W skrócie
Meereen
Barristan i Szary umierają, więc Miss w tej scenie z trailera całuje martwego już Robaka. Dany pozwala na otwarcie aren. Tyrion i Jorah zostają schwytani przez Yezzana, sprzedani do nowo otwartych aren. Dany obydwu rozpoznaje, ale każe uwolnić tylko Tyriona, który staje się częścią jej małej rady. Dany daje przyzwolenie na to, by panowie również walczyli w arenach. W 10 odcinku Harpie atatkują, Daario zabija Hizdhara, przylatuje Drogon, Dany dosiada go i odlatuje.
Braavos
Arya podczas gonienia kota, dostrzega Meryna i zabija go. Widzi to ta inna dziewczynka z Domu Czerni i Bieli, mówi o tym Jaqenowi. On ją zabija, po czym rozmawia z Aryą. Każe jej wypić ze studni, którą widzieliśmy w 3 odcinku. Arya pije i traci przytomność. Następnego ranka budzi się ślepa, a w Domu Czerni i Bieli nikogo nie ma. Ostatnie co widzimy, to jak leży na podłodze i powtarza swoją listę
Dorne
Bękarcice walczą sobie dla zabawy z Areo, ale orientują się że poza Wodnymi Ogrodami czai się Jaimie i Bronn. Zaczynają walczyć. Bronn rani Tyene, Obara rozbraja Jaime'a. Obydwoje byliby zabici gdyby nie nadejście Areo. W efekcie Bronn ląduje w celi, a Jaime przed Doranem. Prosi go o oddanie mu Myrcelli, ale Doran odmawia, ponieważ jest ona obiecana Trystanowi i oboje się kochają. Jaime dostaje pozwolenie na spotkanie się Myrcellą, która nie chce opuścić Dorne. Jaime zdaje sobie sprawę, że został zmanipulowany przez Cersei, by pojechać do Dorne. Później dostaje list od Cersei, która błaga go by jak najszybciej przybył do KL. Jaime pali list i ignoruje wezwanie. Następnie on i Bronn zostają uwolnieni z zakazem powrotu. Gdy odchodzą zostają złapani przez Bękarcice i Ellarię. Bronn ginie, Jaime zostaje oszczędzony z powodu rozkazu Dorana by go nie zabijać
KL
Cersei z pomocą LF udaje się wrobić Marg w cudzołóstwo, która rzekomo miała odwiedzać burdel. Zostaje uwięziona przez Wiarę Wojującą - Tommen jest zdruzgotany i wysyła po Kevana, by mu pomógł. Olyvar zmuszony przez Lorasa(też uwięzionego), grozi Lancelowi i zmusza, by wyznał do czego dopuścił się z Cersei. Cersei trafia do więzienia. Prosi Qyburna by wysłał list do Jaime'a. Kevan zostaje namiestnikiem i naprawia szkody wyrządzone przez Cersei. LF zostaje członkiem małej rady. Tyrellowie są uwolnieni. Cersei ma 2 opcje: być zabitą lub przyznać się do win i odbyć marsz wstydu. Przyznaje się ona tylko do spania z Lancelem, a z Jaimem nie. Reszta podobnie jak w książce: marsz, upokorzenie, na końcu mamy Qyburna i odrodzonego Górę, który ma za nią walczyć w nadchodzącym procesie. W między czasie LF i Kevan odwiedzają wieżę namiestnika i widzą zabitego z kuszy Pycella. Varys wchodzi do pokoju, zabija Kevana, potem LF. Gdy ten umiera Varys tłumaczy mu, że to co właśnie zrobił wprowadzi 7 Królestw w chaos i umożliwi Dany zdobycie Westeros.
