W skrócie
Meereen
Barristan i Szary umierają, więc Miss w tej scenie z trailera całuje martwego już Robaka. Dany pozwala na otwarcie aren. Tyrion i Jorah zostają schwytani przez Yezzana, sprzedani do nowo otwartych aren. Dany obydwu rozpoznaje, ale każe uwolnić tylko Tyriona, który staje się częścią jej małej rady. Dany daje przyzwolenie na to, by panowie również walczyli w arenach. W 10 odcinku Harpie atatkują, Daario zabija Hizdhara, przylatuje Drogon, Dany dosiada go i odlatuje.
Braavos
Arya podczas gonienia kota, dostrzega Meryna i zabija go. Widzi to ta inna dziewczynka z Domu Czerni i Bieli, mówi o tym Jaqenowi. On ją zabija, po czym rozmawia z Aryą. Każe jej wypić ze studni, którą widzieliśmy w 3 odcinku. Arya pije i traci przytomność. Następnego ranka budzi się ślepa, a w Domu Czerni i Bieli nikogo nie ma. Ostatnie co widzimy, to jak leży na podłodze i powtarza swoją listę
Dorne
Bękarcice walczą sobie dla zabawy z Areo, ale orientują się że poza Wodnymi Ogrodami czai się Jaimie i Bronn. Zaczynają walczyć. Bronn rani Tyene, Obara rozbraja Jaime'a. Obydwoje byliby zabici gdyby nie nadejście Areo. W efekcie Bronn ląduje w celi, a Jaime przed Doranem. Prosi go o oddanie mu Myrcelli, ale Doran odmawia, ponieważ jest ona obiecana Trystanowi i oboje się kochają. Jaime dostaje pozwolenie na spotkanie się Myrcellą, która nie chce opuścić Dorne. Jaime zdaje sobie sprawę, że został zmanipulowany przez Cersei, by pojechać do Dorne. Później dostaje list od Cersei, która błaga go by jak najszybciej przybył do KL. Jaime pali list i ignoruje wezwanie. Następnie on i Bronn zostają uwolnieni z zakazem powrotu. Gdy odchodzą zostają złapani przez Bękarcice i Ellarię. Bronn ginie, Jaime zostaje oszczędzony z powodu rozkazu Dorana by go nie zabijać
KL
Cersei z pomocą LF udaje się wrobić Marg w cudzołóstwo, która rzekomo miała odwiedzać burdel. Zostaje uwięziona przez Wiarę Wojującą - Tommen jest zdruzgotany i wysyła po Kevana, by mu pomógł. Olyvar zmuszony przez Lorasa(też uwięzionego), grozi Lancelowi i zmusza, by wyznał do czego dopuścił się z Cersei. Cersei trafia do więzienia. Prosi Qyburna by wysłał list do Jaime'a. Kevan zostaje namiestnikiem i naprawia szkody wyrządzone przez Cersei. LF zostaje członkiem małej rady. Tyrellowie są uwolnieni. Cersei ma 2 opcje: być zabitą lub przyznać się do win i odbyć marsz wstydu. Przyznaje się ona tylko do spania z Lancelem, a z Jaimem nie. Reszta podobnie jak w książce: marsz, upokorzenie, na końcu mamy Qyburna i odrodzonego Górę, który ma za nią walczyć w nadchodzącym procesie. W między czasie LF i Kevan odwiedzają wieżę namiestnika i widzą zabitego z kuszy Pycella. Varys wchodzi do pokoju, zabija Kevana, potem LF. Gdy ten umiera Varys tłumaczy mu, że to co właśnie zrobił wprowadzi 7 Królestw w chaos i umożliwi Dany zdobycie Westeros.
Winterfell
Sansa zauważa Fetora, chce z nim porozmawiać, ale ten ucieka do gaju. Dotyka czardrzewa. Słyszy dziecięcy głos mówiący 'Wiem co zrobiłeś, Theonie Greyjoy'. Potem nawiedzają go wizje.Sansa go tam znajduję, ale on ucieka mówiąc że jest Fetorem. Następnie mamy ślub Sansy i Ramseya. Jest nieprofesjonalny w porównaniu do tego między Sansą a Tyrionem. Na pokładziny Ramsey zaprasza Myrandę i każe Sansie patrzyć jak się kochają. Obydwie dziewczyny czują się nieswojo. W końcu pijany Ramsey zasypia. Następnie Roose mówi Ramseyowi o planach Stannisa by zdobyć WF. Podejrzewa też że Ramsey nie skonsumował małżeństwa. Ramsey znowu próbuje rodziewiczyć Sansę. Powtarza się akcja z Myrandą. Sansa płacze, więc Ramsey nakazuje Fetorowi rozebrać Sansę i rozgrzać. Później Ramsey próbuje siłą wziąć Sansę. Ona cały czas płacze, więc Ramsey prosi Fetora by ten przyniósł rozgrzane żelazo(?) i uciszył tym Sansę. Fetor jednak uderza tym mocno w głowę Ramseya i razem z Sansą na ukradzionym koniu uciekają z WF. Poza murami natykają się na Brienne i Poda. Decydują się podążyć na północ, na Mur. Roose jest wkurzony, Ramsey też. Obdziera ze skóry Myrandę.
