PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 409 tys. ocen
8,7 10 1 409000
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Witam w książce i serialu na początku wspominani są namiestnicy regionów np. Ned na wieść, że Jaime ma zostać
Namiestnikiem Wschodu wyraża swoje zaniepokojenie, że Lannisterowie, będą mieli połowe wojska w Westeros.

Jakie dokładnie regiony były przypisane pod konkretnego namiestnika regionu? Czy taki namiestnik był wyżej niż np.
rządzącego w regionie głównego lorda?

Kto był/jest namiestnikiem południa?

Degusto

1.Po pierwsze to Casterly Rock leży na zachodzie pzt. Jaimie nie mógł zostać namiestnikiem zachodu bo jego ojciec cały czas żyje a Tywin jest namiestnikiem zachodu.Lanisterowie nigdy nie mieli nawet 1/3 wojsk Westeros więc co dopiero żeby mieli ich połowe .
2.Namiestnikami danych regionów Westeros zostawały osoby z tamtejszych głównych rodów panujących .Prezentuje to się tak:
-Namiestnik północy-Eddard Stark
-Namiestnik wschodu-Jon Arryn
-Namiestnik zachodu-Tywin Lanister
-Namiestnik południa -Mace Tyrell
-Książe Dorne -Doran Martell
Namiestnicy jak już wspominałem wywodzą się od głównych rodów panujących w danym regionie 7 Królestw.
+ Namiestnik 7 Królestw -Spoiler :Jon Arryn/Eddard Stark/Tyrion Lanister/Tywin Lanister/Mace Tyrell -Ułożyłem ich kolejność chronologicznie od 1 części do 5 .
3.Na to pytanie ci już odpowiedziałem ale się powtórzę ,Namiestnikiem południa czyli Reach jest Mace Tyrell

ocenił(a) serial na 9
Knorek_2

A czy ja napisałem, że leży gdzieś indziej? Gra o Tron wydanie serialowe strona 123. Jaime miał zostać namiestnikiem wschodu, a w przypadku śmierci jego ojca tytuł namiestnika zachodu przeszedł by również na niego. Ned odpowiada, że Lannisterowie nie powinni mieć pod kontrolą połowy wojska.

Dlatego się zastanawiałem czy namiestnicy mogą zwoływać chorągwie również innych terenów np. namiestnik południa Reach + Krainy Burzy czy może ten tytuł jest po prostu bez pokrycia.

Jeśli nie mogli zwoływać chorągwi od innych regionów to z regionami bez namiestników?

ocenił(a) serial na 9
Degusto

*Jeśli nie mogli zwoływać chorągwi od innych regionów to co z regionami bez namiestników?

ocenił(a) serial na 9
Degusto

To raczej tylko puste tytuły, bez wiekszego pokrycia.

Namiestnicy w zasadzie mieli w imieniu Krola pilnowac porzadku, wymierzac sprawiedliwosc, zarzadzac prowincja, byc moze zbierac podatki na rzecz Krolestwa. W razie zagrozenia zewnetrznego, jakis najazd z Essos albo bunt ktoregos z rodow/krain mial obowiazek zwolac choragiwe i ruszyc na pomoc Krolestwu/Krolowi.

Mozna powiedziec ze po podboju stworzono tytuły Namiestnika w zamian za niegdysiejsza Koronę jaka posiadali Lannisterowi, Starkowie, czy władcy Reach.

ocenił(a) serial na 9
Razengoroth

Dzięki :)

użytkownik usunięty
Knorek_2

Po Tywinie a przed Mancem powinni być jeszcze Harys Swyft i Orton Merryweather ale w serialu ich pewnie pominą