodu niezadowolonych, haha :D Widzę nawet, że dawna redaktorka z 'Fury' w nicku tam postuje, a przecież pisała na WiCnet - to znaczy, że był jakiś rozłam w szeregach redakcji, chyba.
Tak w ogóle to tamerlana już dawno na forum nie było :)
Czyli idą trochę schematem znanym od s2, gdzie to Stannis był przesunięty na 2 odcinek w s2 (i może coś jeszcze), Theony i inne w s3 i s4. Tutaj dochodzi jeszcze Arya i Dorne (Szkoda :( )
No i wielu stałych bywalców wicnet też tam się udziela: np. Tyrion Pimpslap, King Tommen, jentario, Hear Me Roar (teraz jako Hear Marko Roar) i inni.
Stannis był w pierwszym odcinku w sezonie drugim. W s05e01 też się pojawi w dwóch scenach. I moim zdaniem to dobrze, że nie upychają wszystkich bohaterów do jednego odcinka. Mniejsza ilość postaci na odcinek zdecydowanie służy temu serialowi, no i samym odcinkom.
A bywalców to już nie kojarzę - fakt, poczytywałem sobie komentarze ale nie zwracałem uwagi na ksywy :D
Racja, ze Stannisem się pomyliłem. Z podziałem i upychaniem zgadzam się (swoją drogą zwróciłem na to uwagę dopiero przy s4 a przecież od początku tak było.. znaczy, bardziej od s2 ale jednak) :)
http://watchersonthewall.com/game-of-thrones-season-5-world-premiere-red-carpet- interviews-and-photos/
światowa premiera, ROBERT WRÓCI!!!
Faktycznie dużo się ich tam zjechało, ale w oczy rzuca się brak Leny (choć tu zapewne powodem jest ciąża), Petera, Emilli, Maisie czy Stephana. Przede wszystkim - w końcu Sophie zmieniła fryzurę na oficjalne wyjście :) Wszystko lepsze od tamtych zaczesów. Co do samej sukienki mam mieszane uczucia, niby zgrabnie i tak dalej, ale myślę, że lepiej by było bez tej zasłonki czy halki. Gwendoline mogła wybrać coś bardziej obcisłego, za to Hannah Murray pięknie. Fajnie widzieć Charlesa, z Aidanem wyglądają jak ojciec i syn :D I jak najbardziej jeszcze fajniej widzieć Marka :)
"The following are some quotes (...) Some are humorous, some are POINTLESS, some are insightful. Note that there are some instances of paraphrasing" - punkt za szczerość :D
A wśród nich szczególnie mnie ujęły:
[Michael McElhatton] The Boltons solidify their hold on the North. There’s a wedding… *whispers* which I can’t tell you about.
[Dean-Charles Chapman o relacji Tommen-Marg] As a viewer it’s messed up, but for me, life is good!
[Iwan Rheon o Alfie Allenie] He has a very thankless task as an actor, but he does a tremendous job. I love working with him.
[Alfie Allen] The book series is based on the Wars of the Roses, so it’s kind of apt to be here [Tower]
[Liam Cunningham] Two-hundred years ago we’d be in here getting our heads chopped off. Now we’re watching the telly!
If I told you anything, you and me would be kicked to death.
[John Bradley] Characters you’d never expect to meet actually meet him. (shouts at Kit) Get out ‘me interview!
Brak Stephena Dillane nie dziwi niestety on się nie udziela, nie chodzi na premiery i nie ma z nim żadnych wywiadów... :(
Jeszcze daję linka do winteriscoming gdzie dodatkowo są wywiady z aktorami.
http://winteriscoming.net/2015/03/19/game-of-thrones-red-carpet-premiere-video-a nd-pictures/
Wow, rzeczywiście trochę ich tam. I że Mark się pojawił - chyba od s1 nie pojawiał się przy premierach GoT albo nie zauważyłem :D
HBO przyznaje, że uprawiało trololo z fanami odnośnie klipów 'The sight':
http://winteriscoming.net/2015/03/19/hbo-admits-they-trolled-fans-with-the-sight /
Muszę przyznać, że są bezczelni xp I jeszcze monitorowali internetowe wpisy! (tak, wbrew pozorom zatrudnianie lub posiadanie osobnej ekipy analityków od tego typu rzeczy jest normalne) xD
Odnośnie 'red carpet':
http://watchersonthewall.com/uk-season-5-game-of-thrones-red-carpet-round-up/
Ten cytat jest fajny:
"HBO would hardly have tricked out the Tower Of London with all the trappings of last night’s glitzy premiere if the episode was a dud. You could say – to put it in terms that the Iron Bank of Braavos might understand – that Game Of Thrones is simply too big to fail."