Mur
Tormund i Dzicy odmawiają ugięcia kolan, nawet mimo Daru, który chce im podarować Stannis. Mel mówi Jonowi o swoich wizjach. Jeśli pomoże on Dzikim, zginie. Jon jej nie wierzy. Prowadzi Dzikich do Hardhome, jednocześnie Stannis wyrusza na południe, zostawiając w zamku Mel, Shireen i Selyse. Po powrocie Jona do Zamku, jego bracia nie przejawiają zadowolenia z tego co zrobił. Nocą niektórzy z nich napadają na niego i zabijają, mówiąc 'Za straż'. Mel pali Shireen, by ożywić Jona. Selyse płacze. Jon otoczony ogniem, otwiera swoje oczy, które są niebieskie. Jest to ostatnia scena sezonu
źródło
https://m.reddit.com/r/piratesofthrones/comments/34eko5/season_5_episodes_510_ma jor_details_leaked/?sort=new
kompletna porażka.Zabity LF?żałosne...nie lubię go ale bez przesady...
Spalona Shireen?NIE,NIE I JESZCZE RAZ NIE.Mel spaliła dziedziczkę Żelaznego Tronu?A co z Selyse?Płacze?a jej ludzie?i ludzie Stannisa?Bogowie...
Zabity Bronn...pominę,pisałem o tym z 54 razy.
Jedyne co mnie zaintrygowało to niebieskooki Jon,Jeśli tak,to mam nadzieję że nie spalą Shireen :PPP
A na poważnie-To jest FAKE,tak jak pisał ktoś wyżej ktoś stwierdził że to tylko "jego przemyślenia".Które się kupy nie trzymają,pisaliśmy wcześniej że Varys musiałby mieć perki to szybszego przeładowania...
Jedyne co jest prawdopodobne to śmierć Szarego i sir Dziadka,te oczy Jona,zabity Bronn(fck fck fck fck fck fck) i zabity Kevan,a nie LF.
Większość scen wyssana z dupy i mało prawdopodobna aczkolwiek sceny z Winterfell obejrzałbym z przyjemnością.
Gdybym, zobaczył te rewelacje przed premierą 5-tego sezonu, to uznałbym je za wyssane z palca bzdury. Ale im dalej w głąb tym wydają mi się coraz bardziej prawdopodobne, głównie ze względu na potwierdzanie ich przez serial. Na przykład ostatnio wiadomo już, że Barristan nie żyje (zapowiedź odcinka 5), Robak pewnie też (zwiastun sezonu - całus od Miss), poza tym Ramsay na pewno odwali coś "traumatycznego". Trochę przeraża mnie to, jak twórcy sobie poczynają w serialu i jak to wszystko coraz bardziej oddala się od książkowego pierwowzoru...
Tu jest też napisane że Ramsey będzie sie pieprzył z Maryndą na oczach Sansy i wydaje mi sie że na promo 5 odcinka to widać
Chyba za szybko by było.
Obstawiam, że Myranda będzie robić sceny zazdrości a Ramsay się z nią prześpi dla 'świętego spokoju'.
Chociaż szczerze to mi obojętnie co z nią zrobi, mam jednak nadzieję, że te wycieki nie są prawdziwe, śmierć Petyra i Shireen byłaby dla mnie zbyt bolesna.
Wątpię. Ów jegomość 'strzelał' z wydarzeniami, już sprawa Barristana i Robaka to dobitnie ilustruje. Raz, że Robak nie zginął tylko Selmy, a dwa to fakt, że pisał o scenie pocałunku Robaka z Missandei z trailera - jak widać stwierdził, że Missandei całuje martwego Robaka a okazało się całkiem inaczej. Szkopuł w tym, że zrobił to w sposób taki, że pewne wydarzenia można przewidzieć w oparciu jeszcze o książki i to, że D&D mieszają wątki, i to wykorzystał (dodaje to wiarygodności do całej reszty wymyślnych bzdur: śmierć Shireen to jedno ale Varys zabijający LFa to drugie, fan eunucha jak nic xD).
kur.wa zapomnialem o tym robaku. Ale co do Jeimego można sie domyśleć że wyląduje w lochu nie
Najnowszego odcinka jeszcze nie widziałem, ale już wiadomo, że to ściema, choćby z Murem - przecież Mel, Selyse, i Shireen jadą razem ze Stachem na południe, nie było też żadnej gadki Mel z Jonem o wizjach i Dzikich (jedynie zachęta do ruchanka). Zgadzam się z matiiim - ktoś po prostu popuścił wodze fantazji.