Winterfell
Sansa zauważa Fetora, chce z nim porozmawiać, ale ten ucieka do gaju. Dotyka czardrzewa. Słyszy dziecięcy głos mówiący 'Wiem co zrobiłeś, Theonie Greyjoy'. Potem nawiedzają go wizje.Sansa go tam znajduję, ale on ucieka mówiąc że jest Fetorem. Następnie mamy ślub Sansy i Ramseya. Jest nieprofesjonalny w porównaniu do tego między Sansą a Tyrionem. Na pokładziny Ramsey zaprasza Myrandę i każe Sansie patrzyć jak się kochają. Obydwie dziewczyny czują się nieswojo. W końcu pijany Ramsey zasypia. Następnie Roose mówi Ramseyowi o planach Stannisa by zdobyć WF. Podejrzewa też że Ramsey nie skonsumował małżeństwa. Ramsey znowu próbuje rodziewiczyć Sansę. Powtarza się akcja z Myrandą. Sansa płacze, więc Ramsey nakazuje Fetorowi rozebrać Sansę i rozgrzać. Później Ramsey próbuje siłą wziąć Sansę. Ona cały czas płacze, więc Ramsey prosi Fetora by ten przyniósł rozgrzane żelazo(?) i uciszył tym Sansę. Fetor jednak uderza tym mocno w głowę Ramseya i razem z Sansą na ukradzionym koniu uciekają z WF. Poza murami natykają się na Brienne i Poda. Decydują się podążyć na północ, na Mur. Roose jest wkurzony, Ramsey też. Obdziera ze skóry Myrandę.
Mur
Tormund i Dzicy odmawiają ugięcia kolan, nawet mimo Daru, który chce im podarować Stannis. Mel mówi Jonowi o swoich wizjach. Jeśli pomoże on Dzikim, zginie. Jon jej nie wierzy. Prowadzi Dzikich do Hardhome, jednocześnie Stannis wyrusza na południe, zostawiając w zamku Mel, Shireen i Selyse. Po powrocie Jona do Zamku, jego bracia nie przejawiają zadowolenia z tego co zrobił. Nocą niektórzy z nich napadają na niego i zabijają, mówiąc 'Za straż'. Mel pali Shireen, by ożywić Jona. Selyse płacze. Jon otoczony ogniem, otwiera swoje oczy, które są niebieskie. Jest to ostatnia scena sezonu
źródło
https://m.reddit.com/r/piratesofthrones/comments/34eko5/season_5_episodes_510_ma jor_details_leaked/?sort=new
Mnie też. Ciekawe co to oznacza, czyżby 'ożywianie' nie powiodło się? jakoś nie wierze, żeby Mel celowo ożywiła Jona jako Innego.
Zastanawiam się czy Sansa spotka Jona, w końcu przy jej wątku pisze, że będą chcieli udać się na mur. Chociaż może też natknąć się na Stannisa :) to byłoby lepsze nawet, bo kto wie czego można się spodziewać po niebieskookim Jonie.
Niebieskooki Jon, to naprawdę intrygujące. Kim miałby się stać. AA, Innym, wielkim Innym, mroźnym zombie i co z teorią o L+R=J w takim razie...Będę to rozważać jak okaże się to prawdą
Masakra, jak LF umrze i to w takich okolicznościach to chyba łez mi już nie starczy na płakanie po Shireen.
Oby to były jakieś wymysły a nie to, co rzeczywiście przyjdzie nam oglądać :(
Panowie D&D uśmiercają szybciej niż Martin. Jeżeli tak dalej pójdzie to głównym bohaterem ostatniego sezonu będzie Hodor.
Już do poprzednich sezonów były takie przecieki i okazały się bzdurą. Oby było tak i tym razem. :(
Świetnie to wygląda,ale za dużo śmierci jak na 6 odcinków które zostały i nie wierze w tak szybkie uśmiercenie tych postaci. Zresztą miała zginąć jedna postać z książek, która tam ma się dobrze, i to na 99% jest Barristan a tutaj LF, Shireen, Bronn mają paść ? ściema :)
Będzie mi brakowało Kevana bo on i tak padnie w tym sezonie ;)
Chcą zabić LF, Bronna i Barristana?! D&D chyba zwariowali. Niszczą dzieło Martina i psują fabułę, w której jest coraz mniej logiki.