Wiem, wiem, szaleństwo ale chyba coś w tym jest - nie wiem jak inni ale gdy zbliża się premiera kolejnego sezonu to jakoś tak od razu weselej mi na duchu, że oto mój ukochany serial powraca (przy żadnym innym serialu chyba obecnie tak nie mam - dawniej tylko przy Lost miałem podobnie).
Ian McElhinney o s5:
http://winteriscoming.net/2015/03/21/ian-mcelhinney-talks-game-of-thrones-season -5/
Po prostu uwielbiam jego wywiady, zawsze coś ciekawego powie :D Sami oceńcie:
“So far I’ve lived off my reputation. They spend so much time saying “Oh, he’s a wonderful swordsman”, that I never have to demonstrate, you just accept their word for it. But in the upcoming series 5, I do fight, quite a lot.”
Prawdę powiada, dużo mówiono o reputacji Barristana ale akcji z nim żadnej nie było do tej pory w serialu :) Fajnie, że powalczy w s5 :D
btw. zaskoczony jestem, że aktor podchodzi do postaci tak stereotypowo (a czytał książki), tj. Lannisterów uważa za 'villains' a Starków za tych dobrych.
Kto jeszcze jest znany z takiego myślenia? Do tej pory obstawiałem, że nikt z ekipy tak nie myśli :D
Coś powierzchownie przeczytał, ale zawsze, w porównaniu z innym i tak się wyróżnia i jakoś nie przeszkadza mu to w budowaniu swej roli. Ciekawe, od kogo dostał książki.
Well Barristan Selmy is one of the more decent people, so in that sense he gets good press.
Może i jest przyzwoitym facetem, ale niech nie zapomina, że ten sam Barristan przymykał oko na zachowanie Aerysa (jak chociażby tłuczenie przez niego żony), pogardzał Jaimem, a jednocześnie skakał z kwiatka na kwiatek, oferując swój Biały Płaszcz totalnie przeciwnym sobie frakcjom. No, ale zapewne w ogóle nie zdaje sobie z tego sprawy.
It’s great being a Lannister as an actor, because the best parts to play are villains.
Chyba nie zdaje sobie sprawy z istnienia Boltonów, Petyrów, Varysów, i innych. Ma racje, że najlepsze partie są m.in. dla Lannisterów, ale u nich jest nim Tyrion, a jego chyba nie miał na myśli.
One of my favourites, but one I could never get to play, is Arya. I think she’s a great character, and I’m sort of rooting for the Starks.
Normalnie szacun, ze wszystkich "dobrych Starków" wybrał sobie właśnie Aryę, która wręcz tryska dobrocią na prawo i lewo.
It would have been nice to have played someone like Tywin. He’s such a despicable, yet interesting character.
Oczywiście, że to jedna z najbardziej ciekawych i złożonych postaci, ale zdecydowanie nie określiłabym go mianem despicable. Wszelkie jego kontrowersyjne decyzje wynikały z zupełnie czego innego.
Lubię faceta i świetny jest w roli Barristana, ale zbyt lotny to on nie jest (nie żeby to był jakiś zarzut, do roli Barristana nie jest mu to potrzebne). Można czytać i można czytać. Ale chociaż zdaje sobie sprawę, że Jon nie pochodzi z lędźwi Neda, może mu Alfie powiedział. W każdym razie, jak mówiłam, i tak plus, że się nie bał, że jak zaznajomi się z sagą to mu to położy cała pracę na planie.
"Lubię faceta i świetny jest w roli Barristana, ale zbyt lotny to on nie jest (nie żeby to był jakiś zarzut, do roli Barristana nie jest mu to potrzebne). "
:D Cóż mogę powiedzieć, nic dodać nic ująć.
Arya jako świetlany charakter? Lubię ten rodzaj humoru ;)
"No, ale zapewne w ogóle nie zdaje sobie z tego sprawy."
Nom, pewnie tak :D
I wiedziałem, że o czymś zapomniałem tj. o tej rewelacji z Jonem Snow - najwidoczniej nieobce mu teorie i stoi po stronie tej znanej i chyba lubianej :)
Odcinek 5x01
Relacja Forbesa (bez spoilerów)
(...)
We’ve all just watched episode 1 of season 5 of ‘Game of Thrones’, and it was a spectacle that got applause at the beginning, laughter in the middle and huge applause at the end.
(...)
[a propos retrospekcji, o których w tym temacie była mowa]
Who is this mysterious maiden, trooping muddily through the woods, and visiting a cottage that’s straight out of ‘Hansel and Gretel’?
And when she gets inside to find the witchy old soothsayer, which of these predictions will come true?
(...)
‘Game of Thrones’ is also a show that thrives on the forging of unlikely alliances between characters – and thrives even more when those alliances come to sudden and bloody ends.
Both of those happen in this season opener.
There’s a great deal of persuading to be done, and a number of plans to be hatched.
It’s a relatively quiet episode by GoT standards – and certainly by comparison to that gory season 4 finale.
But the strongest stories can be told in whispers, and there’s a lot here that hints at the span of the sagas to come.
(...)
Czyli zapowiada się spokojnie - dobrze, że bezspoilerowo :D Ciekawe, jak wypadnie pilot s5 na tle pozostałych sezonów.
Guardian nie napisał w sumie nic ciekawego o samej premierze sezonu, za to wspomniał, że
Jonathan Pryce, who plays a new character, the High Sparrow, a role he described as “the nearest thing to Pope Francis that Game of Thrones has”.
Nie wiem, jak to będzie w serialu, ale w książce na Franciszka to on mi akurat nie wyglądał :D
Franciszek ??? Dobre :D. Jeśli kogoś przypomina ze świata chrześcijańskiego, to raczej któregoś z fanatycznych inkwizytorów. No, ale może dedeki zrobią z niego światłego reformatora ;)
Racja, bardziej fanatyk religijny, coś z inkwizycją właśnie aniżeli to przyrównanie do Franciszka (ale może faktycznie pierwsze występy Wróbla sprawiają wrażenie, że podobny do papieża ponieważ dopiero później wyjdzie, co on tam 'potrafi', hmm).
No bo się nosi jak Franciszek z Asyżu albo i gorzej. Ale jeśli tak go przedstawiają na początku sezonu, to dobrze, bo to oznacza niezłą woltę w drugiej połowie serii.
O zakończeniu serialu:
http://winteriscoming.net/2015/03/21/game-of-thrones-executive-producers-discuss -finishing-the-show-before-the-books-are-completed/
Nic ciekawego, szczerze powiedziawszy (jeśli już co nie co się naczytało o D&D), ale interesującym jest podanie co mają zamiar 'tworzyć' po GoT:
"After they’re done with Game of Thrones, Benioff and Weiss would like to adapt Dirty White Boys, a novel about a group of escaped convicts. Basically, they want to get as far away from fantasy fiction as possible."
- artykuł na temat wydania WoW:
http://watchersonthewall.com/a-scientific-guess-at-george-r-r-martins-progress-o n-the-winds-of-winter/
Normalnie bym nawet nie wspominał gdyby nie fakt, że nawet 'ciekawie' się to czytało - koleś zebrał wszystkie 'fakty' dotyczące tego, co wiadomo o sposobie pisania Martina i tego, co sam Martin powiedział/blogował.. przeanalizował i powstał ten artykuł. Jak sądzę inspiracją był wpis na blogu dotyczący Martina i jego pracy nad WoW/ewentualną nieobecnością na 2 większych konwentach. Kto zna angielski może śmiało rzucić okiem (a jak nie ma czasu/nie chce się czytać całości to przeczytać początek i podsumowanie :)
Oczywiście autor artykułu zakłada, że Martin zawsze mówi prawdę odnośnie swojego 'pisania' xp
- ekipa GoT z Belfastu banuje drony:
http://winteriscoming.net/2015/03/24/belfast-studio-behind-game-of-thrones-bans- drone-activity/
Najbardziej ciekawe jest to, że fani GoT zaczęli używać dronów aby coś zauważyć :D Niby stare jak świat, ale przy GoT ma to chyba miejsce po raz pierwszy.
- UWAGA: SPOILERY dotyczące nie tyle książki co nadchodzącego s5:
http://winteriscoming.net/2015/03/25/a-look-inside-got-season-5-stunts/
Polecam obejrzeć fotki zapodane przez WiCnet, jeśli ktoś nie ma zamiaru oglądać lub nie zwróci uwagi :) Czyli z książkowego Hardhome jednak COŚ zostało (lub ktoś), czyli zasada CO NAJMNIEJ 1 White Walker na sezon będzie utrzymana, najwidoczniej :D
- nowy klip z Aryą w roli głównej:
http://winteriscoming.net/2015/03/25/new-clip-from-game-of-thrones-season-5-the- house-of-black-and-white/
http://watchersonthewall.com/first-official-clip-of-arya-from-season-5/
Co ciekawe na WiCnet piszą, że 'miły staruszek' pojawi się w Domu Bieli i Czerni pod różnymi postaciami, również jako Tom Wlaschiha czyli znana twarz Jaqena z s2 (co za tym idzie miły staruszek miałby przybrać twarz Jaqena a nie, że JEST Jaqenem). Dla odmiany na WONW piszą, że będzie jakaś 'afera' za nim Arya zostanie zaproszona do środka i najprawdopodobniej wtedy pojawi się Jaqen (pomóc, np. i wprowadzić).