PANIE ŚWIATŁA CHROŃ NAS!
Jeśli to okaże się prawdą to wybiją tyle postaci i poskracają wątki że wychodzi na to że 5 sezon jest przedostatnim
ps.jeśli to prawda to będę musiał pamiętać by zmienić ocenę serialu na dużo niszą
Chyba im zaczyna kasy brakowac bo nie widze sensu zabijac ich. Szkoda mi Bronna i LF na reszte mam wyebane
Rok temu też ktoś bawił się w tego typu rzeczy, część się sprawdziła a część nie. Niektóre rzeczy brzmią wg mnie tak absurdalnie, że będę się śmiał jeśli w serialu też będą mieć miejsce (spalenie Shireen i niebieskie oczka Jona albo Varys zabija LFa (ktoś chyba jest fanem Varysa) xD)
To z tym spaleniem Shireen to rzeczywiście głupie. Ale zabicie LF jest całkiem prawdopodobne
Chyba sobie żartujesz. Na tym etapie fabuły i w taki sposób? Zabicie LF przez Varysa w takich okolicznościach to byłby jeden z największych debilizmów jaki by zaserwowali.
Obetnę zero z mojej oceny jeśli tak będzie. No i nie da się zabić z kuszy dwóch osób w ciasnym pomieszczeniu.
No dokładnie, dlatego to byłoby nieskończenie kretyńskie. Zresztą podobno koleś który zamieścił te "spoilery" już się przyznał że je zmyślił i to ściema.
Tak w ogóle to mam nadzieje że te spoilery to ściema liczyłem w 5 sezonie jeszcze na próbe walki Cersei
W tym serialu prawie nikt nie wyjechał z KL żywy chyba LF nie będzie wyjątkiem XD
Placzaca Sansa a to mi nowosc to przechodzi to metamorfoze na badassa zeby znowu zaczac plakac :O wtf
Jak spalą Shireen to będę musiał skończyć z oglądaniem tego serialu bo nie zniosę tego widoku :D
Ale po spaleniu skończycie czy przed? Bo jak po paleniu to raczej już gorszych widoków nie będzie ;)
A tak na poważnie to wiem, że już nie raz pisałam "tego to na pewno nie zrobią" :D ale jednak myślę, że do tego to się raczej nie posuną. Możliwe, że będzie wisiała poważna groźba nad Shireen, że już będzie witać się z gąską, pardon Rulorem czy w kogo ona tam wierzy, ale coś w ostatniej chwili ją uratuje. Może te nagle otwierające się oczy niebieskie Jona ;)
"Kevan zostaje namiestnikiem i naprawia szkody wyrządzone przez Cersei." - No chyba, że z Braavos wróci Mace, otro wk**wiony i zażąda tytułu namiestnika dla siebie,a Kevan będzie musiał mu go dać. Tak to ja widzę.
"Olyvar zmuszony przez Lorasa (też uwięzionego), grozi Lancelowi i zmusza, by wyznał do czego dopuścił się z Cersei. " Co ku*wa??? A ten niby skąd o tym wie?
Hmm... mam nadzieję, że to tylko wyssane z palca pomysły i to bardzo głupie. CHOCIAŻ rozmowa Sansy z LF w 4 odcinku faktycznie brzmiała jakby mieli się już więcej nie zobaczyć. O ile pamiętam LF powiedział coś w stylu: "Następnym razem, gdy cię zobaczę...". A wiadomo kto tak godoł. I Ned i Robb i wiadomo jak skończyli... Więc w śmierć LF jestem nawet skłonna uwierzyć, Bronn chyba też już przesądzony... Ale na bogów, Shireen?! Nie. Po prostu nie.