- Gwendoline Christie o s5 jako 'najlepszym dla niej':
http://winteriscoming.net/2015/03/25/gwendoline-christie-game-of-thrones-season- 5-is-definitely-my-favorite/
Najciekawszy cytat odnośnie s5: “Perhaps we have a look at some of her darker recesses too.”
- D&D raz jeszcze:
http://watchersonthewall.com/benioff-and-weiss-address-their-silence-on-cut-game -of-thrones-characters/
Nic wartego uwagi, wg mnie, oprócz tej wzmianki: "easier once everything is out and it’s 70 hours” - raz jeszcze potwierdzenie, że planują 7 sezonów :)
- Martin o spoilowaniu:
http://winteriscoming.net/2015/03/25/george-r-r-martin-doesnt-think-you-should-c are-about-spoilers/
Jak widać, lubi spoilować i nawet się do tego przyznaje. UWAGA: pod linkiem znajdują się spoilery odnośnie filmu 'Obywatel Kane'.
- Bollywood robi własną 'Grę o tron':
http://winteriscoming.net/2015/03/26/india-is-making-game-of-thrones-heres-what- we-know/
Aleeee śmianie xD
- Ross O'Hennessy zagra Grzechoczącą Koszule w s5:
http://watchersonthewall.com/rattleshirt-recast/
Innymi słowy recasting poprzedniego aktora z s2/s3. Szczerze powiedziawszy wybrali nawet podobnego tym razem, a jeśli nic nie spieprzą w charakteryzacji (vide Daario w s3 a s4) to nawet nikt nie zauważy różnicy. Najciekawsze jest jednak info, że aktor zagra w odcinkach Miguela Sapochnika, który reżyseruje odcinki 7 i 8 :)
Dodatkowo (nawiązanie do wpisu wyżej z filmikiem z kaskaderką gdzie z pewnością pojawi się WW):
"John Bradley reprises the role of ‘Samwell Tarly’ in Season 5 of the award-winning series GAME OF THRONES. Richard Brake will also be returning in his masked role…"
Co oznacza, że Nocny Król powróci w s5, najpewniej w scenach z Hardhome :) Plotka staje się potwierdzać (filmik z planu, a teraz ten cytat).
"Innymi słowy recasting poprzedniego aktora z s2/s3. Szczerze powiedziawszy wybrali nawet podobnego tym razem, a jeśli nic nie spieprzą w charakteryzacji (vide Daario w s3 a s4) to nawet nikt nie zauważy różnicy. Najciekawsze jest jednak info, że aktor zagra w odcinkach Miguela Sapochnika, który reżyseruje odcinki 7 i 8 :)"
Ale po co go charakteryzować, skoro i tak pewnie nie zdejmie tej swojej maski? :) Edward Dogliani tylko raz ją zdjął, w scenie w namiocie w s03e01. I tak go nikt nie pamięta. Co do Grzechoczącej Koszuli, to CV aktora ponoć donosi, że wystąpi w odcinku 8 (Hardhome). Zatem na bank nie będzie żadnej podmiany z Mance'em.
Gdy już czytałem o możliwych odcinkach 7 i 8 tak właśnie pomyślałem co do tej podmiany, a co za tym idzie wątek Theona zostanie jeszcze bardziej skrócony (albo wydłużony za sprawą Sansy). Ciekaw jestem, co z tego wyjdzie i co mają zamiar zrobić z postacią Mance'a w serialu (czyżby czekała go śmierć?).
Pewnie kolejna z postaci wg D&D do odstrzału (słowa Martina, że są bardziej brutalni od niego powoli się sprawdza, jeśli przypuszczenia trafne..). Tak czy siak jestem tego ciekaw (może spłonie jak w książce, ale tak.. naprawdę :D)
D&D już dość dawno brutalnie zadźgali ciężarną kobietę, a w sezonie wcześniej udusili rękami Jaimego bezbronnego lannisterskiego randoma, a Ty wciąż masz wątpliwości co do tego, kto jest bardziej brutalny? :P
Szkoda, że nie pokazali zdjęcia "jaimiego" :D
Pytanie: Hi George, huge fan of your writing. One question. Have you read the news about this Game of Thrones Adaptation they're doing in India? Apparently it will focus mainly on Dany Targaryen with the Starks and Lannisters in the Background and some real Hindu History elements?! It all sounds a bit weird , did you aprove that project? Best Wishes in all your ventures!
Odpowiedź Martina (jakoś tak dziś przed piątą rano naszego czasu): It does sound weird... and I know nothing about it.